≫ 

Dražen je kasnio na spavanje i Duda je poludeo: Rađa opisao kako se hotel trese kad Ivković viče!

Kultna epizoda sa Olimpijskih igara

  • 3
Dino Rađa Foto: Marko Jovanović

Dino Rađa je u velikom intervjuu za Telegraf posebno upečatljivo opisao saradnju sa legendarnim Dudom Ivkovićem.

Stara škola jugoslovenske košarke podrazumevala je "čvrstu ruku" i neumoljiv autoritet, a to je kod Dušana Ivkovića bila jedna od ključnih stavki u vođenju ekipe.

Posebno je to bilo zanimljivo u periodu sa kraja 1980-ih, kada je reprezentacija "vrvela" od mladih igrača koji su se veoma brzo afirmisali.

- Duda je bio na drugom nivou, reprezentativnom, gde si sa mnogo više zvezda, a u puno kraćem periodu. Morao je sve to ishendlovati, on je definitivno jedan od likova koji je imao autoritet i prema nama je bio jako bitan zbog toga što je sve stavljao na svoje mesto. On je na početku u prvoj godini, 1988, na Olimpijadi, najstroži bio prema najboljim igračima i tu ti da do znanja, ako je takav prema njima, kakav je tek prema nama koji smo tek ulazili. Jako je on to dobro držao pod kontrolom.

Duda je vodio tim u kom su mnogi mladi igrači već stasali u zvezde, da li je bilo ega koji je trebalo ukrotiti?

- Bilo je ega sigurno, ali je to uvek bilo hendlovano na nivou, zato što smo imali dobre trenere, koji nisu dozvoljavali da taj ego ispliva, uvek smo učeni da je ekipa važnija od individualaca. Od kadetskih dana i juniorskih sa Karijem, prvo od Kreše, pa Dude, od Slavka, Moke i Bože, uvek je bilo "ekipa, ekipa, ekipa, ekipa". To je nama usađeno tako da bez obzira koliki je ego, prvo uvek hoćeš da dobiješ utakmicu. Onda ide ostalo.

Dušan Ivković, Dino Rađa, Vlade Divac Foto: MN Press

Dinu je u pamćenje posebno urezan momenat kada se hotel tresao od vike - Dušan Ivković je "uhvatio Dražena Petrovića u kašnjenju u sobu, kada su pojedini već uveliko spavali.

To je bio taj momenat na Olimpijskim igrama i on je zakasnio na spavanje, Duda je popizdeo. A to je u suštini cela priča, kad ti vidiš da on viče na njega, onda je sve druge doveo u red.

- Ma kako je Dražen mogao da reaguje, nikako, kako treba. Nije mu se više ponovilo i to je jedino tako i bilo moguće. Za mene je to jedini ispravan način, vremena se definitivno menjaju, ali je to za mene jedini način, kako bi došao do vrhunskih rezultata - jasan je bio Rađa, koji je nedavno u Zagrebu promovisao autobiografski film.

Video: Dino Rađa: Kad Duda Ivkovića viče na Dražena, znaš šta tebe čeka

(B. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDF

    17. mart 2020 | 15:18

    Profa Nikolic,Zeravica,Duda Ivkovic,Boza Maljkovic,Zelko Obradovic...prava i jedinstvena ex-ju kosarkaska trenerska skola,koje vise nema i nema trenera da nastavi po tom principu...☹☹☹

  • Baja

    17. mart 2020 | 15:34

    Veliki I neponivljivi Dino Radja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA