≫ 

Težak šamar evroligaškoj Zvezdi: Senzacionalna pobeda Primorske u Draženovom domu!

Očajan početak sezone za ekipu Milana Tomića i poraz u prvom takmičarskom meču, Primorska ide na Partizan u polufinalu Superkupa

KK Crvena zvezda, KK Primorska, superkup aba lige četvrtfinale Foto: Aba-liga/Cibona/Željko Baksaj

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u četvrtfinalu Superkupa ABA lige od ekipe Primorske koja je dominirala tokom većeg dela meča i potpuno šokirala letargičnu Zvezdu sa 88:82!

Soliranje u napadu, ofanzivni skokovi, očajna odbrana šampiona ABA lige, uz važne šuteve, odličnu timsku defanzivu Primorske doveli su do pravog debakla crveno-bele koji neće braniti trofej osvojen prošle godine.

Posebno je jak utisak ostavilo to što je centarska linija dojučerašnjeg člana ABA 2 lige nadigrala centarsku liniju Zvezde sa evroligaškim pedigreom, a svi iz čete Milana Tomića su u napadu delovali kao da igraju za sebe jer protoka lopte nije bilo.

Trgnuli su se tek u finišu četvrte četvrtine, u trenutku kada je Primorska već bila otišla na +17, ušli su u seriju, ali je tada za preokret već bilo kasno. Najefikasniji su kod pobednika bili Marko Jagodić-Kuridža sa 18 poena, Lens Heris je dodao 14, Holt je imao deset, a Lazić, Barič i Čakarun po devet.

U Zvezdi su se istakli Dejan Davidovac sa 15 poena, Džejms Gist sa 12 i Bili Beron sa deset poena.

KK Crvena zvezda, KK Primorska, superkup aba lige četvrtfinale Foto: Aba-liga/Cibona/Željko Baksaj

Prvo poluvreme bilo je dobro za Zvezdu samo u prvih pet minuta prve četvrtine. Ostatak vremena je bilo izgubljenih lopti, muka sa igrom Majkla Odža koji nije mogao da se sabere ni u odbrani, ni u napadu i problemi u pik end rol igri.

Zvezda je u odbrani delovala na mahove ležerno, pa su Filip Čović i Lorenco Braun dopuštali lake trojke, a Braun u jednoj od situacija nije ni podigao ruku pri šutu Bariča.

Uvodni minuti meča pripali su Džejmsu Gistu koji je najavio lagan meč za crveno-bele. Poentirao je u reketu uz faul u nekoliko navrata i vrlo brzo stigao do devet poena, a Zvezda je vodila 16:7.

Gist je izašao iz igre sredinom te deonice, razigrao se Marko Jagodić-Kuridža, Beograđani su počeli da ispuštaju lopte i pomažu Slovencima da ih do isteka prvih deset minuta sustignu na poen zaostatka 26:25.

KK Crvena zvezda, KK Primorska, superkup aba lige četvrtfinale Foto: Aba-liga/Cibona/Željko Baksaj

Samopouzdanje je igračima Primorske sve više raslo i to se videlo na parketu pošto je Primorska stvari potpuno okrenula naglavačke u drugoj četvrtini.

Perperoglu je na startu druge deonice dao trojku i činilo se, time odbio nalet rivala.

Primorska je stegla odbranu, igrači Zvezde su solirali pa je i Grk nekoliko puta promašio iz driblinga i teških pozicija. Slično je bilo i sa Derikom Braunom i već posle tri minuta Barič trojkom donosi vođstvo Primorskoj 31:29.

To je bio alarm na koji letargična Zvezda nije odreagovala, pa je dva minuta pred kraj poluvremena po prvi put imala i dvocifreni zaostatak 44:34, ali je na pauzu otišla sa prihvatljivih 46:41.

Šok terapija nije uspela u poluvremenu jer je Primorska uspela da ode i na +11 brzom trojkom Herisa i rolingom Čakaruna. Usledila je vrlo bitna trojka Bilija Berona.

KK Crvena zvezda, KK Primorska, superkup aba lige četvrtfinale Foto: Aba-liga/Cibona/Željko Baksaj

Baš kada je Primorska bila u novom naletu, Amerikanac je to isekao i vratio ih ispod deset razlike, te počeo polako da pokreće Zvezdu.

Igra se usporila, Primorska je počela da promašuje, a Filip Čović je primakao svoj klub na samo poen zaostatka. I umesto da srpski tim to iskoristi kao zamajac, Primorska je odgovorila odbranom i ekspresnom serijom 7:0 za svega minut, minut i po.

Trojkom je seriju "začinio" Heris, a Zvezda nije iskoristila svoju šansu da se vrati u meč. Štaviše, Majkl Odžo je na Jagodić-Kuridži napravio nesportski faul, pa je posle dva bacanja i trojke Bariča, slovenačka ekipa uzela pet poena za napad i otišla na 68:57.

Dvocifren plus je Primorska imala i tokom četvrte četvrtine kada za Jagodić-Kuridžu i Žigu Dimeca u reketu nije bilo nikakvog leka. Slovenci su kažnjavali promašaje i soliranje protivnika i igrali kao da su oni evroligaši, te su na tri minuta pred kraj stigli do 86:69 i potpuno razmontirali Zvezdu.

Od tog trenutka do kraja, kao da su se uplašili pobede, napravili su nekoliko nerezonskih grešaka, koje crveno-beli nisu stigli da kazne jer je Primorska već stvorila dovoljan kapital da bi sačuvala pobedu.

Slovenci će u polufinalu igrati s Partizanom, koji je ranije u četvrtak bio bolji od Mege Bemaks 86:73. Na Superkupu su ostala još dva četvrtfinalna para - Cedevita Olimpija igra protiv FMP-a, dok Budućnost igra protiv Cibone.

Ova dva meča se igraju u petak od 17 časova, odnosno od 18 sati i 30 minuta.

Četvrta četvrtina:

40. minut - Zvezda pravi 11:0 na kraju meča, ali zasluženo gubi! Davidovac je pogodio dva bacanja, Odžo takođe, ali je to bilo sve u velikoj senzaciji slovenačkog tima - 88:82 za Primorsku na kraju.

39. minut - Serija Zvezde! Davidovac dobija faul, Dobrić daje trojku, a Čović je fauliran na šutu za tri - 88:78.

38. minut - Pogađa Davidovac za dva i prekida agoniju svog tima - 86:71. Lazić brzo odgovara svojim polaganjem za 88:71.

37. minut - Trojka Lazića i dvojka Šiška, Zvezdi ne da preti poraz, nego i debakl u dvorani Dražen Petrović - 86:69 za Primorsku!

36. minut - Lazić pogađa jedno od dva slobodna bacanja, raste suficit Slovenaca - 81:67. Gist je krenuo u solo prodor bez drugih rešenja i iznudio je faul za dva penala - 81:69.

35. minut - Novi poeni iz reketa za Slovence, Primorska ide na maksimalnih +13 i sve izvesnije ide ka pobedi - 80:67.

34. minut - Dimec prejak u reketu u igri leđima - 78:67 za Primorsku.

33. minut - Šiško promašuje, Jagodić-Kuridža hvata novi ofanzivni skok i daje koš uz faul - 76:67.

32. minut - Trojka Davidovca! Stiven Holt flouterom sa boka odgovara, ali Davidovac ide na koš u narednom napadu i uz malo sreće dobija poene i koliko-toliko drži Zvezdu u igri  - 73:67.

31. minut - Težak šut za Perperoglua, Primorska to kažnjava unutrašnjom igrom - 71:62.

Treća četvrtina:

MICHAEL OJO, STRATOS PERPEROGLOU Foto: MN Press

30. minut - Perperoglu iz driblinga pogađa od table, Odžo i Dimec idu na liniju bacanja a Primorska posle 30 minuta vodi 69:62.

29. minut - Pet poena Primorske u praktično jednom napadu! Nesportski faul Odža na Jagodić Kuridži, oba puta bez greške sa linije penala krilni centar slovenačkog tima, a onda Barič pogađa trojku - 68:57 za Primorsku.

28. minut - Čović opet na liniji penala posle Dobrićevog promašaja i petljanja pod košem - 63:57.

27. minut - Neobjašnjiv pad Zvezde! Za samo minut je primila sedam vezanih poena, a Marinković, Čakarun i Heris "udaraju po ušima" iz kontri, reketa i šutem za tri - 63:55 za Primorsku.

26. minut - Tehničku je dobio Filip Čović, pa je opet on fauliran uz koš i primakao je Zvezdu na samo jedan posed - 56:53. Čakarun je potom faulirao Berona pri skoku u napadu i Beron je bacanjima doveo Zvezdu do 56:55.

KK Crvena zvezda, KK Primorska, superkup aba lige četvrtfinale Foto: Aba-liga/Cibona/Željko Baksaj

25. minut - Prekršaj nad Čovićem, plej Zvezde "kratak" na liniji penala, 1/2 za 55:48. Derik Braun u kontri zakucava, pa crveno-beli prilaze na pet poena zaostatka - 55:50.

24. minut - Šiško pogađa posle skoka Jagodić-Kuridže, Slovenci sve bolji, 55:44, najveća prednost do sada! Beron je smanjuje trojkom iz ugla 55:47.

23. minut - Sedma izgubljena lopta, Dobrić gazi aut liniju pre nego što je krenuo u prodor. Heris fauliran pri šutu, koristi dva bacanja - 53:44, ne popušta Primorska.

22. minut - "Izmislio" je poene Lorenco Braun posle prodora - 51:44 za Primorsku.

21. minut - Čakarun sjajno okreće Gista i poentira na drugi obruč, Lorenco Braun gubi loptu, jer se vraća preko pola. Lens Heris daje trojku iz ćoška i Primorska opet ima +10, 51:41.

Druga četvrtina:

KK Crvena zvezda, KK Primorska, superkup aba lige četvrtfinale Foto: Aba-liga/Cibona/Željko Baksaj

20. minut - Lorenco Braun precizan iz skok-šuta, a Derik Braun posle faula Aleksandra Lazića ide na slobodna bacanja i realizuje oba - 44:38. Šiško potom asistira za Čakaruna, a Lorenco Braun u Zvezdi daje trojku - 46:41 na kraju prvog poluvremena za Primorsku.

19. minut - Dvocifrena prednost za Primorsku! Jagodić-Kuridža sa penala po prvi put donosi jednoj od ekipa dvocifreni plus - 44:34 za Primorsku.

18. minut - Jagodić-Kuridža uporan pod košem, novi ofanzivni skok i poeni iz okreta. Derik Braun promašuje dva slobodna bacanja posle faula - 43:34 vode Slovenci.

17. minut - Holt pogađa od table uz faul! Lorenco Braun se uklopio u napadačko sivilo svoje ekipe - 41:34 za Primorsku.

16. minut - Trojka na trojku! Ništa sada ne ide od ruke u napadu Zvezde, Gist je promašio sa četiri metra, Barič je iskoristio lošu odbranu Lorenca Brauna i "sipao" mu trojku u lice za 38:31. Trojku je odmah vratio Dejan Davidovac - 38:34 za Primorsku.

KK Crvena zvezda, KK Primorska, superkup aba lige četvrtfinale Foto: Aba-liga/Cibona/Željko Baksaj

15. minut - Veliki kiks odbrane Zvezde, Čakarun se prošetao i zakucao za 35:31 u korist Primorske. Perperoglu je iz driblinga nakon toga promašio trojku.

14. minut - Nema poena za Perperoglua, novi driblinzi i novi promašaj. Holt je iznudio faul Dženkinsa i odande povećao prednost slovenačkog tima - 33:29. Simanić to smanjuje ispravkom posle ofanzivnog skoka.

13. minut - Primorska vodi! Faul Simanića nad Lazićem koji je probao da zakuca, jedan od dva sa penala i onda trojka Bariča u ranoj fazi napada posle promašaja Dženkinsa donose Primorskoj prvo vođstvo 31:29.

12. minut - Dimec šutira preko Odža i promašuje, Perperoglu čini isto na drugoj strani.

11. minut - Trojka Perperoglua! Odžo ostavlja samog Dimeca koji lagano rešava situaciju pod košem. Perperoglu preuzima odgovornost u ovim trenucima, Odžo ne može da se sastavi ni u odbrani ni u napadu - 29:27 za crveno-bele.

Prva četvrtina:

KK Crvena zvezda, KK Primorska, superkup aba lige četvrtfinale Foto: Aba-liga/Cibona/Željko Baksaj

10. minut - Nova greška Zvezde, Čović nije uspeo da izvede loptu za pet sekundi, na drugoj strani Čakarun posle promašaja Dimeca hvata ofanzivni skok i daje koš uz prekršaj - 24:23. Četvrtinu lepim prodorom završava Šiško koji baca loptu u visokom luku za 26:25, samo poen prednosti za Zvezdu na kraju prve deonice.

9. minut - Lep dribling i prodor Derika Brauna koji baca flouter za prednost Zvezde od šest poena. Jagodić-Kuridža je jedini koji u ovom trenutku doprinosi i pogađa sa penala - 24:20 za Zvezdu.

8. minut - Nova trojka Primorske, nova izgubljena lopta Zvezde, Slovenci prilaze na 22:18.

7. minut - Jagodić Kuridža ima svoju rolu od pet poena za samo desetak sekundi. Prvo je iz reketa poentirao, a onda posle izgubljene lopte Lorenca Brauna dao i trojku za 20:15 u korist Zvezde.

6. minut - Jagodić-Kuridža hvata ofanzivni skok u reketu Zvezde i daje koš uz faul, ali promašuje dodatno bacanje (18:11). Zvezda teško brani pik end rol pa Heris tako na "laktu" prolazi do obruča, a u napadu poentira sa linije penala 20:11 za srpski tim.

5, minut - Opet Gist i opet niko ne može da ga zaustavi, deveti poen, 14. za Zvezdu. Lorenco Braun se lepo izdigao na polaganje iz kontakta i pogodio - 16:7.

4. minut - Davidovac iz auta vadi loptu i baca je Deriku Braunu pod košem, ovaj poentira uz prekršaj, ali ni on ne pogađa dodatno bacanje. Na drugoj strani Marinković zakucava posle pika 12:7 za Zvezdu.

3. minut - Marinković dobija loptu pod košem i poentira, a Gist dominira u reketu i opet dobija faul-koš. Nije pogodio dodatno bacanje, Heris je u tranziciji dao trojku i smanjio prednost Zvezde na 8:5.

2. minut - Beron posle sjajnog kruženja lopte pogađa trojku iz sredine gde je na šutu ostao sam. Primorska ne koristi dva napada do sada, Zvezda vodi 6:0.

1. minut - Gist već u prvom napadu "zida" pod košem i pogađa uz faul Marinkovića - 3:0 za Zvezdu na startu.

Sastavi ekipa:

Crvena zvezda: D. Braun, Čović, L. Braun, Perperoglu, Davidovac, Beron, Gist, Dobrić, Dženkins, Simanić, Jovanović, Odžo. Trener: Milan Tomić

Primorska: Holt, Heris, Čakarun, Barič, Kosi, Lazić, Marinković, Hodžić, Jagodić-Kuridža, Dimec, Šiško, Vončina. Trener: Jurica Golemac

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk1

    27. septembar 2019 | 06:10

    Ovo mora da se razmotri. Ko sme da se drzne da ovo radi? Mezimicu fk,a sad i mutanta fmp2 dere ko stigne. 30 miliona plus 20 je ulozeno u to i niko to ne sme da razbija

  • neko iz mase

    26. septembar 2019 | 22:02

    Cujete li riku ranjenih pantera iz predgradja?

  • Vladimir

    27. septembar 2019 | 00:02

    Niti jedan penal za FMP!!!!! Sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA