≫ 

Najveći uspeh srpske klupske košarke: Saletova trojka protiv Huventuda danas puni 29 godina

I danas se sećamo najvećegdostignuća nekog našeg tima u međunarodnim okvirima - Partizanove evropske titule

  • 8
aleksandar đorđević Foto: youtube/Allin2

Košarkaši Partizana, sa klupe vođeni Željkom Obradovićem, na terenu Aleksandrom Đorđevićem i Predragom Danilovićem, pre skoro tri decenije postali su vladari Evrope pobedom u finalu završnog turnira FIBA Evrolige nad Huventudom 71:70.

Trenutak koji zna svaki ljubitelj sporta u Srbiji koji drži do sebe, nebitno za koga navija: Aleksandar Đorđević u nezadrživom jurišu se diže za tri poena, mirne glave i još mirnije ruke šutira preko nesuđenog junaka meča Đofrese (koji je poentirao u prethodnom napadu). Lopta ulazi kroz obruč, Huventud ima tek toliko vremena za šut iz očaja, ali "vreme je isteklo, vreme je isteklo", euforično ponavlja u mikrofon legendarni reporter Dragan Nikitović, dok se na Đorđeviću u sekundi stvorila piramida radosti.

Bio je to trenutak najvećeg supeha srpske klupske košarke koji nijedan naš klub od tada nije uspeo da ponovi.

Partizanovo istorijsko dostignuće je utoliko značajnije ako se setimo da je sve domaće mečeve te sezone u grupnoj fazi igrao u španskoj Fuenlabradi zbog sankcija našoj državi. Jedan jedini meč u Beogradu kao domaćin odigrao je u četvrtfinalnoj seriji protiv italijanskog Knora, današnjeg Virtusa iz Bolonje, i pobedio pred dva meča u Italiji gde je zablistao Predrag Danilović i doneo crno-belima plasman na završni turir.

Upravo su mečevi sa Knorom odredili dalju karijeru aktuelnog predsednika KSS-a, jer je već naredne sezone obukao dres kluba iz Bolonje za koji je igrao šest godina u dva mandata. Igorm sudbine, taj klub danas kao trener vodi još jedan Partizanov junak iz tog doba, Saša Đorđević.

Partizan je tada grupnu fazu završio kao četvrti sa skorom 9-5, iza Filpsa iz Milana (10-4), Estudijantesa (10-4) i Huventuda (11-3). Interesantno je da su Partizan i Huventud u grupi odigrali dva isto tako rezulatski tesna meča kao i u finalu, jedan su dobili crno-beli, drugi Španci, i to kao da je bila najava svega što se desilo nekoliko meseci kasnije u Istanbulu.

U četvrtfinalu crno-beli su, rekosmo, eliminisali Knor Bolonju u tri meča, a onda na završnom turniru, u polufinalu, još jedan italijanski tim, Filips, pobedom 82:75. U drugom polufinalu

Huventud je autoritativno potukao Estudijantes 91:69 i mnogi su možda u tom trenutku videli Špance na evropskom tronu.

Ipak, u kultnoj utakmici Partizan je trojkom Aleksandra Đorđevića u poslednjoj sekundi slavio 71:70 i zauvek se upisao u istorijske almanahe evropske košarke.

Sastav Partizana koji je pokorio Evropu: Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Igor Mihajlovski, Zoran Stevanović, Igor Perović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović, Ivo Nakić. Trener: Željko Obradović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA