Renesansa Crvene zvezde uz kist umetnika Duška Ivanovića: Kako je klub iz ponora stigao do pobede od TOP 8

Pitanje je - koliko može ovaj tim?

  • 14
KK Partizan - KK Crvena zvezda, Evroliga Foto: MN Press

Košarkaši Crvena zvezda je opet pobedila. To nije više vest, ovaj tim je vezao čak pet pobeda u Evroligi, ali i tri u ABA. Ipak, vest jeste da je crveno-bela ekipa uspela da slavi protiv Partizana u prvom, istorijskom, večitom derbiju u Evropi sa 76:73, što je još jednom pokazalo da ova ekipa drugačije diše otkako je Duško Ivanović stigao u njega.

Da je neko pre malo manje od mesec dana ikome rekao da će Zvezda ući u veliku seriju, da će vezivati pobede u Evropi i u domaćoj ABA ligi, verovatno niko ne bi mogao da poveruje u to. Loš početak, klimavo vođenje od strane Vladimira Jovanovića i igrači koji ne liče na sebe.

Malo se sve naslutilo sredinom oktobra kada je u klub stigao Luka Vildoza, klub je prodisao drugom energijom, ali je to bio samo zamah za ono što će uslediti. Sredinom novembra je u klub stigao Duško Ivanović, zamenio je Vladimira Jovanovića i klub je krenuo u preporod. Nastala je renesansa. Ponovo je među publikom zaživelo pitanje, kada opet igra Zvezda?

Sada Duško Ivanović na svom kontu ima skor od osam mečeva i osam pobeda, čak pet u Evroligi, a pitanje je - koliko klub još može?

Duško Ivanović, KK Crvena zvezda Foto: MN press

Šta je Duško Ivanović uradio sa Zvezdom?

Po samom dolasku u klub, mnogi su preispitivali da li je on pravi čovek za ovaj zadatak. Da li će jedan od najboljih, ako ne i najbolji, trener Baskonije u novijoj istoriji uspeti da "primiri" jedne, ali i da izvuče maksimum iz drugih igrača.

Jednostavno - uspeo je.

Ivanović je došao u Pionir, odmah je krenuo sa svojim metodama i svojim načinom rada, tražio je rad, tražio je disciplinu i otkako je stigao u Beograd isključivo je potencirao na jednoj stvari. Duško je od svojih igrača tražio da imaju samopouzdanje i da u svakom trenutku veruju u pobedu.

To se najbolje videlo i na meču sa Partizanom, kada je bez obzira na to što Vildoza i Nedović šutiraju 0/10 za tri poena. Tajmaut na dva minuta do kraja, a onda magija Luke Vildoze koji je zaboravio svaki pređanji promašaj i koji pogađa dve vezane trojke, da bi kao krunu bacio i asistenciju Nemanji Nedoviću za trojku u poslednjim sekundama.

Upravo u tome se vidi čuvena rečenica Duška Ivanovića još od meča protiv Asvela, kada je prvi put pomenuo da od igrača traži da veruju u pobedu i da će sve pogoditi

- Imali smo tri ili četiri ulaza koja smo promašili iz straha, to su čiste situacije ali igrači nisu navikli. Ali daćemo mi to, daćemo to, nije problem - rekao je Duško Ivanović posle pobede protiv Asvela, kada je Nemanja Nedović rešio meč u poslednjim sekundama.

Takođe, Zvezda je u Dušku Ivanoviću dobila smirenost za nervozne završnice, što se videlo u skoro svakoj utakmici u Evroligi otkako je došao. Asvel je dobijen u poslednjim sekundama, s Albom je odigran produžetak, Makabi i Partizan takođe završnice na jednu loptu.

Koliko može ova Zvezda, kakav je budući raspored?

Zvezda jeste vezala čak pet pobeda u Evroligi, od čega su dve došle na gostovanjima protiv Albe i Partizana, dok su u Pioniru pali Asvel, Makabi i Virtus.

Duško Ivanović je na taj način stigao i do istorije, ali da bi postao najbolji od najboljih, moraće da poveže još nekoliko pobeda u Evropi. Ruku na srce, može i da nastavi ovu seriju, pošto mu i raspored ide "na njegovu vodenicu".

Zvezda trenutno u Evroligi ima skor od šest pobeda i šest poraza, iako je do pre mesec dana taj skor izgledao veoma loše - 1/6.

Naredne dve utakmice će Zvezda igrati u Pioniru, na domaćem terenu, gde će joj rivali biti Žalgiris i Olimpija iz Milana, litvanski tim ima poraz manje od Zvezde, ali i meč manje, dok se Milano nalazi na poslednjem mestu sa serijom od čak osam uzastopnih poraza.

Odmah nakon dva domaćinstva dolazi na red i put u Pirej, gde će Olimpijakos ugostiti Crvenu zvezdu (22. decembar), da bi ekipa s Malog Kalemegdana za kraj 2022. godine ugostila i tim Barselone.

Odmah nakon Barselone, Zvezda ulazi i u "seriju" mečeva sa španskim klubovima, gde će igrati i protiv Valensije i Reala iz Madrida.

RASPORED:

13.12 - Crvena zvezda - Žalgiris

15.12 - Crvena zvezda - Olimpija Milano

22.12 - Olimpijakos - Crvena zvezda

30.12. - Crvena zvezda - Barselona

06.01 - Valensija - Crvena zvezda

TABELA:

src="https://www.sofascore.com/tournament/42527/42914/standings/tables/embed" frameborder="0" scrolling="no" style="height:661px!important">

Standings provided by Sofascore

Video: Rebro mu je slomljeno, očekuje ga duža pauza: Trener Zvezde otkrio koliko će Ivanović biti odsutan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 5

    9. decembar 2022 | 13:25

    GAZI ZVEZDO SEKTU USTAŠKU

  • мики 011

    9. decembar 2022 | 13:45

    Napokon pravi trener.

  • milan

    9. decembar 2022 | 13:31

    U Zvezdi se zna ko je glavni,Nedovic i Vildosa su glavni,onda slede Mitrovic,Bentil,Dobric i Dzoni Ivanic daju dosta,a ostali svi po malo i eto,to je tim. A kod Zelimira se ne zna ni ko pije ni ko placa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA