≫ 

Dan kada je Mitrogol utišao Lisabon i rasplakao Ronalda

Godišnjica od istorijske pobede Orlova u Lisabonu

  • 0
Aleksandar Mitrović, Fudbalska reprezentacija Srbije Foto: AP/Tanjug

Na današnji dan, pre tačno godinu dana, reprezentacija Srbije je ostvarila jednu od najvećih pobeda u istoriji srpskog fudbala i usred Lisabona savladala Portugal sa 2:1 i tako izborila plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Pamtiće se još dugo herojski podvig Orlova, i egzekucija Aleksandra Mitrovića u poslednjim minutima susreta, koja je izabranicima Dragana Stojkovića Piksija obezbedila "vizu" za Mundijal.

Ipak, samo je pobeda u glavnom gradu Portugala garantovala direktno mesto na planetarnoj smotri, a meč nije mogao gore da počne po našu ekipu.

Već u drugom minutu domaći su poveli pogotkom Renata Sančeza, te je tada sve izgledalo još teže.

Ipak, nije taj gol poremetio našu ekipu. Orlovi su preuzeli inicijativu, a opasni napadi nizali su se jedan za drugim. Konačno, trud se isplatio u 33. minutu. Nakon gužve u kaznenom prostoru, lopta se odbila do Dušana Tadića, koji se namestio na ivici kaznenog prostora i snažno opalio, a lopta je uz malo sreće završila iza gol linije.

Pritiskali su rastrčani Orlovi, ali su Portugalci uspeli da izdrže nalete, te se na obaveznu pauzu otišlo pri rezultatu 1:1.

Selektor Dragan Stojković je na poluvremenu napravio promenu, koja je odlučila utakmicu. U igru je uveo najbooljeg strelca nacionalnog tima - Aleksandra Mitrovića.

Napadi Orlova su se ređali, ali nije bilo promene rezultata. Vlahović je mogao da donese potpuni preokret u 77. minutu, a pet minuta nakon toga i Mitrović.

Izgledalo je da neće biti promene rezultata, a onda je, u 90. minutu na scenu stupio fenomenalni Mitrogol. Tadić se ovog puta našao u ulozi asistenta i sjajno centrirao na drugu stativu, a heroj Aleksandar Mitrović glavom pogađa bliži ugao i tako odvodi Orlove na Svetsko prvenstvo, dok su zvezde Portugalije tugovale, a posebno Kristijano Ronaldo, koji je završio utučen u suzama.

I baš simbolično, selektor Dragan Stojković Piksi se danas obratio medijima pred put na Mundijal, a takođe se podsetio ove velike pobede u Lisabonu.

Orlove u utorak očekuje polazak u Bahrein, gde će u petak od 16 časova i 30 minuta upravo protiv Bahreina odigrati generalnu probu pred Mundijal.

Podsećamo, reprezentacija Srbije je smeštena u grupu G, zajedno sa Brazilom, Kamerunom i Švajcarskom. Prvi meč je zakazan za 24. novembar u 20 časova, kada će se Orlovi sastati sa Brazilom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA