≫ 

Porodice ubijenih Izraelaca bojkotuju obeležavanje pola veka minhenske tragedije, traže više novca

Teroristička grupa "Crni septembar" je te 1972. godine uspela da se infiltrira u olimpisjki kamp i ubije 11 izraelskih sportista

  • 2
Masakr Minhen 1972. Olimpijske igre Foto: Tanjug/AP

Porodice ubijenih izraelskih sportista koji su nastradali u terorističkom napadu Palestinaca 1972. godine na Olimpijskim igrama u Minhenu, nezadovoljne su novom kompenzacijom koju je Nemačka odredila kao organizator Igara i najodgovornija za bezbednost sportista sa događaja od pre pola veka. Nemačka je dosad uplatila ukupno pet miliona evra porodicama nastradalih, dva miliona brzo posle tragedije, a još tri miliona 2002. godine.

Međutim, porodice ubijenih su nezadovoljne novom sumom koju je nemačka vlada odredila kao odštetu i zato planiraju da bojkotuju ceremoniju obeležavanja 50 godina od tragičnog događaja.

Podsetimo, tada je grupa Palestinaca, članova grupe "Crni septembar", neopaženo ušla u olimpijski kamp i ubila 11 izraelskih sportista, a u puškaranju su nastradala i petorica napadača, kao i jedan policajac.

Obeležavanje 50-godišnjice ovog događaja zakazano je za 5. septembar, ali će ono proteći bez porodica ubijenih Izraelaca.

- Ne želim da mi neko baca u lice neke evre. Mi to ne želimo da prihvatimo - poruka je Anke Spicer, portparola grupe Izraelaca, čiji je suprug, olimpijac, ubijen u pomenutom napadu 1972. godine u Minhenu.

Nije poznato o kojoj sumi je sada reč, a koja je definitivno takva da je naterala porodice ubijenih da bojkotuju obeležavanje tragičnog događaja.

- Nećemo ići na memorijalnu ceremoniju sve dok Nemačka zaista ne preuzme odgovornos, ne samo na rečima - kaže Spicer.

Sa druge strane, nemačka vlada je izrazila žaljenje zbog ovakve odluke porodica grupe sportista iz Izreala koji su tada izgubili živote.

- Posle ubistva naših voljenih, bila sam sama u sobi i nikad neću zaboraviti taj trenutak. Imala sam samo 26 godina, gledala sam oko sebe i videla samo haos u toj sobi... krv je bila posvuda. Želimo kompenzaciju za to, ne samo gest - prisetila se Spicer scena sa lica mesta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA