≫ 

Oglasili se ultrasi TSC posle burne izjave Lalatovića i prozivke za secesiju: Niste nas razumeli...

Ekstremni navijači tima iz Bačke Topole oglasili su se saopštenjem na Fejsbuku

  • 12
Blue Betyars, FK TSC, Navijači, Bačka Topola Foto: MN Press

Navijači TSC-a, popularni "Plavi bećari", reagovali su posle natpisa u medijima gde su okarakterisani kao separatisti, zbog izraza za koji kažu da je pogrešno protumačen.

Zbog njihovog izraza, posle meča je i trener Vojvodine Nenad Lalatović burno reagovao i izjavio da je u pitanju derbi severa Srbije.

Oni ističu da je izraz "Délvidék", na mađarskom jeziku, koji u prevodu znači južna zemlja, ali je među Mađarima u Vojvodini odomaćen kao izraz za Vojvodinu.

Prenosimo vam deo saopštenja, koje je u celosti objavljeno na njihovoj Fejsbuk stranici.

- Iako se radi o terminu starom nekoliko stotina godina, zbog onog "dél" (jug) ova reč kojom najveći deo mađarskog življa (doduše pomalo neprecizno) zove Vojvodinu sasvim dobro služi za trigerovanje određenog dela društva u državama koje su nasledile delove teritorije od one bivše Mađarske koja se danas popularno zove "velikom". Ta reč je ukorenjena i rasprostranjena u mađarskoj terminologiji i koristi se veoma često na svim nivoima društva i svim vrstama konverzacije (Google pretraga daje pola miliona pogodaka samo na reč, i to bez raznih prideva) bez ikakve uvredljive namere.

- Nakon dve godine provedene na tribinama prvoligaških i superligaških stadiona širom Srbije, sa nevericom gledamo ovu aktuelnu hajku koja je protiv nas pokrenuta u momentu kada (na našu najveću žalost) uopšte ni nismo bili prisutni na utakmici. Nego smo objavili tekst o ovoj nemiloj situaciji, napisali kako nam je žao što smo eto, prošli sito i rešeto tokom ovih godina, a ovu istorijsku sezonu započinjemo van stadiona. Ali smo upotrebili ONU reč i eto nama skandala. Tabloidi se nadmeću jedni sa drugima ko će objaviti najbombastičniji naslov, sve da bi se nekako dokopali pažnje čitalaca. Onih čitalaca, koje inače ovi "fantastični" naslovi sve manje dotiču.

Navijači tvrde da je u pitanju napad na TSC, koji je kao primer dobrog poslovanja postao "trn u oku" mnogima u Srbiji, i da su mediji samo čekali povod da ih napadnu zbog jedne reči navijača na Fejsbuk profilu.

- Svima nam je jasno o čemu se ovde radi: klub za koji navijamo posluje veoma uspešno, ne uklapa se u klasičnu ovdašnju šemu, i to mnogima smeta. Međutim, klub funkcioniše suviše profesionalno pa se ne može napasti jeftinim medijskim kampanjama - e, pa udri onda po navijačima. Tek da znate: članovi naše grupe su ljudi koji pošteno rade i stvaraju ovde u Srbiji, i naravno plaćaju porez državi Srbiji. I pridržavaju se nekih pravila, među kojima je jedan od važnijih da se suzdržavamo provokacija.

Ipak, navijači TSC-a su nedavno obeležili 100 godina od Trijanonskog sporazuma uz transparent "100 godina tuge". Podsetimo, Trijanonski sporazum je Mađarsku ostavio bez izlaza na more i tada je izvan Mađarske ostalo 3,3 milona Mađara.

- Tuga, bol, patnja, bes... Imamo puno osećanja. Pre 100 godina, zemlja je bila rastrgnuta perom, delovi nacije su bili zatvoreni u druge zemlje. Iako cilj nije bio samo raspodela teritorija, već i uklanjanje stranih delova nacije, ovde smo! To je osećaj koji nam daje snagu da nastavimo da se borimo. Nikada nećemo odustati!

Samo ovo je dovoljno da ostavi sumnju da ipak novinari imaju povoda da sporan izraz shvate onako kako su shvatili, kao secesionističku težnju i da na to reaguju onako oštro.

Video: Delije odale počast Aci Radoviću, tragično nastradalom ultrasu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrcke

    1. avgust 2020 | 16:57

    Samo u Srbiji moze sponzor klubu da bude susedna drzava i to u delu zemlje, gde ima upravo probleme sa tom manjinom. Zamislite da je u Grckoj nekom klubu sponzor Turska drzava ili obrnuto. Ali mi smo Srbi, zato se i cesemo!!!!

  • Djile

    1. avgust 2020 | 17:45

    Momci, znamo mi stavove Madjara desnicara. To sto kazete tuga, patnja, bol... To je blaga kazna za ono sto su vasi preci radili tim narodima. Tako da u tim ratovima ste zasluzeno porazeni. Uzivajte u zivotu i okanite se gluposti

  • Goran F

    1. avgust 2020 | 16:42

    Navijate za svoj klub , imate dobru ekipu i borite se !Sportski pozdrav FK C.Z.⚽🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA