≫ 

Vreme čitanja: oko 11 min.

Novak Đoković je šampion Rolan Garosa i najbolji teniser ikada: Ispisao je istoriju u Parizu sa 23. GS titulom

Vreme čitanja: oko 11 min.

Pratite tekstualni prenos uživo na Telegraf Sportu

Novak Đoković, Rolan Garos 2023 Foto: AP/Tanjug

Ako nekome pre današnjeg dana nije bilo jasno - Novak Đoković najveći je ikada u istoriji tenisa! I posle ovog Rolan Garosa to više ne treba ni da se dovodi u pitanje! Pobedom nad Kasperom Rudom u finalu Rolan Garosa, naš teniser stigao je do treće titule na Otvorenom prvenstvu Francuske, a ukupno 23. Grend slema u karijeri, čime je na večnoj listi pretekao Rafaela Nadala - 3:0 (7:6, 6:3, 7:5)!

Video: Novak Đoković je šampion Rolan Garosa i najbolji teniser ikada: Ovo su najboji momenti sa meča

Tako Novak sada ima više titula od Rafaela Nadala i na Grend slemovima, i na Mastersima i na Završnim turnirima. Da ne pričamo o Federeru koji je sada već i daleko iza. Jednostavno, Đoković je postao kralj svih mogućih brojki koje postoje u svetu tenisa.

Na deset osvojenih titula na Australijan Openu (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021, 2023), sedam na Vimbldonu (2011, 2014, 2015, 2018, 2019, 2021, 2022) i tri na US Openu (2011, 2015, 2018) dodao je još jednu na Rolan Garosu, posle dve koje je imao iz 2016. i 2021. godine!

Osetilo se da je ovo taj momenat za Novaka, da je ovo njegov dan! Jednostavno, posle svega viđenog na ovom turniru, Đoković je apsolutno zaslužio da se nađe na samom vrhu svetskog tenisa!

Pa ipak, meč možda nije počeo onako kako su se nadali mnogobrojni navijači pred malim ekranima širom planete. Kasper Rud delovao je potpuno "razgoropađeno" i već u drugom gemu napravio je brejk posle maratona od čak 14 minuta. Pošto ga je potvrdio, to je značilo da je uzeo prva tri gema na meču.

Bilo je potrebno malo vremena da Novak upali svoje motore. Postepeno se vraćao u meč, a onda je kada je trenutak bio najbolji, napravio je i prvi brejk na meču i uveo prvi set u egal. Pokušavao je Đoković da nekako izbegne tajbrejk, mada to nije morao znajući njegove brojke u odlučujućem gemu na ovogodišnjem Rolan Garosu.

Pre tajbrejka u finalu, Novak ih je odigao pet i nije dopustio nijednu neiznuđenu grešku. Nije ni danas. Dao je samo jedan poen Kasperu Rudu i poveo posle 82 minuta igre!

I to kao da je skinulo sav pritisak sa Novaka Đokovića. Jer odmah na početku drugog napravio je još jedan brejk i činilo se da se Rud nalazi u potpuno bezizlaznoj situaciji. Norvežanin je imao ogromnih problema na svakom svom servis gemu, a sa druge strane gotovo da nije mogao ni da zapreti najboljem srpskom teniseru.

Novak Đoković, Rolan Garos, Kasper Rud Foto: Tanjug/AP

Samo je gledao kako Đoković šalje loptice u ugao terena, po linijama... Bio je Novak hirurški precizan, a publika je sve to pratila sa oduševljenjem. Nije uspeo naš najbolji teniser do kraja tog dela igre da napravi još jedan brejk, ali nije ni imao problema da sačuva stečeni.

Treći set, ipak, doneo nam je malo veću borbu. Nije se Kasper predavao, držao je svoj servis u prvih osam gemova, što je dodatno podizalo pritisak, ali i publiku na noge, jer Parižani su želeli da gledaju još tenisa. Sve je mirisalo na to da ćemo gledati novi tajbrejk.

Ali nije Nole dopustio da se do toga uopšte i dođe! Napravio je brejk sa nulom na 5:5 i tako postao najbolji ikada koji je ikada kročio na teniske terene!

Tok meča mogli ste da pratite na Telegraf Sportu:

Novak Đoković - Kasper Rud 3:0 (7:6(1), 6:3, 7:5)

TOK MEČA

III SET

7:5 - NOVAK JE ŠAMPION ROLAN GAROSA! NOVAK JE NAJVEĆI TENISER U ISTORIJI!

6:5 - BREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJK!!! JOŠ GEM DO ISTORIJE! I TO SA NULOM!

5:5 - Još jedan gem sa nulom na servis Đokovića! Da li ćemo ponovo gledati tajbrejk ili Novak to rešava još ranije?

4:5 - Kasper ponovo uspeva da odoli. Nastavlja se dramatičan treći set. Ne želi Norvežanin tek tako da se preda. Poslednji poen završio se tako što je Đoković poslao lopticu milimetarski u aut.

4:4 - Naljutio se Novak! Krenuo je Kasper sa 0:30, publika mu je potom i zviždala zato što ga je sudija opomenuo zbog prekoračenja vremena za servis, a na kraju je uspeo da osvoji četiri uzastopna poena i da izjednači u ovom setu.

3:4 - Ne predaje se tako lako Kasper Rud! Bio je ovo još jedan relativno lak gem za njega, a publika ga bodri, želi da gleda još tenisa.

3:3 - Nastavlja Novak da rutinski dobija gemove na svoj servis. Opet sa nulom. Da li je vreme za brejk koji će slomiti Ruda?

2:3 - Opet je Novak stavio pritisak na Ruda, došao je do đusa, ali se Kasper izvukao uz pomoć dva dobra servisa od kojih je drugi bio as.

2:2 - Zadovoljno klima glavom supruga Jelena, kao i ćerkica Tara! Novak uzima novi gem sa nulom i sada je na četiri gema od istorije!

1:2 - Kasper Rud se sada nekako "provukao" kroz iglene uši. Norvežanin je morao da spasi i jednu brejk loptu koju je imao Novak. Da je najbolji na svetu sada uzeo brejk, sve bi verovatno bilo gotovo.

1:1 - Još jedan gem postaje Novak bliži istorijskom Grend slemu! Sa nulom je sada "rešio" Kaspera Ruda.

0:1 - Ponovo Kasper prvi servira u setu i sada je uspeo da izvuče ovaj gem, uprkos tome što je napravio i par grešaka.

- Oduševljeni ste igrom Novaka Đokovića? I Nik Kirjos deli isto mišljenje...

II SET

6:3 - GEM, SET! I NOVAK JE NA ŠEST GEMOVA OD ISTORIJE! Najbolji na svetu je sada napravio veliki, veliki korak ka tituli na Rolan Garosu, trećoj u karijeri, a 23. na Grend slemovima!

5:3 - Sačuvao se sada na trenutak Kasper Rud, imao je Novak dve set lopte... Ali u narednom gemu Đoković može da povede sa 2:0 u setovima, pošto servira za isto vođstvo!

5:2 - Još jedan gem do osvajanja drugog seta! Nije bilo baš tako lako u ovom gemu za Novaka. Sačuvao je svoju smirenost na 30:30, i na kraju je stavio pritisak na Ruda, koji servira za opstanak u ovom delu igre.

4:2 - Uspeva sada da pronađe i Kasper Rud svoj ritam kada je u pitanju servis. Nije bilo problema za njega, Novak jeste pokušao da pritisne, ali je to bilo bezuspešno.

4:1 - Mogao je sada Novak od gotovog da napravi veresiju, ali to nije učinio. Kod 40:15 napravio je prvu duplu servis grešku, koja je na svu sreću bezbolna. Sada je na dva gema od osvajanja drugog seta!

3:1 - Osvaja Rud svoj prvi gem u ovom setu. I to je učinio bez ikakvih većih problema... Samo jedan poen je sada uzeo Đoković.

3:0 - Još jedan potpuno rutinski gem za Novaka Đokovića. Potvrdio je i brejk i krenuo je u drugi set baš kao što je Kasper u prvi.

2:0 - BREJK! MA TAKO JE! Nole nastavlja da melje Kaspera Ruda! Stigao je do velike prednosti odmah na startu drugog seta, i to nakon dva epska poena koja su potrajala po više od 15 udaraca! 

1:0 - Novak je sada prvi bio na servisu i to je ono što mu i te kako odgovara. Nije prepustio niti jedan poen Kasperu Rudu.

- Velika pauza između dva seta, čak sedam minuta. Novak je za to vreme bio u toaletu.

Novak Đoković, Rolan Garos, Kasper Rud Foto: Tanjug/AP

I SET

TAJBREJK

7:1 - MA BRAVO! Odmah prvu koristi!

6:1 - PET SET LOPTI! Toliko ih ima Novak!

5:1 - Nastavlja Novak da melje svog rivala. Sada je na dva poena od prvog seta.

4:1 - Novi mini-brejk! Sada je zaista, ali zaista sve u Novakovim rukama! Požurio je Rud na mrežu...

3:1 - Evo i prvog poena za Kaspera Ruda iz vinera.

3:0 - Šta sada promašuje sve Kasper Rud. I u prošlom i u ovom poenu imao je dominaciju. Ali malo je i požurio...

2:0 - Tako je! Odmah pravi Nole mini-brejk! Sada ga vredi i sačuvati...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6:6 - I Novak lako to čini... Sada se ide u tajbrejk! A Đoković je dobio svih pet na ovogodišnjem Rolan Garosu do sada.

5:6 - Lagan je Rud u ovom servis gemu. Posle dužeg vremena videli smo jedan bez veće drame. Samo je jedan poen osvojio Novak i ponovo je u situaciji da servira za opstanak. Na kraju gema se bunio kod glavnog sudije, verovatno, zbog nekoga sa tribina.

5:5 - Bilo je svega u ovom gemu! Videli smo jedan od najlepših poena turnira koji je pripao Kasperu Rudu, koji je stigao do 0:30, ali je Novak potom vezao četiri poena i dobio ovaj gem bez problema.

4:5 - Šteta, šteta, šteta... Imao je Novak sada brejk šansu da dođe i do trenutka da servira za set, ali umesto toga ga Kasper Rud stavlja pod pritisak, pa će Đoković servirati za opstanak u ovom delu igre.

4:4 - Dobro je! Opet je bilo dramatično, opet je Novak morao da spasi brejk loptu, ali na kraju je uspeo to da uradi! Potom je vezao tri uzastopna poena i sada je nerešno u gemovima!

3:4 - BREEEEJK! TAKO JEEE! NOLE SE VRAĆA! Kakav poen i kakva greška Kaspera Ruda posle poena dugog minut! Zakucao je Norvežanin loptu u mrežu pri smeču, a prethodno je i sam uspeo nekako da spasi živu glavu na jedvite jade. Sada je ponovo sve u rukama našeg tenisera.

2:4 - Još jedan siguran servis gem i za našeg Novaka Đokovića. Kasper Rud uspeo je da osvoji samo jedan poen i to iz neiznuđene greške Đokovića.

1:4 - Ali Kasper Rud se nikako ne da. Ponovo lak gem za njega na servisu. Imao je Novak šansu da zapreti na 30:15 za Novežanina, ali je loptu poslao daleko u aut kada je bio sam na mreži.

1:3 - Konačno prvi gem za Novaka! I to sa nulom, nadamo se da je to početak velike serije...

0:3 - Uz malo više muke, Kasper Rud uspeo je da potvrdi brejk protiv Novaka Đokovića. Stigao je naš teniser do đusa, ali nije mogao da uradi više od toga...

0:2 - BREJK! Kakav maratonski gem odmah na startu na servisu Novaka Đokovića! Potrajao je čak 11 minuta, videli smo pet izjednačenja, a Norvežanin je na kraju uradio baš ono što je i želeo! Odmah je oduzeo servis našem najboljem teniseru...

0:1 - Brzopotezni gem Kaspera Ruda na početku meča. Veoma sigurni servisi i laki poeni za Norvežanina, koji odmah pokazuje zube.

- Prvi set je započeo! Prvi na servisu je Kasper Rud, što je malo drugačije u odnosu na ono što smo navikli, jer je uglavnom Đoković taj koji prvi servira.

UOČI MEČA

15.05 - Teniseri su konačno na terenu. Sa tribina odjekuje "Nole, Nole", poptuno drugačija slika u odnosu na polufinale!

15.00 - Iako je meč pomeren za 15.00 časova, neće početi ni u ovom terminu, jer igrači još nisu ni blizu zagrevanja. Očekuje se da uskoro budu na terenu, ali ne može se sa sigurnošću tvrditi kada će to biti...

14.57 - Očigledno da ni organizatori ne znaju šta da rade. Sada su ponovo otvorili krov, što možete videti na slikama.

14.50 - I Rafael Nadal se javio pred veliko finale. Evo šta je imao da poruči Đokoviću i Rudu.

14.45 - U međuvremenu je došlo do promene satnice meča i neće početi pre 15.00 časova dok se šljaka ne sredi za veliko finale.

14.44 - I legendarni Majk Tajson pratiće meč, baš kao što je to uradio i pre dva dana kada je gledao Novaka protiv Karlitosa Alkaraza.

14.42 - Organizatori su odlučili da veliko finale Rolan Garosa bude održano pod zatvorenim krovom zbog straha od kiše i grmljavinskih nepogoda!

14.35 - Crnogorci prate Novaka u finalu Rolan Garosa: Tu su zastave na tribinama, kao i trobojke

13.35 - Nadal pružio podršku Rudu pred finale sa Novakom uz čuveni poklič, osvanula i fotka sa peharima na RG

12.26 - Mali Stefan ponovo je "ukrao šou": Evo kako pomaže tati pred finale Rolan Garosa.

12.00 - Novak obavio poslednji trening pred finale.

KOMENTAR PRE MEČA

Jer upravo ta pobeda mogla bi da donese Novaku istorijski 23. Grend slem titulu, ujedno treću na Rolan Garosu. Prethodno je na Otvorenom prvenstvu Francuske slavio 2016. i 2021. godine. Nadamo se da će mu i ova godina, stoga, biti srećna.

Preko puta njega nalazi se veoma borbeni Kasper Rud iz Norveške, kojem je šljaka, bez ikakve dileme, podloga koja mu najviše odgovara. Sama dominantna pobeda nad Aleksanderom Zverevim u polufinalu u tri seta dovoljno govori o tome da Đoković neće smeti da potceni rivala.

Nisu Novak i Kasper stranci. Naprotiv, sastajali su se čak četiri puta u poslednje tri godine i Đoković je slavio u svakom navratu. Štaviše, Rud još ne zna ni za osvojen set protiv najboljeg srpskog tenisera. Da stvar bude interesantnija, dva puta su se sastajali na šljaci, a dva puta na Završnom turniru.

Okolnost koja bi dodatno mogla da utiče na tenisere danas jesu vremenski uslovi. Prethodnih dana u Parizu bilo je veoma vetrovito, a danas je situacija potpuno drugačija. Jako je sparno i francuska meteorološka služba najavljuje pljuskove sa grmljavinom i nepogode praćene gradom.

Novak Đoković, Karlos Alkar Foto: Tanjug/AP

To naravno neće dovesti ni do kakvog odlaganja meča, jer teren "Filip Šatrije" poseduje pokretni krov, tako da se samo postavlja pitanje da li će on biti zatvoren od samog početka ili će organizatori pustiti da se igra odvija dok pljusak ne krene, pa eventualno zatvarati krov.

I kvote su svakako i očekivano na strani Novaka Đokovića. Na srpskog tenisera u svim većim domaćim i stranim kladionicama možete pronaći kvotu od oko 1,25 na našeg asa, dok bi vam pobeda Kaspera Ruda donela zaokruženu kvotu 4,75. Prevedeno u procente, srpski as ima 80% šanse za pobedu, a Norvežanin 20%.

Sve te brojke pašće u vodu onog momenta kada meč krene. Na svima nama je samo da sednemo, navijamo i, nadamo se...

Ispratimo istoriju.

(Telegraf.rs)

Video: Novi trener Zvezde hoće meč protiv Đokovića: Bahar otkrio šta je tražio od Terzića da bi došao

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XY

    11. jun 2023 | 16:52

    Polako hejteri, ne morate trcati pred rudu vec malo uzivajte u tenisu. Ko se zadji smeje, najsladje se smeje, bar vam je to Djole dokazao do sada koliko puta! Idemo Nooleee, za istoriju i srecnu Srbiju!

  • Djura s

    11. jun 2023 | 15:37

    Polako dok se nole zagreje,nije on tako mlad da odmah juri napred.

  • Miki

    11. jun 2023 | 15:45

    Rud je prije izjavio da će samo da uživa u tenisu i da se što više smeje.Nešto nisam primetio ni da uživa a još manje se smeje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA