Vreme čitanja: oko 5 min.

Zvezda jednu stvar ne sme da zaboravi protiv Jang Bojsa, golovi u 86. i 88. su joj opomena

Vreme čitanja: oko 5 min.

Srpski šampion je samo dva puta gubio na Marakani od švajcarskih klubova, oba puta u samom finišu

  • 5
FK Crvena zvezda - FK Napredak Kruševac Foto: MN Press, Ivica Veselinov

Fudbaleri Crvene zvezde u sredu od 21.00 čas dočekuju ekipu Jang Bojsa u 2. kolu Lige šampiona, što će biti peti međusobni duel ova dva tima u istoriji!

Ovoga puta u nešto drugačijem ambijentu, pošto su prethona četiri igrana u kvalifiakcijama za pomenuto takmičenje. Ukupno tri remija i jedan trijumf srpskog šampiona, te oba puta preskočene prepreke u vidu švajcarskog rivala.

Zvezda je ukupno devet puta igrala protiv neke ekipe iz Švajcarske, uključujući i ove utakmice protiv Jang Bojsa. Samo dva puta su morali da čestitaju rivalu u međusobnom skoru, dok su u preostalih sedam duela prošli dalje. Uz napomenu da su crveno-beli dva puta poraženi na Marakani.

Ono što "bode oči" kada su u pitanju ti porazi jeste činjenica da je Zvezda "padala" u finišu tih utakmica. Protiv Ksamaksa u 86. minutu, a protiv Bazela dva minuta kasnije. Takođe, i Jang Bojs je pre četiri godine izjednačio na 1:1 i uneo dramu u 81. minutu. Dakle, Zvezdi istorija govori da tih poslednjih 10 minuta mora da bude ona prava.

BAZEL - CRVENA ZVEZDA 1:1, 1:4

Bazel je bio prvi švajcarski rival Zvezde u istoriji. Bilo je to 1961. godine u okviru Kupa sajamskih gradova, preteče današnje Lige Evrope.

Zvezda je u prvom meču prvog kola odigrala 1:1, strelac za srpski tim je bio Dušan Maravić, dok je u revanšu viđen trijumf crveno-belih od 4:1.

Za Zvezdu su u prvom meču tada igrali: Petar Ćosić, Dimitrije Stojanović, Novak Tomić, Vladimir Popović, Vladimir Durković, Lazar Tasić, Nikola Stipić, Dušan Maravić, Anton Rudinski, Dragoslav Šekularac i Vojislav Melić. Trener je bio Milorad Pavić.

Podsetimo da je Zvezda te sezone 1961/62 stigla do polufinala gde je izgubila od Barselone u dvomeču.

CRVENA ZVEZDA - LOZANA 5:1, 2:3

Zvezdu je put u Švajcarsku ponovo naneo 11 godina kasnije, a protivnik je bila Lozana u okviru 1. kola Kupa UEFA.

Crveno-beli su poraženi rezultatom 3:2 te 1972. godine, ali su prethodno u Beogradu slavili sa 5:1 i prošli su dalje.

Slobodan Janković je bio dvostruki strelac, a Zvezda je vođstvo prosula u psolednjih deset minuta. Janković je bio strelac i u Beogradu, uz gol Karasija i tri od strane Vojina Lazarevića.

BAZEL - CRVENA ZVEZDA 1:0, 0:2

Zvezda je u jesen 1980. godine gostovala Bazelu u okviru osmine finala KEŠ i izgubila je rezultatom 1:0.

Detler Laušer je bio strelac u 32. minutu, ali je Zvezda u revanšu slavila sa 2:0 golovima Srebrenka Repčića u 7. i Rajka Janjanina u 18. minutu pred oko 80.000 navijača.

Zvezda je u narednoj rundi ispala od Intera, a za crveno-bele su tada igrali Živan Ljukovčan, Zoran Jelikić, Zlatko Krmpotić, Milan Janković (od 77. Dragan Miletović), Milenko Rajković, Boško Đurovski, Miloš Šestić, Cvijetin Blagojević, Zdravko Borovnica, Rajko Janjanin (od 72. Slobodan Goračinov) i Srebrenko Repčić. Trener je bio Branko Stanković.

CRVENA ZVEZDA - ARAU 2:0, 2:2

Crveno-beli su 1985. godine dobili Arau rezultatom 2:0, golovima Husrefa Musemića i Boška Đurovskog, dok je u revanšu meč završen bez pobednika - 2:2.

Musemić i Janaković su pogađali za Zvezdu u prvih 17 minuta i već na početku je bilo jasno da srpski tim ide dalje.

CRVENA ZVEZDA - GRASHOPERS 1:1, 4:1

Nakon što je u Beogradu viđeno šokantnih 1:1, i to posle gola Dragišđe Binića za spas, Zvezda je u revanšu ostvarila svoju jedinu pobedu na tlu Švajcarske. Pobeda koja je najavila pohod ka vrhu Evrope i titulu šampiona starog kontinenta.

Posle 1:1 u Beogradu svi su bili zabrinuti, ali je Zvezda odigrala neverovatan meč u Cirihu i slavila sa 4:1 te 1990. godine.

Dvostruki strelac je bio Robert Prosinečki, a pogađali su još Duško Radinović i Darko Pančev.

- U Cirihu sam odigrao izuzetno dobru utakmicu, u momentu kada je najviše trebalo. Mnogi su pomišljali da će Zvezda posrnuti. Iz jedne polušanse sam dao gol. Imao sam tu naviku da protiv odbrambenih igrača zastanem kako bi on udario u mene. Nije mogao da me obori jer sam bio fizički jak i dobro sam to radio. Moram da priznam da tada uopšte nije bilo lako dati gol. Golman je bio isuviše blizu. Posle se sve odlično otvorilo. Usledio je penal. Maza Vasilijević je izbacio loptu, ja sam ušprintovao sa njihovim štoperom, oborio me je i na 2:0 sve je već bilo jasno - svojevremeno se Pančev u razgovoru za Telegraf prisetio tog meča.

CRVENA ZVEZDA - KSAMAKS 0:1, 0:0

Bila je to prva utakmica Zvezde posle sankcija i kraj evropske odiseje već na početku.

Crveno-beli su u Beogradu 1995. izgubili od Ksamaksa rezultatom 1:0, u okviru kvalifikacija za Kup UEFA, a strelac jedinog gola je bio Vitl u 86. minutu.

Za Zvezdu su u revanšu igrali Milojević, Stefanović, Đorović, Njeguš, Predrag Stanković, Podunavac, Adžić, Krupniković, Kovačević, Petković, Ognjanović, ali nisu uspeli da dođu do željenog gola.

JANG BOJS - CRVENA ZVEZDA 2:2, 3:0

Jang Bojs je prvi put bio rival Zvezde  u sezoni 2004/05, u okviru 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Domaćin je vodio sa 2:0 u prvom meču, ali je Nikola Žigić je sa dva gola u finišu uspeo da postavi konačan rezultat i da dobru nadu pred revanš.

A u revanšu je viđen ubedljiv trijumf od 3:0, Miladinović, Dudić i Žigić su bili strelci.

- Jang Bojs je tada, kao i danas, bio veoma kvalitetan protivnik. U napadu ih je predvodio Stefan Šapuiza, bili su najbolji tim Švajcarske i znali smo da će biti teško. Gubili smo 2:0 na gostovanju sve do završnice utakmice kad je Žigić sa dva pogotka doneo remi i vratio nas u život. Značajno nam je poraslo samopouzdanje pred susret u Beogradu, borili smo se muški, sa mnogo energije i obezbedili plasman u sledeću rundu pred domaćom publikom - rekao je Slavoljub Đorđević koji je tada igrao za Zvezdu.

CRVENA ZVEZDA - BAZEL 1:2

Bio je to meč u sezoni 2005/06, u okviru grupne faze Lige Evrope. Tada se igrala samo jedna utakmica, a Zvezda je na praznoj Marakani poražena.

Crveno-beli su bez navijača igrali zbog suspenzije i poveli su preko Milana Purovića u 25. minutu. Izjednačio je Delgado pet minuta kasnije, da bi Rosi u 88. postavio konačan rezultat.

JANG BOJS - CRVENA ZVEZDA 2:2, 1:1

Zvezda je poslednji put igralča LŠ baš kada je izbacila Jang Bojs u plej-ofu. I to zbog gola u gostima.

Poveo je domaćin u Švajcarskoj, Zvezda je preko Miloša Degeneka i Matea Garsije preokrenula na 2:1, da bi ekipa iz Berna iz penala stigla do remija.

U revanšu je Aleksa Vukanović bio heroj i u 59. je razgalio krcatu Marakanu. Ben je u 81. nespretno postigao autogol, ali Švajcarci nisu imali snage za preokret.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    2. oktobar 2023 | 13:16

    Zvezda nema nikakvu igru.Žali bože uložene pare.

  • Raso

    2. oktobar 2023 | 15:37

    Ne moraju da brinu zbog toga. Do 45 minute ce biti 3:0 za Boyse...po prikazanoj igri do sada!

  • Trt-mrt

    3. oktobar 2023 | 12:23

    Naš fudbal je žešće s..nje. Nula!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA