≫ 

Šakota: Hrvatski "sindrom" može da pogodi i srpsku košarku, neće više biti stranaca kao do sada

Trener crveno-belih upozorava na veliki udarac koji bi košarka mogla da doživi

  • 12
Dragan Šakota Foto: Marko Jovanović

Reči Dragana Šakote, trenera košarkaša Crvene zvezde, o predstojećoj sezoni nimalo nisu optimistične, a iskusni stručnjak smatra da će pandemija korova virusa ostaviti velike poslednice na sport.

Pogotovo što se tiče košarke, jer će kvalitetni igrači sledeće sezone, kako tvrdi trener crveno-belih, pre birati Aziju nego Evropu.

- S obzirom na to da će budžeti najvećeg broja klubova biti manji, igrači će odlaziti u sredine koje bolje plaćaju, recimo u Aziju, konkretno u Kinu i Japan, zemlje koje u odnosu na Evropu ulažu neverovatne pare. To će doneti pad kvaliteta na Starom kontinentu. Prirodno, države koje obiluju talentima popunjavaće njima klupske sastave, ali to nije i dovoljno za najviši nivo takmičenja - rekao je Šakota, a prenosi Sportski Žurnal, i dodaje:

- Primer je Hrvatska, koja ima mnogo mladih darovitih igrača kao i NBA protagonista, a nema ekipu za najviši domet u evropskim klupskim takmičenjima, pa i u ABA ligi. Na žalost taj sindrom može da zadesi i srpsku košarku, posebno ako talenti rano i na prvu ponudu budu odlazili u inostranstvo.

Nastavio je Šakota u istom tonu.

- Mislim da će sledeće sezone mladi u Jadranskoj ligi generalno imati više prilike za igranje, jer će smanjeni budžeti diktirati selektiranje tima. Princip će ne samo u regionu verovatno biti da se uzmu dva dobra stranca i recimo tri jeftinija koja ne mogu ništa da garantuju u smislu rezultatskih očekivanja. Biće to svojevrsno kockanje prilikom njihovog izbora.

- Sve su ovo ipak pretpostavke, ali jasno je da klubovi koji neće moći da dovedu toliki broj stranaca kao do sada, ili ne tog kvaliteta - biće prinuđeni da se oslone na podmladak. Takođe, jaz između bogatih i siromašnih biće sve veći, a promene će biti vidljive, ne samo naredne, već narednih sezona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nscz

    13. maj 2020 | 23:58

    Pa hrvatski sindron drma Srpskom kosarkom od kad su Partizana iz Zagreba preselili u Bg

  • Nemanja PFC

    13. maj 2020 | 23:09

    Jel ti Covke napisao sta da kazes ili si sam rekao iz glave Hahahaha hahahaha

  • Cc

    13. maj 2020 | 22:51

    Pa i treba uvek da bude manje stranaca u Zvezdi. Treba da nam okosnica tima budu nasi igraci mogu stranci 2-3 ostalo bi bilo previse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA