≫ 

Pobegla u koloni iz Knina, a na godišnjicu "Oluje" ušla u finale OI, pa se "slomila" pred kamerama

Atletičarka Crne Gore Marija Vuković ispisala je istoriju atletike ove države ulaskom u 12 najboljih na OI

  • 9
Marija Vuković, Oluja Foto: RTCG, Tanjug/Vladimir Dimitrijević

Reprezentativka Crne Gore Marija Vuković izborila je mesto u finalu skoka uvis na Olimpijskim igrama u Tokiju i to na dan obeležavanja etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske u zločinačkoj akciji "Oluja"

Upravo je Marija sa roditeljima tog 5. avgusta 1995, kada je imala tri godine bila u izbegličkoj koloni koja je išla ka Srbiji. Kuriozitet je da je na isti dan 21 godinu kasnije ušla u finale Igara u Tokiju.

Marija je u prvom pokušaju preskočila kvalifikacionu normu od 1,95 metara i ostvarila najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri.

- Iskreno ne znam što da kažem, a da ne zaplačem. Doći ovde je… zaćutala je za trenutak Marija u razgovoru za RTCG i počela da plače.

- Verovala sam, znala sam da imam taj rezultat u sebi i zahvalna sam što ću predstavljati Crnu Goru u finalu. Imala sam tremu, ali verovala sam. Nisam razmišljala o konkurenciji, samo o sebi, da skačem opušteno. Još nisam shvatila šta je ovo, tako da do subote imam vremena da se smirim i odradim još bolje - zaključila je Vukovićeva.

Devojka iz Knina je pokazala da se nalazi u sjajnoj formi, jer je nedavno u Smederevu postavila lični i državni rekord od 1,97 metara.

Iza nje je i teška životna priča – posle Oluje je izbegla u Crnu Goru sa samo tri godine, a na dan kada se u Hrvatskoj slavio progon stanovništva, Marija je napravila ogroman uspeh u svojoj dosadašnjoj karijeri.

Marijina sestra, košarkašica Partizana Jovana Vuković u intervjuu za “košarka24.rs” pričala je teškim životnim trenucima.

- Rođena sam u Kninu 1993. godine. Mama i tata su iz Knina, bilo je ratno stanje, usledila je akcija „Oluja“, i mi smo se našli u Beogradu. Tu sam kao beba operisala treći bubreg. Kratko smo boravili u Valjevu. Tata je dobio posao na Cetinju u štampariji, pa smo nas četvoro, roditelji, sestra i ja došli u Crnu Goru gde smo odrasli. Do 2. razreda srednje škole smo bili tu, a zatim smo se sestra i ja preselile u Bar. Sestra zbog uslova u svom sportu, a ja zbog sestre. Tu je i počela moja priča sa košarkom - otkrila je nedavno Marijina sestra Jovana.

Video: Hologram sa imenima nastradalih tokom Oluje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 5

    6. avgust 2021 | 10:43

    SVAKA USPEŠNA DEVOJKA U CRNOJ GORI JE SRPKINJA

  • Dusan

    6. avgust 2021 | 10:52

    Svaka cast...

  • CG

    6. avgust 2021 | 10:59

    Odlican skok, zao mi je sto je za Milov COK. Iskreno, ovaj plac koji je postao trend kod sportista, poceo je mnogo da mi smeta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA