≫ 

Kod nas te momke razapinjemo na krst, a Ameri "ruka ruci": Francuz objasnio ležerne otkaze Drim timu

Ovaj momak je igrao polufinale Mundobasketa u Madridu i nije stigao da se susretne s Amerima

  • 6

U tom polufinalu 2014. godine Francuska je u dramatičnoj završnici poražena od Srbije, a Evan Furnije, igrač Orlando Medžika je bio jedan od aktera.

Amerikanci su isprašili naš tim sa 129:92 u finalu i pokazali da je uvodna prednost Srbije od 15:7 bila lažan nagoveštaj da neko može da im parira.

Ovog puta, pet godina kasnije, taj jaz ne deluje toliko veliki jer je Drim timu i Gregu Popoviču nastup na Mundobasketu u Kini otkazalo čak 11 igrača, velikih zvezda.

- Mnogi koji su se povukli su upravo potpisali nove ugovore. Mora da u tim slučajevima postoje dogovori sa timovima - kaže Furnije u razgovoru za L'Ekip, ali dodaje da ga jedna stvar zbunjuje.

- Iznenadilo me je što su otkazali mnogi koji nikada nisu ni zaigrali za nacionalni tim - rekao je Furnije.

Mundobasket 2014, Košarkaška reprezentacija Srbije, Francuske, Boris Diaw Foto: AP/Tanjug

Jasno je pored ovoga da su Amerikancima daleko bitnije Olimpijske igre, a neki od onih koji su sada otkazali već su najavili da će igrati u Tokiju 2020.

Međutim, pored ovoga Furnije vidi još jedan razlog što SAD ležerno nastupa pred svako takmičenje. Pokazali su da su prejaki punih 13 godina unazad.

Gde god su igrali osvojili su zlato, a poslednja ekipa koja ih je šokirala na velikom takmičenju bila je Grčka sa Sofoklisom Skorcanitisom u polufinalu Svetskog prvenstva u Japanu.

Sve to je možda stvorilo i zasićenje Drim tima.

Mundobasket 2014, Košarkaška reprezentacija Francuske, Španije Foto: AP/Tanjug

- Na kraju krajeva šta možete da im kažete? Uvek pobeđuju druge reprezentacije, zašto bi onda bili motivisani? Da li stvarno mislite da su ljubomorni na nas? Dok god ih ne pobeđujemo - kaže Furnije.

Donekle je i u pravu. Poslednjih desetak godina bili su uglavnom borba da se pored SAD bude drugi. Međutim, dok sa one strane Atlantika nekako olako prihvataju otkaze svesni da je biznis na prvom mestu, sa ove strane "bare" otkazi daleko teže padaju.

Tako su igrači koji se zahvale na pozivu uglavnom nađu na meti kritika javnosti i navijača, kao što je ranijih godina bio slučaj sa Nikolom Jokićem za Evrobasket i Bobanom Marjanovićem pre toga.

Boban Marjanović, Nikola Jokić Foto: AP/Tanjug

Objašnjenje leži u tome da razlika reprezentacija međusobno nije toliko velika kao između SAD i svih ostalih nacionalnih timova, koje SAD samo ređa na putu do finala svakog od takmičenja od 2006. naovamo.

Zbog toga su svakom timu potrebni svi najbolji igrači, ako želi da se takmiči sa drugima i eventualno pokuša bar da izazove Amerikance koji su jaki u kom god sastavu da se pojave.

Da podsetimo, Mundobasket u Kini počinje 31. avgusta, a završava se 15. septembra.

VIDEO - Kreteni su prozivali Jokića! Danilović veruje da će as Denvera igrati za Srbiju

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Acca

    29. jul 2019 | 20:34

    Kod nas ih pljujemo pa ih posle opet volimo kad se odazovu sl put

  • NekoKo

    29. jul 2019 | 20:26

    Ameri odnosno afroamerkanci kako se to kaže da su pametni i da imaju ponosa ne bi nikada igrali za USA. Inače baš da vidim na OI da li će da otkazuju.

  • Uzu

    29. jul 2019 | 22:13

    Neko će ih nekad ponovo pobijediti svakako, pa zašto ne na ovom prvenstvu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA