RED BULL KING OF THE ROCK: Borba u basketu "1 na 1", pa u Alkatraz zatvor!

Takimičenje za svetsko finale u strit basketu u dvorištu zatvora Alkatraz održava se 1. septembra na Kalemegdanu. Za sve učesnike moguće su samo dve opcije: pobedi i nastavi dalje ili izgubi i idi kući

  • 0

Red Bull King of the Rock kvalifikacioni turnir na Kalemegdanu održava se od 20. do 31. avgusta, i poslednji je u nizu kvalifikacionih turnira koji se održavaju van Amerike, posle čega sledi veliko svetsko finale u dvorištu ozloglašenog zatvora Alkatraz u San Francisku.

Kvalifikacije za najveći svetski 1 na 1 košarkaški turnir privode se kraju ili je možda bolje reći svetsko finale Red Bull King of the Rock turnira se bliži.

Srbija će i ove godine učestvovati, po treći put, a za razliku od prethodnih godina nakon turnira na Kalemegdanu biće poznat i poslednji učesnik svetskog finala koji dolazi van Amerike.

U subotu 31. avgusta na terenima KK Crvena zvezda održaće se kvalifikacioni turniri na kojima pravo učešća imaju svi, amateri i profesionalci, koji sebe smatraju dovoljno hrabrim da izađu na crtu protivniku i pokažu šta znaju u igri 1 na 1.

Najbolja 64 igrača, sa kvalifikacionih turnira održanih u subotu, boriće se u nedelju 01. septembra za titulu i odlazak u San Francisko na Red Bull King of the Rock svetsko finale. Prijavljivanje za turnir vrši se preko sajta www.redbull.rs.

Pravila turnira su jednostavna, igrači će igrati eliminacione 1 na 1 utakmice. Postoje samo dve opcije: pobedi i nastavi dalje ili izgubi i idi kući. Utakmice će trajati od 15 sekundi do pet minuta, i bodovaće se po osnovnim košarkaškim pravilima (dva i tri poena).

Pobednici ostaju na terenu gde se susreću sa svojim sledećim protivnikom, pa će pored dobrih košarkaških veština, strategija i izdržljivost imati važnu ulogu. Uz snagu neophodnu za 6 utakmica igrači će morati da igraju i pametno, pošto pet faulova znači automatsku diskvalifikaciju.

U susret Red Bull King of the Rock turniru pričali smo sa aktuelnim "kraljem" Nebojšom Boškovićem. Bošković ove godine brani titulu, a kaže da je izuzetno motivisan i da bi voleo da se vrati na "Stenu".

  Nebojša, na prošlogodišnjem svetskom finalnom turniru doživeo si tešku povredu kolena. Povreda te je omela da pokažeš sav svoj kvalitet. Morao si da napustiš turnir, iako nisi bio poražen na terenu. Da li ti to predstavlja dodatnu motivaciju da se vratiš u Alkatraz?

- Povredio sam se protv Bejbi Šeka u drugom kolu. Iako sam dobio najtežeg mogućeg protivnika, nijednog trenutka nisam govorio sebi: "Ne, što njega?" i nešto slično tome. Sebi sam rekao: "Igraš basket života" i hoću da pobedim najboljeg basketaša 1 na 1 na svetu. Povreda me je sprečila da možda to i ostvarim. Motivacija je velika i voleo bih da se vratim na "Stenu".

 Pošto si se takmičio sa najboljim svetskim igračima u basketu 1 na 1, možeš li da uporediš njihov kvalitet sa basketašima u Srbiji?

- Mislim da sve najviše interesuje kakvi su Amerikanci. Želim samo da razabijem mit o njima. Svi me pitaju "Kakvi su oni? Je l' su "životinje"? Razbijaju? Ne možeš im ništa?" Odmah su ljudima u glavi NBA igrači. Odgovor je jednostavan: Oni igraju basket ceo život, mi u Srbiji igramo basket ceo život, zašto bi bilo koji Amerikanac bio bolji od nekog momka iz Srbije ili iz Evrope koji već 10-15 godina igra basket na ulici? Dobri su, ali nisu nepobedivi. Primer za to je baš prošli finalni turnir Red Bull King of the Rocka, gde je igrač iz Češke igrao finale.

 Prošle godine publika je u velikom broju ispratila kvalifikacione turnire u regionu, a na samom finalu tribine su bile krcate. Da li ta poseta i atmosfera mogu da se porede sa finalom u Alkatrazu?

- Mogu i te kako. Pa turnir u Beogradu je bio fenomenalan. Krcate tribine, uzavrela atmosfera, možeš samo da poželiš da se nađeš na terenu i da igraš u tom trenutku. Jedina razlika je to što se finalni turnir igra na specifičnom mestu, u Alkatrazu, pa je to doživljaj za sebe, ali isto tako mislim da bi prošlogodišnji turnir u Beogradu svakom Amerikancu i Evropljaninu bio doživljaj kao što je meni bilo igranje u Alkatrazu.

Srbija je basket nacija

Dušan Domović, osvajač prvog Red Bull turnira iz 2011. godine, o svojim očekivanjima ove godine kaže da Red Bull smatra inovantnom kompanijom koja vodi računa o poboljšanju i promeni na bolje, pa će takva biti i ova manifestacija.

 Koliko ovakvi turniri doprinose popularizaciji strit basketa u Srbiji?

- Svaki turnir, a posebno ovako jak je dobar za popularizaciju basketa! Prve godine posećenost Red Bull King of the Rock turnira je bila dobra, ali zato su prošle godine prepune tribune pokazale koliko ljude interesuje basket u Srbiji. Pored tribina pokazatelj je i sama zaiteresovanost učesnika na turniru. Definitivno smo basket nacija!

 Ubrzo nakon što dobijemo novog Srbina u Alkatarzu počinje Evropsko košarkaško prvenstvo u Sloveniji. Kakve su tvoje prognoze i šta očekuješ od "orlova"?

- Nisam uspeo baš da ispratim same pripreme i situaciju u sastavu zbog ličnih obaveza, ali mi uvek možžemo da iznenadimo. Svi znamo da se košarka ne igra na papiru, nego pouzdanjem u saigrače, jasnim ciljem i verom da se zacrtani rezultat ostvari. Sve zavisi od njih, a ja ću (verovatno biti u Sloveniji) da ih maksimalno podržim!

Krunu u dvorištu ozloglašenog zatvora Alkatraz po drugi put zaredom braniće Amerikanac Hju Džouns,poznatiji kao Bejbi Šejk.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA