Junak Srbije o uspehu rukometaša: Francuzima ni sudije nisu pomogle, ovako funkcionišu sveske Đerone

Golman srpske reprezentacije Vladimir Cupara bio je heroj remija u Kreteju odbranom u poslednjoj sekundi, a u razgovoru za Telegraf opisuje nam utiske sa tog meča i ambicije za nastavak kvalifikacija i EP

  • 14
Vladimir Cupara, Rukometna reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Srbija ponovo igra rukomet! Gotovo deceniju čekala je nacija da vidi reprezentaciju koja je spremna da svih 60 minuta igra konstantno, bez padova u igri i da parira najboljim reprezentacijama sveta.

Francuzi su pali u Srbiji i kvalifikacijama, a malo je falilo da Orlovi odnesu čitav plen i u drugom meču u Francuskoj, ali su se vratili u zemlju s bodom "velikim kao kuća".

Ako je posle prvog meča bilo skeptika koji su sumnjali u rad selektora Tonija Đerone i španski sistem koji nam je u intervjuu za Telegraf otkrio golman Dejan Milosavljev, meč iz Kreteja je potvrda toga da je srpska reprezentacija na pravom putu i da doživljavamo preporod srpskog rukometa posle gotovo decenije tavorenja.

Junak prvog meča protiv Francuza bio je golman Dejan Milosavljev, dok je u drugom briljirao njegov kolega Vladimir Cupara, koji je imao i odbranu u poslednjim sekundama, koja je našem timu donela bod i veliko slavlje.

Cupara je u razgovoru za Telegraf istakao da je Srbija pokazala da je imala sjajnu pripremu, da je bila bolji tim od Francuza, kojima su sudije pomogle u završnici, što najbolje govori o igri Orlova.

Kad velika Francuska ne može da nas pobedi uz pomoć sudija, to govori o nama

- Veoma teška utakmica je bila u Francuskoj, ali presrećan sam što smo uspeli da odigramo nerešeno, što nismo izgubili. Imali smo šansu i da pobedimo, mislim da smo bili bolji tokom celog meča, međutim na kraju su Francuzi imali i pomoć sudija, što samo govori o tome koliko smo bili dobri u obe utakmice, da jedna velika Francuska protiv Srbije ne može da pobedi ili da odigra nerešeno bez pomoći sudija na svom terenu. To govori samo o nama i to me raduje - počeo je Cupara priču za Telegraf.

Opisao nam je i poslednji šut Francuza i njegovu odbranu koja je donela Orlovima bod.

- Uvek radim vizuelizaciju i pre šuteva protivnika. Čekao sam naravno da vidim gde će šutirati, reagovao sam, odbrana je bila dobra i pomogla mi je da u toj situaciji reagujem dobro i da na kraju zadržim tu loptu i sprečim je da uđe u gol - opisao je golman Srbije, koji ističe da su golmani odradili sjajan posao u ova dva meča protiv Francuske.

"Volimo svoju zemlju, ne zarađujemo ovde pare, već igramo iz ljubavi, jedan meč za reprezentaciju vredi kao 50 za klub"

- Mi golmani smo odradili odličan posao u ove dve utakmice, ali mislim da je svaki igrač dao veliki doprinos ovoj pobedi i nerešenom rezultatu, svaki igrač je heroj, svi su dali maksimum i mislim da ne treba izdvajati nikoga ni u jednoj utakmici i treba biti srećan što smo uspeli da ostvarimo ovako dobar rezultat u obe utakmice.

- Mi samo radimo svoj posao, volimo da igramo za svoju državu. Ovo mi je lično najdraža utakmica ove sezone, iako sam imao mnogo dobrih utakmica u klubu. Ove dve utakmice su mi najdraže i najviše mi znače. Dve utakmice u reprezentaciji menjaju 50 utakmica za klub.

Cupara ističe da je temeljna priprema bila ključna u mečevima protiv Francuza.

Vladimir Cupara, Rukometna reprezentacija Srbije Vladimir Cupara slavi uspeh rukometaša; Foto: MN Press

- Došli smo na okupljanje svi spremni, poslušali smo trenera i slušali smo ga u svakom trenutku, dobro smo se pripremili, želja i motiv su uvek tu, ali mislim da je priprema za utakmice bila ključna.

Rukometaši su izneli žrtvu jer su se za meč sa Francuzima pripremali tokom božićnih praznika, ali Cupara ističe da svi znaju zašto su tu, da vole svoju zemlju i da nikome nije teško i to što praznike nisu proveli sa porocidom.

- Nismo mogli da idemo kući za Božić i Badnji dan, ali znamo zašto smo došli ovde. Ovde ne zarađujemo pare, igramo iz ljubavi, volimo svoju zemlju, volimo da predstavljamo naš narod, ništa nam nije teško i to smo i dokazali sada. Bili smo usredsređeni samo na rukomet i utakmice i to nam se vratilo.

"Đerona je uveo sistem koji svi poštuju, istina je za sveske, gde se sve zapisuje"

Rukometna reprezentacija Srbije, Toni Đerona Toni Đerona deli savete reprezentativcima; Foto: MN Press

Opisao nam je Cupara i koliko je Toni Đerona uticao na ove rezultate.

- Stvarno mnogo. Za kratak period je uspeo da postavi sistem kojeg su se svi držali i to je donelo rezultat. Sve sam rekao u jednoj rečenici.

Novi selektor je reprezentativcima uveo sveske, da moraju da zapisuju detalje sa video analiza, a Cupara nam je opisao delić toga.

- Jeste, istina je za sveske, ali mi golmani imamo drugačiju situaciju, mi drugačije gledamo video. Ali igrači zapisuju u sveskama akcije, postavke odbrane, sve što se kaže i sve detalje na kojima mnogo radimo.

Golman Orlova ističe da je atmosfera u reprezentaciji sjajna i da je ova generacija dugo na okupu i da su svi sličnog uzrasta i da zajedno rastu.

- Iskreno je atmosfera uvek bila dobra. Ova generacija je zajedno već treću - četvrtu godinu. Znamo se, rasli smo zajedno, blizu smo svi generacijski, ima mnogo igrača koji su 92, 93, 94, 95, 96. godište. Milosavljev i ja smo u reprezentaciji poslednjih osam godina, a imamo tek on 24, a ja 26 godina. Mladi smo, ali imamo već ozbiljan staž.

Protiv Grka se spremamo kao za Francuze

Za Orlove nema opuštanja, sledi meč protiv Grčke, koja je autsajder, ali će priprema biti kao da je protivnik jedna od najboljih reprezentacija sveta.

Rukometna reprezentacija Srbije, Toni Đerona, Dejan Milosavljev Slavlje rukometaša posle pobede nad Francuskom; Foto: MN Press

- Spremamo se za njih kao što smo se spremali za Francusku, ni manje ni više. Ući ćemo u utakmicu maksimalno ozbiljno, nećemo dozvoliti nikako da zbog svojih grešaka izgubimo meč i da upropastimo sve ono što smo do sada uradili.

U ekipu se vratio i Petar Nenadić, koji zbog povrede nije bio na raspolaganju selektoru za duel protiv Francuske, ali bi mogao da zaigra protiv Grčke.

- Ne znam da li će igrati ovu utakmicu, to nije na nama, već na selektoru. Što nas je više, to je bolje. Svi su do sada odigrali odlično. Kažem, dobro je što kao reprezentacija možemo da računamo na mnoge iskusnije i kvalitetne igrače, ali za sada su ovi mladi srednji bekovi odradili odličan posao i ja ih ne bih dirao - kaže Cupara, koji smatra da su ambicije ekipe porasle posle sjajnih mečeva protiv Francuske.

Balkanski i ostali mediji će nas tekv videti na Evropskom prvenstvu

Vladimir Cupara Vladimir Cupara uveren u uspeh srpskog rukometa; Foto: SEHA league/Anze Malovrh / kolektiff

- Ambicije su posle ove dve utakmice velike. Potrebno je opravdati sva ta očekivanja protiv Grčke i Belgije. Kada se ode na Evropsko prvenstvo biće teških utakmica, protiv još težih protivnika nego što je Francuska, ali treba se boriti i treba pokazati da smo s razlogom uradili sve to i da smo s razlogom na Evropskom prvenstvu - poručuje golman našeg tima.

Hrvatski mediji pomno su ispratili mečeve Orlova i istakli da je španski selektor napravio čudo od tima koji godinama nije predstavljao ozbiljnu rukometnu silu na mapi Evrope. Cupara ističe da će svi mediji u regionu tek sada da se zainteresuju za mečeve naše reprezentacije.

- Sigurno da jesu ispratili naše utakmice više i mediji i u inostranstvu i regionu, jer je bilo malo utakmica u ovom prethodnom periodu. Imali su vremena i dobro je što su svi ispratili, na TV-u su bile možda samo dve rukometne utakmice, većina je gledala našu utakmicu i mi smo odigrali tako da smo zainteresovali ljude da još više gledaju naše utakmice. Raduje me to, bitno je da vratimo veru u naš sport pre svega u Srbiji i na Balkanu, tako da mi je drago da to čujem - zaključio je Vladimir Cupara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    11. januar 2021 | 16:50

    Dodje spanac i pokaze lelmudima i umisljenim zvezdama na selektorskim mestima i u timu i odma reprezentacija izgleda i igra bolje

  • Rukometaš

    11. januar 2021 | 16:37

    Rukometne sudije treba početi pozivati na odgovornost. Sramno je šta rade u poslednjih nekoliko godina ovom sportu. Više grešaka nego ispravnih odluka.

  • damir

    11. januar 2021 | 17:36

    Jos nisu pozvani dobri igraci koji nisu htelinda igraju pod starim strucnjacima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA