≫ 

Psihologija uspeha Željka Obradovića: Igrači su mi najbolji prijatelji, kad preteram u reakciji znam da se izvinim! (VIDEO)

Način razmišljanja i pristupa igračima u timu jedinstven je kod najtrofejnijeg trenera Evrope, koji se ne libi da sa timom ode i u kafanu na večeru

  • 4

Željko Obradović, najtrofejniji trener Evrolige pričao je za sajt ovog takmičenja o svojoj timskoj psihologiji rada sa igračima. Obradović je osvojio devet titula prvaka Evrope sa pet timova Partizanom, Huventudom, Realom, Panatinaikosom i Fenerbahčeom.

Njegove metode su posebne i drugačije od drugih trenera počev od pristupa igračima u svom timu. Ovo je njegova psihologija.

- Ono što je veoma važno znati kada pričam o mojim igračima, je da smo svi mi ljudska bića. Trudim se da ih respektujem. Neko mi je dao mogućnost da ih treniram i to moram da poštujem, ali ja sam osoba kao i oni. Ako imaju problema u životu, ja sam tu da im pomognem. Moji najbolji prijatelji su moji igrači. Zajedno provodimo dosta vremena i nemoguće je imati drugačiji pristupi.

Foto: Milena Đorđević

- Volim da slušam šta igrači imaju da mi kažu o svemu, ne samo o košarci i situaciji na terenu. Mnogi igrači su inteligentni i postavljaju pitanja. To volim takođe. Neki ne žele da pitaju pred drugima, već to urade kada smo nasamo. Otvoren sam za svaki način komunikacije. To je najbolji put - kaže Obradović i nastavlja

- Kao trener morate znati kako će igrači reagovati u određenim situacijama. Morate da shvatite kako će igrač reagovati kada je poslat na klupu. Svi oni. To je 12 karaktera i nijedan ne raguje isto u istoj situaciji. Sa nekima možete da pričate oštrije, sa drugima malo mekše. Ali, najvažnije, na kraju dana je da ja želim da budu bolji individualno i kao tim.

Veoma je stresan posao za sve nas.  Kao treneri i igrači moramo da mislimo veoma brzo. Znam da sa ponekad preterao u reakcijama, ali kad to uradim nemam problem da se izvinim igračima i kaže. Pogrešio sam, znač me da nisam to namerno urado, to je bio momenat. Izvini!

Foto: Milena Đorđević

- Neću to promeniti nikada, jer na svakom meču ima dosta tenzije i emocija, i nemoguće je kontrolisati sve to. Samo žemil da pomognem timu da napravi najbolji posao na terenu. Ponekad moram da dodirnem igrača ili da budem agresivan. Možda nekim ljudima sa strane to smeta, ali na kraju to je sve između mene i igrača i mi obojica znamo zašto.

Moji igrači znaju moj karakter. Znaju da pričam direktno i iskreno i da se dajem 100 % na svakoj utakmici. Ako neko ne daje 100% na meču, ja mu to vrlo iskreno kažem.

Davanje 100% sebe na utakmici nije smao fizički nego i mentalno. Želim da svi igrači znaju to jer na kraju dana sve zavisi od njih i njihovih reakcija na meču. Tokom meča koncentracija mora da bude 100% Ako ja nisam koncentrisan to može da bude problem za tim.

Foto: Milena Đorđević

Jedan od važnijih stvari je da sačuvam tim od pritiska. Trudim se da se igrači osećaju relaksirano i opuštneo pogotovo u kritičnim momentima. Moraju da znaju da je košarka privilegija njihovog života i da uživaju u tome.

- Ali, nekada moram da ih podsetim da budu ozbiljniji. Nije jednostavno za igrače da prihvate svoje greške, a njih uvek ima, čak i kada se odigra perfektna utakmica. Najbolji način da vide greške je video snimak.  Dajte im da vide svoje greške, tako će lakše da uče. - poručio je Obradović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    28. novembar 2018 | 13:37

    Gospodine vase vredjanje i psovanje igraca kada imate zutu minutu je nezapamceno u istoriji kosarkaskih trenera.

  • Tamara

    7. decembar 2018 | 01:42

    Od kad ih on vodi navijam za Fener,to je najbolji Tim u Evropi I on je najbolji trener u Evropi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA