≫ 

Orlovi od +19 do drame i pobede protiv Turske: Srbija u "paklu" Istanbula napravila korak ka SP

Neverovatan meč u Turskoj

Srbija - Turska, košarka Svetsko prvenstvo, kvalifikacije Foto: FIBA Basketball (fiba.basketball)

Košarkaška reprezentacija Srbije, posle pobede nad Grčkom, pobedila je i Tursku 79:72 u drugom meču I Grupe kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci.

Selektor Srbije Svetislav Pešić nije mogao od svojih izabranika da poželi bolji poklon za svoj 73. rođendan. I ovoga puta, Srbija je u prvom poluvremenu snažnom i organizovanom odbranom neutralisala napade Turske, a iz izgrađenih napada dolazila do poena. Ipak, u drugom poluvremenu usledio je period nešto slabije igre u kojoj su Turci uspeli da se vrate iz minusa od 19 poena i unesu neizvesnost u meč. Na samom kraju Turska je na 3 minuta do kraja meča izjednačila na 71:71. Usledila je drama u kojoj se Srbija bolje snašla i na kraju potpuno zasluženo slavila. I ovoga puta Nikola Jokić je predvodio Orlove sa 24 poena i 10 skokova.

Srbija je sada protiv glavnih rivala Grčke i Turske došla do trijumfa i u mnogo boljoj situaciji dočekuje nastavak kvalifikacija, ali i Evrobasket koji se igra od 1. do 18. septembra.

Ovom duelu prisustvovao je i najbolji srpski teniser Novak Đoković koji je, baš kao i na  meču sa Grčkom u Beogradu, bodrio Orlove.

U timu Srbije od prvog minuta je počeo Vasilije Micić, koji se povredio posle Grčke, ali je po svemu sudeći, uspeo da se oporavi za važan meč. Od starta Srbija je odlično igrala i preko Nikole Jokića dolazila do vođstva i poena. Jokić se lako oslobađao čuvara, u drugom napadu na meču i zakucao.

Orlovi su i na ovom meču bili čvrsti u odbrani i u nekoliko navata dobro sačuvali svoj koš pa su domaći košarkaši slali loptu u aut i gubili napade. Tako je, posle prodora Micića, Srbija sredinom prve deonice imala prednost od +7, 14:7.

I do kraja prvog perioda nastavila se dobra igra Srbije, pre svega u odbrani. Tako je prednost malo po malo rasla za 26:11.

Do poluvremena, nastavila se odlična igra izabranika Svetislava Pešića. Srbija je igrala organizovanu i čvrstu odbranu i iz izgrađenih akcija i kontranapada povećavala prednost. Sa druge strane, domaći košarkaši su individualnim akcijama i sa distance, nastojali da uhvate priključak.

Selektor Turske Ergin Ataman pokušavao je da tajm-autima prodrma svoje igrače. Ali, umesto bolje igre Turske, usledio je novi pad. Jedan od najlepših poteza na meču viđen je na samom kraju druge deonice kada je Srbija došla do poseda na 2 sekunde do kraja, a Kaliić sa preko pola terena, i preko ruke, pogađa trojku za +19, u 47:28.

U nastavku Srbija je preko Jokića i Kalinića nastavila da rešeta rivala, ali je usledio period od nekoliko minuta u kojem je Turska uspela da veže niz dobrih napada i smanji prednost Srbije na 52:38. Selektor Svetislav Pešić je odmah reagovao i tajm autom pokušao da smiri igru svog tima. Ali, Turska nastavlja sa dobrom igrom i pravi seriju od 12:0 za 52:43.

U ovom periodu utisak je bio da su Orlovi potpuno stali. Sa druge strane, Turska je uspevala da ofanzivnim skokom i trojkama smanji prednost. Ipak, trojke Gudurića i Marka Jagodića Kuridže donose Srbiji +13, i 63:50. Osmani novom trojkom smanjuje na 65:55.

Do kraja, Turska je nastavila da igra mnogo čvršće u odbrani dok je nestala igra Srbije iz prvog poluvremena. Malo po malo preko Osmana i Korkmaza Turska je postizala poene i na 3 minuta do kraja izjednačila na 71:71. Usledila je drama u kojoj su se bolje snašli košarkaši Srbjie i na kraju su upisali važnu pobedu.

Video: Jokić koliko mu znači igranje za Srbiju: Da se kvalifikujemo na SP, a na EP dokle doguramo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aloooo

    28. avgust 2022 | 18:27

    Drzavo hocemo prenos na Rts-u ?????

  • Voja

    28. avgust 2022 | 20:13

    Sram te bilo srbijo i rts ,ja vam debelo plačam pretplatu da bi gledao utakmicu umesto toga gledam nekog kretena najmanje 30 puta devno a prenos moram da platim da bi gledo

  • 🇷🇸🇷🇸

    28. avgust 2022 | 20:46

    Sudjenje kriminal...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA