Navijački "corona party" na manjim utakmicama: Ove scene sa srpskih stadiona šokiraće Krizni štab

Nema vikenda, a da se ne nekoj utakmici manjih liga ne okupe navijači u velikom broju uprkos zabrani

  • 11
Korona utakmica Foto: Facebook.com/SMS dn017, Srpska Navijacka Scena Official, FK Partizan

U Srbiji je ovog utorka, 17. novembra, zabeležen najgori dan od početka pandemije korona virusa. Skoro 5.000 zaraženih, 24 umrlih i 179 na respiratorima. Dovoljno da se svako od nas zapita zašto brojke rastu.

Iako bi trebalo da živimo u "vremenu pametnih ljudi", kada je poželjno nositi masku i držati distancu, što su mere koje se primenjuju u celom svetu, a ne samo kod nas, i dalje ima onih koji ne veruju u postojanje virusa koji kosi čovečanstvo i zaista ubija ljude.

Fudbalski stadioni širom Evrope su prazni. Na skoro svim ligama, rang je nebitan. Čak su i Mađari nedavno uvideli da je vrag odneo šalu posle skoka zaraženih, pa su ukinuli limitirani broj gledalaca i ispraznili stadione.

Publike nema u Superligi (nije je bilo na derbiju između Partizana i Crvene zvezde u oktobru), mada su u ponedeljak uveče desetorica navijača Zvezde upali na kup meč sa Zlatiborom i palili baklje u znak sećanja na preminulog druga.

FK Crvena zvezda Foto: MN Press

Ono što je interesantno je da se poslednjih nedelja beleži pojačana poseta na utakmicama nižih liga i omladinskih takmičenja, na kojima se definitvno ne poštuju odredbe koje je država donela na predlog Krizonog štaba, a u cilju suzbijanja pandemije.

Podsetimo, na javim skupovima nije dozvoljeno prisustvo više od petoro ljudi, a minulog vikenda imali smo recimo derbi mladih fudbalera Partizana i Zvezde rođenih 2006. godine u Zemunelu pred 200 ili 300 ljudi. Poneko i ima masku na licu, ali svi su bili tesno zbijeni uz ogradu bez ikakve distance.

Parizan - Zvezda, mlađe kategorije Foto: Printscreen/You Tube/FK Partizan

Ta slika samo je nastavak dešavanja na ostalim malim terenima širom Srbije, kojih smo svedoci iz nedelje u nedelju.

Prošlog vikenda, imali smo pravi navijački "corona party" na jugu Srbije, gde se igrao lokalni derbi Pčinjske okružne lige između Trnovca i Lugine iz Bujanovca koji je gledalo više od 1.000 ljudi. Ni tamo nije bilo ni maski ni distance, samim tim ni načina na koji bi moglo da spreči širenje korona virusa.

FK Veliki Trnovac Foto: Facebook.com/SMS dn017

Da niko ne vodi računa o dešavanjima na malim fudbalskim terenima videli smo i početkom oktobra kada su stari rivali sa malih terena - Beograd s Karburme (sadašnji Poštar) i Balkan iz Mirijeva - odigrali svoj meč niže lige.

Utakmica u poznatom prestoničkom naselju izmamila je na igralište navijače oba tima (oko 200), koji imaju istorijski zanimljivo rivalstvo, a ne samo da se nije poštovala distanca nego su se pravile i koreografije, palila pirotehnika, a bilo je i manjih fizičkih sukoba.

Jasno je dakle da je amaterske lige i mečeve mlađih kategorija nemoguće kontrolisati, pa otuda i stadioni koji su svakog vikenda ispunjeni uprkos zabrani okupljanja. Posebnu muku muče klubovi koji nemaju ograđene terene pa i ne mogu da kontrolišu prilaz navijača svojim utakmicama.

Stoji da pojedini navijači u Srbiji iskreno vole fudbal i da im je teško bez njega u doba korone, ali opet sve je stav lične odgovornosti jer korona na poznaje ni boje ni tabor.

Video: Gorelo oko surduličke Bombonjere

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA