≫ 

Ko su Arisovi huligani koji čekaju Grobare? Sa Delijama već vodili rat i podmuklo im oteli zastavu!

Crno-bele u plej-ofu čeka pobednik duela Aris - Molde, a nema sumnje da navijači više priželjkuju odlazak u Grčku

  • 23
FK Aris navijači Foto: Guliver/Alex Livesey/Getty Images

Ukoliko eliminiše tursku Malatiju, Partizan će u 4. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope igrati protiv pobednika meča Aris - Molde. Partizan će Norvežane skautirati kroz Čuku, a posebna nepoznanica biće ekipa Arisa. Ali, nema sumnje da Grobari priželjkuju gostovanje u Solunu mnogo više nego odlazak u Norvešku.

U navijačkim krugovima u Srbiji je prva asocijacija na Solun su PAOK i njihovi navijači. Grčki crno-beli su bratski klub Partizana i imaju ogromnu navijačku bazu ozbiljnih huligana, ali ništa manje za njima ne zaostaju ni navijači Arisa.

Oni su poznati širom sveta po neverovatnoj strasti, fenomenalnoj atmosferi koju prave na svom stadionu Kleantis Vikelidis, koji ima kapacitet od 23.400 gledalaca.

Njihovo gradsko rivalstvo sa navijačima PAOK-a izuzetno je veliko, nešto slično rivalstvu koje imaju Zvezda i Partizan u Srbiji.

Kada se na to nadoveže da im je mogući rival rival Partizan, bratski klub PAOK-a, nema sumnje da crno-belima neće biti priređena topla dobrodošlica.

Pre bi se reklo da će biti dočekani "na nož". Verovatno će i navijači PAOK-a poželeti da sa Grobarima budu na stadionu, jer je to jedinstvena prilika za njih da prisustvuju meču na stadionu svog rivala, jer su u Grčkoj gostovanja zabranjena.

FK Aris navijači Navijači Arisa; Foto: Guliver/Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

To bi moglo posebno da iziritira navijače Arisa i njihove najvatrenije huligane - grupu Super 3!

Iskustvo Delija sa gostovanja u Solunu 2007. godine moglo bi da koristi Grobarima kao pouka i neka lekcija iz koje bi mogli da nauče šta su najveće opasnosti na ovom gostovanju.

Tog 8. novembra, Zvezda je ubedljivo poražena sa 3:0 u Solunu u 2. kolu Lige Uefa (tada se Liga Evrope tako zvala), nakon što se tadašnji trener Milorad Kosanović odlučio za izrazito defanzivnu taktiku bez isturenog centarfora.

Oko 1.000 Delija bilo je tog dana na stadionu, gde su došli organizovanim autobusima iz Beograda. Do samog stadiona i na njemu prošli su pravi pakao, a posle meča je usledio pravi ulični rat o kojem se i danas priča u navijačkim krugovima.

RAT NA ULICAMA, IZBODENI NAVIJAČI ZVEZDE OD STRANE HULIGANA PAOK-A

Delije, FK Aris, navijači, tuča Žestoki sukobi u Solunu viđeni su posle meča; Printskrin: Youtube/06121987

Ono na šta Grobari moraju da budu spremni, jesu moguća zadržavanja na granici i rigorozna kontrola grčke policije, kao i moguća zaustavljanja u samoj Grčkoj i dodatni pretres.

Navijači Zvezde su bili u dvostrukoj opasnosti, jer su ih pre meča napadali i huligani PAOK-a, koji su izboli nekoliko navijača kojis u nosili obeležja Zvezde pred utakmicu. Treba napomenuti da su u pitanju bili navijači koji nemaju veze sa navijačkim grupama Delija, pa su bili "laka meta" huligana, jer nisu ni bili svesni kakva je opasnost pretila od strane huligana PAOK-a (Gate 4). Uglavnom su to bili prijatelji kluba, a čak ni to što su bili s decom, nije im pomoglo da izbegnu napade.

Zato, bez obzira na to što će Grobari imati podršku navijača PAOK-a, nema sumnje da moraju da imaju oči širom otvorene, jer je Solun veliki grad u kojem ima i mnogo navijača Olimpijakosa, ali tu su i navijači Iraklisa (trećeg solunskog tima, koji je u bratskim odnosima sa navijačima Zemuna).

OBEZBEĐENJE KOJE PODMUKLO OTIMA ZASTAVE

Delije, FK Aris, navijači, tuča Tuča Delija i obezbeđenja ispred stadiona Arisa; Printskrin: Youtube/06121987

Delije su se 2007. godine susrele i sa obezbeđenjem na stadionu koje je izazvalo nerede i tuču pre meča. Nekoliko huligana Arisa maskiralo se kao obezbeđenje ispred stadiona i pokušali su da otmu zastavu Delija na taj način, što je izazvalo nerede i tuču ispred stadiona.

Prema pisanju samih lidera Delija na forumu ove navijačke grupe, jedan član obezbeđenja je prilikom pretresa bacio manju zastavu navijačima Arisa, što je bila inicijalna kapisla za žestoku tuču i opšti haos ispred stadiona.

Takođe su pokušali da otmu i megafon Delija, ali on je posle žestoke tuče "odbranjen".

TUČA S NAVIJAČIMA ARISA I POLICIJOM POSLE MEČA

Delije, FK Aris, navijači, tuča Delije na stadionu Arisa; Printskrin: Youtube/06121987

Nakon što je meč završen, viđene su nemile scene na putu, kada je grupa navijača Arisa na motorima provocirala Delije, koje su bile u autobusima. Usledila je jurnjava za njima i opšta tuča sa policijom koja se umešala u sukob. Policija je tom prilikom bacala suzavac u velikim količinama, a kada se konačno sve smirilo i krenulo ka granici, na prelazu je došlo do novih nemilih cena i brutalne tuče, koja je izazvana nakon što su pojedini članovi policije pendrecima razbili stakla na autobusima Delija.

Grobari će morati da budu oprezni sa policijom iz Grčke, jer iskustvo njihovih najvećih rivala stoji kao najbolje upozorenje.

ANTIFAŠISTI KOJI ZABRANJUJU NOŠENJE GRČKE ZASTAVE NA STADION, BRAĆA SA NAVIJAČIMA BOKOE, DORTMUNDA, SENT ETJENA

FK Aris navijači, Super 3 Printskrin: Youtube/SUPER3 Official

Navijači Arisa kada je u pitanju politika grupe predstavljaju sebe kao anarhiste. Orijentisani su kao levičari, i protiv su rasizma, fašizma i neonacista, a u svojim redovima imaju mnogo antifašista i antikapitalista, a često su i ti motivi na njihovim zastavama.

Takođe, zastave Grčke su zabranjene na stadionu Arisa, a zalažu se za nezavisnost Katalonije i Baskije.

Pogledajte još neke od njihovih klipova gde prave spektakularnu atmosferu:

VIDEO: Albanci provociraju Delije na meču Helsinki - Zvezda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majator

    5. avgust 2019 | 18:12

    U Solunu nema naviijaca Olimpijakosa! Ako ih ima onda su u velikoj manjini i cak iza navijaca Iraklisa.. Poznato je, da pola Grcke ( pogotovo sever ) navija za Paok. U Atini ima i velika navijacka grupa Paoka za razliku Olimpijakosa :) Nema Gate 7 ili slicno u Solunu i nikako sa nekom zastavom. Ako ih ima onda cute kao Delije na Dorcolu!

  • Zlaja

    5. avgust 2019 | 15:59

    Iz vašeg izveštaja dolazimo do zaključka da Delije kada su gostovale u Solunu i napravile nerede,jer imamo razne forume gde se oni hvale huliganskim aktivnostima u Solunu,krivi redari na stadionu,policija,granična policija i drugi navijači,samo ne oni.

  • Grobari Zapad

    5. avgust 2019 | 16:24

    Ako kojim slucajem dodje do utakmice Aris Partizan igrace se bez prisustva gostujucih navijaca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA