"Ništa nije sigurno, osim poreza, smrti i sudijskih grešaka u srpskom fudbalu"

I dalje se čeka bilo kakva javna intervencija od strane Sudijske komisije...

  • 5
Sudija Foto: MN Press

Večna rečenica Bendžamina Frenklina u kojoj je davne 1789. godine istakao da u životu ništa nije sigurno osim poreza i smrti trenutno može i te kako da se iskoristi i kada je u pitanju srpski fudbal - uz malu modifikaciju: "Ništa nije sigurno, osim poreza, smrti i sudijskih grešaka u srpskom fudbalu!"

Kako na terenima Superlige, tako i u VAR sobi u Staroj Pazovi koja iz dana u dan postaje sve veća misterija srpskog fudbala i mesto gde će, kako je uostalom napomenuo i Raka Đurović, morati da se uvede VAR samom VAR-u.

Ponovo su sudije iz VAR sobe zakazale, kao što je to nedavno bio slučaj na utakmicama Radnički - Crvena zvezda, Partizan - Javor i Spartak - Mladost Lučani, a posle koji su učesnici istih digli glas protiv predsednika Sudijske komisije Dejana Filipovića.

Istorija ga jednog dana sigurno neće pamtiti po tome što je za vreme njegove "vladavine" uveden VAR sistem u srpskom fudbalu, nego po tome što je pomenuta tehnologija donela ogromne propuste koji su i dalje mnogima neshvatljivi. I, umesto da pomogne, na kraju je izazivala veliku konfuziju.

Takođe, Filipović je verovatno prvi i jedni predsednik Sudijske komisije koji nije po "ukusu" ni Crvene zvezde ni Partizana. A kao se setimo reči generalnog direktora crveno-belih Zvezdana Terzića, da večiti mogu da se slože oko svega osim oko suđenja i da će uvek tako biti, onda ova situacija dobija dodatnu težinu.

Partizan želi da mu "vidi leđa" zbog toga što je isplivala njegova fotografija u Zvezdinom dresu, dok je Terzić nedavno jasno ponovio stav srpskog šampiona.

- Nisam Filipovića ni čuo ni video od 2006. godine. Sedi u FSS gde su mu šefovi oni sa kojima Zvezda nema komunikaciju. Tražimo njegovu smenu, jer ne radi dobro posao, a to što se neko slikao kao dete u Zvezdinom dresu ne znači ništa. Izložen je pritiscima i radi šta mu kažu u Fudbalskom savezu Srbije.

Radionica Fss, Stara Pazova Foto: Nikola Tomić

Nije Zvezda tu stala, oglasila se i u ponedeljak - dan posle utakmice TSC - Partizan u kojoj je, prema rečima sudijskog eksperta FSS Zdravka Jokića, klub iz Bačke Topole oštećen za čist penal.

- Zbog svega što smo naveli, Crvena zvezda još jednom zahteva smenu predsednika sudijske komisije Dejana Filipovića, a shodno tome i aktuelnog prvog čoveka FSS Nenada Bjekovića. Istovremeno, zahtevamo da dobijemo zvanično i javno obaveštenje kako je rođeni brat Danila Grujića koji sada radi u Partizanu bio delegiran na Partizanovim mečevima. Ukupno četiri puta ove sezone, i interesantno - u tri utakmice u nizu posle večitog derbija. Iz svega ovoga, apsolutno je jasno zbog čega smo se borili da Nenad Bjeković ne bude prvi čovek Fudbalskog saveza Srbije i zbog čega apsolutno želimo smenu predsednika sudijske komisije Dejana Filipovića. Način na koji se delegiraju sudije je kriminalan, a analiza njihovog suđenja je za svaku osudu. Ne želimo na utakmicama Crvene zvezde da vidimo ni Srđana Jovanovića, ni Aleksandra Živkovića, niti Jovana Grujića jer su sva trojica pokazali da su vojnici u službi FK Partizan - između ostalog stoji u saopštenju srpskog šampiona.

Ono što je i dalje neverovatno kada je u pitanju srpski fudbal, a što ćemo napominjati sve dok se ne promeni, jeste "zid ćutanja" kada je u pitanju Sudijska organizacija. Nedavno smo pisali da se u mnogim ligama širom Evrope, kao i okruženju, posle utakmica javno objašnjavaju odluke sudija. Pogotovo onih iz VAR sobe kako ljudi ne bi bili u nedoumici.

Video: Da li je TSC oštećen za penal protiv Partizana? Saničanin nagazio igrača u svom šesnaestercu

Da li je neko uopšte spreman da izađe i kaže da je sudija pogrešio ili ćemo se iz kola u kolo oslanjati na reči sudijskih eksperata koji, ruku na srce, rade dobro svoj posao i koliko-toliko pokušavaju sve da nas edukuju.

Ako je Srđan Jovanović pogrešio u Bačkoj Topoli, a očigledno jeste, onda to neko mora da potvrdi i obrazloži. A ne da se krije i čeka da prođe. Nažalost, neće proći i samo će iz dana u dan dolaziti do veće konfuzije i "zle krvi" koja, evo, sve češće počinje da ključa i ogleda se u vidu saopštenja i javne kuknjave.

Uloga VAR-a je sasvim jasna i cilj je da se na kraju donese ispravna i tačna odluka, te je zbog toga i postalo zabrinjavajuće što se čini da se ova tehnologija u srpskom fudbalu sve više zloupotrebljava. Svesno ili nesvesno, to je za neku dublju analizu, ali je činjenica da su u pitanju "jasne i očite greške." Upravo one koje su ustvari i činile principe VAR projekta na samom startu.

Samo je pitanje da li tome ima kraja...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Papilon

    8. novembar 2022 | 11:16

    Nije Srdjan Jovanovic "pogresio" on je to uradio sa namerom i u tome je problem a ne ako slucajno pogresi posto to moze da se desi svakom. Srdjan Jovanovic to radi poodavno i uvek u korist Partizana. Tesko mozemo poverovati da sudija sa takvom reputacijom u evropi moze toliko puta da "pogresi" i to uvek tako da Partizan ima korist. Samo mi jedno nije jasno, da li je moguce da misli da ce na taj nacin pomoci Partizanu, ako zaista to misli onda sa njegovim Iq-om nesto nije u redu.

  • M.D.

    8. novembar 2022 | 11:55

    Zvezda.odnosno Terzić pod hitno zahteva da mu se sin vrati u fudbalski savez.

  • Stinger

    8. novembar 2022 | 11:15

    Fantastican naslov🤣🦧

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA