Zvezda "pojela" 5 trenera za sedam sezona, a svaki je bio pravi: Da li će i Topić biti TOPovska hrana?

Odlaskom Alimpijevića nastavljen je trend smene trenera u trofejnom klubu

  • 13

U proteklih sedam godina od kada je na čelu kluba Nebojša Čović Zvezda je promenila petoricu trenera, a trenutno je Milenko Topić šesti. Od njih petorice samo dvojica su uspela da počnu i završe sezonu to su Svetislav Pešić i Dejan Radonjić, s tim da je Radonjić ostao četiri sezone i postao najtrofejniji trener u istoriji.

>>> Bio je pomoćnik u Partizanu, pa preuzeo Zvezdu. Smenili ga posle dve utakmice, a onda je nestao! (VIDEO)

Delovalo je da će i njegovim odlaskom Zvezda uspeti da nastavi trend uspeha, ali to se nije desilo.

>>> Dosije Zvezda: Gde se i kako raspao jedan Evroligaš! (VIDEO)

I Mihajlo Pavićević (levo) je 1998. preuzeo Zvezdu u finalu plej ofa i osvojio titulu, a Topić je bio tima: Foto: Crvena zvezda MTS

Ali da se vratimo malo unazad. Posle odlaska Svetslava Pešića 2012. godine Uprava kluba na čelu sa Nebojšom Čovićem odlučila se za radikalan potez imenovanjem Milivoja Lazića za prvog trenera.

Bio je asistent Pešiću prethodnu sezonu, pa se smatralo da može da nastavi posao, ali realno čovek nikada nije bio prvi trener ozbiljne seniorske ekipe. Klub je istakao da je to pravi potez da se ide na mladost ida se daje šansa talentovanim trenerima.

Smenjen je posle dve utakmice u ABA ligi i dva poraza od Splita i Zadra. Trenutno ne radi nigde kao trener.

Doveden je Vlada Vukoičić, čovek koji je osvojio Kup Srbije i ABA ligu sa FMP-om. Gurao je dobro sve do Superlige u aprilu, kada je posle poraza od Mega Vizure smenjen i doveden je Dejan Radonjić, koji je bio treći trener u sezoni!

Vukoičić je trenutno šef omladinske škole Mega Bemaksa.

Dvojica trenera koja su radila u istoj sezoni, a nisu je završili: Milivoje Lazić i Vlada Vukoičić Foto: MN Press

- Posle dva poraza u uvodnih pet kola Agroživ Superlige Srbije rukovodstvo crveno-belih odlučilo je da promeni šefa stručnog štaba. Sa Vukoičićem je sporazumno raskinuta saradnja, a za novog trenera imenovan je Dejan Radonjić, bivši strateg Budućnosti - saopštio je klub tada.

Dejan Radonjić takođe nije dobro počeo. U toj sezoni u kojoj je preuzeo ekipu nije uspeo da osvoji ni ABA ligu ni Superligu, sledeće sezone 2013/14 je uspeo da uzme samo Kup. Ali, na sreću njegovu i sreću Zvezde nije smenjen , nego se verovalo u njega. To se isplatilo u narednim sezonama kada je osvojio tri ABA lige, dva kupa i tri šampionata Srbije.

Najtrofejniji trener Zvezde u istoriji: Dejan Radonjić Foto: ATA Images

Posle ere Radonjića i rasprodaje celog tima Zvezda je bila na prekretnici. Doveden je mlad neiskusan trener iza koga je stao predsednik kluba Nebojša Čović.

- Novi trener je Dušan Alimpijević, znam da će biti zluradih komentara. Neverovatno je koliko ljudi je htelo u Zvezdu. Na kraju smo mi birali i stojimo iza ove odluke. Podržaćemo novog trenera i posle pobeda, ali i posle poraza. Normalno da ću mladog trenera, neću valjda nekog od 75 godina. Idemo hrabro u novi ciklus i ubeđen sam da Alimpijević i Topić neće nikoga razočarati - poručio je tada Čović i dodao:

- Mnogi treneri su hteli na Zvezdinu klupu, ali smo na kraju mi birali i verujem da smo napravili pravi izbor. Najavio sam da ćemo ući u novi ciklus, kao što je to bilo pre šest godina. Sada je sve još i teže, jer treba podići lestvicu - kazao je predsednik kluba.

Topić je na klupi Zvezde srušio Olimpijakos u Evroligi Foto: Telegraf

Na žalost potez se ispostavio kao loš, ali još je lošije bilo što to nije bilo primećeno ranije pa da se raguje, a ovako na kraju sezone gotovo da nema neke koristi, osim da se razmrda ekipa.

Sada je Milenko Topić na klupi Zvezde do kraja sezone, a veliko je pitanje da li će ostati na klupi. Veliko spremanje se očekuje na leto igračkog kadra i sve će zavisti od budžeta i ambicija kluba, ali je samog Topića da li ima kvaliteta da vodi ekipu. Znanje ima, ali to nije dovoljno treba imati i harizmu da te igrači slušaju i veruju, držati autoritet, Topić deluje dosta povučeno.

U svakom slučaju veliki je izazov na Crveno zvezdi do kraja sezone, treba odbraniti titulu i pronaći adekvatnog trenera za sledeću sezonu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima Strahota

    8. maj 2018 | 22:28

    Auuu brate al ste negativni. Ok razumem da ste svi grobari, al ovo je i previse. Radonja je bio 4 god. Pesic godinu, to je 5 , a za ostale dve god. Alimpije 1 god i ova dvojica zajedno 1 god od cega vukojicic skoro celu god. Dakle, stvari nisu dobro prenete. Koliko je Partizan izmenjao trenera za 5 god. Pera Bozic, Dulo, pa Muto, pa Canak, ima i peti ne mogu da se setim, al nije ni bitno, jer i Canak je mrtav ako pukne poluf. Zato cutite, pokrite se usima i dosta vise tog navijackog sovinizma koji stalno podgrevate. Pozdrav Tegetliji

  • CcC

    8. maj 2018 | 22:04

    Dok ih AV gura svi su pravi...

  • Bokan

    8. maj 2018 | 21:58

    Da smeni nebojsu covica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA