≫ 

Dvoje novinara RTS-a i dalje u paklu karantina na OI: Zatvoreni u 8 kvadrata, molili su za pomoć...

Samo Dušan Albijanić i Tijana Jevtić ne mogu da se vrate redovnim aktivnostima u Tokiju, a za Telegraf otkrivaju i zašto su i dalje zatvoreni

  • 1
Dušan Albijanić Tijana Jevtić

Dušan i Tijana Foto: Privatna arhiva

Drama ekipe Radio televizije Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju se nastavlja! Iako je jedan deo pušten iz karantina, u kom se neočekivano našlo njih 14, ostatak i dalje ne sme da napušta svoje sobe koje nisu veće od osam kvadrata.

Među onima koji su zatvoreni nalazi se i Dušan Albijanić koji je, zajedno sa Tijanom Jevtić i petoricom kolega tehničara, ušao u peti dan karantina. Ostali su dobili dozvolu za rad od strane organizatora, ali uz velika ograničenja gde je najvažnije ono da ne smeju da sportska dešavanja već mogu da izvešatavaju samo iz RTS-ovog "pula."

Odlasku u pomenuti "pul" nadaju se i Dušan i Tijana kojima cela ova situacija i te kako teško pada.

- Iščekivanje vesti o eventualnom ranijem izlasku iz karantina sada predstavlja neku vrstu opterećenja. Trudimo se da nam dan bude što raznovrsniji, koliko je to uopšte moguće u ovakvim okolnostima. Iščekuješ da vidiš nastupe naših sportista na laptopu ili telefonu, umesto da budeš sa njima i da ih bodriš sa tribina. Čudan osećaj!  Nema koga nismo zvali da nam pomogne, da se vratimo na redovne zadatke zbog kojih smo i doputovali u Tokio - rekao je Albijanić za Telegraf, te objasnio zašto su samo još Tijana i on zatvoreni u hotelu:

- Razlog je jednostavan. U CV-ju koji smo pre dva meseca poslali organizatorima stoji da ona i ja radimo "live" emisije i uključenja, kao i razgovore sa sportistima. Ti razgovori sa sportistima su, po njima, bili nedopustivi sada kada imamo status "close contact-a".

S obzirom na to da su svi novinari RTS-a vakcinisani pred put u Tokio, te da su konstantno imali negativne testove, postavlja se logično pitanje da li su Albijaniću i Jevtićevoj ugrožena prava na slobodu kretanja i na rad.

- Da su normalne okolnosti sigurno bi imali tu vrstu osećaja. Ovako... Pre polaska na put u Tokyi pristali smo na sva pravila iz "Play Book-a", neke vrste Pravilnika o ponašanju za vreme Igara. Tu jasno piše, a predviđene su čak i ovakve situacije, da organizator ima prava da, ukoliko smatra za shodno, može da odredi i mere karantina.

Na pitanje ko je kriv za ovakvu situaciju, Albijanić je rekao:

- Po meni, nemačka aviokompanija Lufthansa koja je dozvolila da u vreme pandemije COVID 19 bude pun avion na letu od Frankfurta do Tokija. Kažu da se nisu pridržavali nekih pravila vezano za putovanja. Konkretno, morao je da bude razmak između putnika... I, naravno, splet okolnosti. Da baš mi na tom letu budemo u neposrednoj blizini osobe koja je COVID pozitivna.

Podsetimo, ekipa RTS-a je u karantin dospela tako što je jedna osoba na letu Frankfurt - Tokio bila zaražena i svi iz neposredne blizine te osobe (u pitanju je stranac) morali su u karantin od 14 dana. Karantin u kom su od novinara ostali samo Dušan i Tijana...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA