≫ 

Kako je tzv. Kosovo zbog jedne ukradene stipendije postalo velesila u džudou

Albanci tek sada žale zbog olako ispuštene prilike...

  • 55
Nora Gjakova

Foto: Tanjug/AP

Jedan od najzanimljivijih detalja sa ovogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju su uspesi džudo takmičara koji predstavljaju takozvano Kosovo, a koji su se proteklih dana okitili sa čak dve zlatne medalje.

Prvo je Distrija Krasnići trijumfovala u kategoriji do 49 kilograma, da bi ovog ponedeljka i Nora Đakova osvojila najsjajnije odličje u kategoriji do 57 kilograma.

Dve zlatne medalje svrstavaju tzv. Kosovo u sam vrh među najtrofejnijim reprezentacijama na Olimpijskim igrama u Japanu, a uspesi Krasnićijeve i Đakove nastavak su niza koji je na Olimpijskim igrama u Brazilu započela Majlinda Keljmendi pre pet godina.

A kako je tzv. Kosovo postalo velesila u jednom sportu kao što je džudo?

Odgovor nalazimo desetak godina unazad, i to u Albaniji gde se početkom prošle decenije dogodio neverovatan propust tamošnjeg Olimpijskog komiteta i džudo saveza, koji su ispustili retku priliku da postanu ovo što je tzv. Kosovo ovih dana - prava džudo velesila.

Distrija Krasnići

Distrija Krasnići; Foto: AP/Tanjug

Bilo je to još u vreme dok tzv. Kosovo nije učestvovalo na velikim sportskom takmičenjima kao nepriznata država, pa je mlada i talentovana, tada 20-godišnja devojčica Majljinda Keljmendi, tražila način da izađe na svetsku scenu i pokaže neosporni talenat.

Devojčica rodom iz Peći želela je da nastupa za Albaniju, ali se ubrzo razočarala kada joj iz tamošnjeg džudo saveza nisu uplaćivali dogovorene stipendije. Pričalo se da je neko iz Saveza pokrao novac namenjen za Majlindine pripreme, a to je, prema navodima albanskih novinara, toliko ražestilo Keljmendijevu i njenog trenera Dritona Kuku, da su odlučili da prekinu svaku saradnju s Albanijom.

Driton Kuka, Majlinda Kelmendi, Majlinda Keljmendi

Kuka i Majlinda Keljmendi; Foto: Profimedia/Armend NIMANI/AFP

Driton Kuka, poznati džudo trener rodom iz Peći i nekadašnji majstor ove borilačke u staroj Jugoslaviji, se tom prilikom zarekao kako će "napraviti šampione kojima će se ponositi čitav albanski narod bez obzira ne geografsku poziciju", a rezultat tog obećanja gledamo danas.

Distrija Krasnići je takođe iz Peći kao i Majlinda Keljmendi, dok je Nora Đakova iz Đakovice i obe su vlasnice najsjajnijih odličja sa mnogih međunarodnih takmičenja u Evropi i svetu.

Nora Đakova

Nora Đakova; Foto: Tanjug / AP

Ovih dana zahvaljujući njima i takozvano Kosovo dobilo je na dodatnoj popularnosti, i to sve zbog jedne pokradene stipendije koja je promenila istoriju sporta i Olimpijskih igara.

Video: Teo nam je priznao zašto je šutirao sa 10 metara: Kako se dogodila ona trojka preko Garbahose!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Haos

    26. jul 2021 | 18:47

    Tzv,a oni se takmice u svim sportovima,na svim takmičenjima....što pre prihvatimo istinu bice nam lakše...

  • Čeda

    26. jul 2021 | 22:51

    Kosovo je Srbija

  • Boki

    26. jul 2021 | 20:56

    Niko nista nije propustio,niti ce propustiti,ove zlatne devojke su mogle ne samo za albaniju vec su imale prilike i milionske ugovore na stolu da reprezentuju svicu,nemacku i francucku ali su to odbile jer im srce kuca za svoj vatan,nista nije propusteno vec gospodar svevisnji sve vidi i sve nadohnadi u zacrtanom.Pozz za sve dobre ljude.VOLITE SE LJUDI BATALITE POLITIKU,POSTUJTE LJUDE PO DOBROTI A NE PO TOME KO JE ALBANAC SRBIN ILI STA JA ZNAM KO,JEDAN JE ZIVOT ZIVITE GA U MIRU I SLOZI,NEMOJTE DA BUDETE BARUT LJUDIMA NA VLASTI KAKO BI STO DUZE OSTALI TU.NE GLEDAJTE STA JE BILO JUCE JUCE JE PROSLO GLEDAJTE STA CE BITI SUTRA JER BUDUCNOST VASIH NAJMILIJIH JE SUTRA.POZZZZZZZZZZ!!!!POZZZZZZZZ`!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA