SRBIJA SE VEĆ PLASIRALA NA SP: Pogledajte kako!

Ako uđu u četvrtfinale (što je prilično izvesno), naši košarkaši će se u najgorem slučaju za sedmo mesto boriti s Ukrajinom, Letonijom ili Belgijom, a Evropa za SP 2014. u Madridu daje šest ekipa plus domaćina Španiju

  • 10

Plasmanom u drugi krug Evrobasketa, koji se do 22. septembra igra u Sloveniji, košarkaška reprezentacija Srbije ostvarila je prvi cilj.

Onaj drugi, o kome je najviše govorio selektor Dušan Ivković - plasman na Svetsko prvenstvo sledeće godine u Španiji - sada je praktično nadohvat ruke.

Kako? Srbija u drugoj fazi ukršta s grupom A, iz koje su se dalje plasirali Francuska, Ukrajina i Belgija. Pošto smo preneli sva četiri boda, valja očekivati da ćemo s još jednom pobedom, nad Ukrajinom ili Belgijom, osigurati plasman u četvrtfinale.

Tu se igra najvažnija utakmica na prvenstvu, posle koje će Srbija u borbu za medalje ili u razigravanje za plasman od 5. do 8. mesta. Propozicije kažu da će s ovog Evropskog prvenstva dogodine u Madrid šest evropskih selekcija, plus domaćin Španija. Logično je da će "crvena furija" biti među prvih šest, čime se oslobađa još jedno mesto za evropsku selekciju.

To dalje znači da Srbija sebi može priuštiti dva poraza u završnoj fazi (u četvrtfinalu i u borbi za utakmicu za peto mesto), ali je bitno da pobedi u svom poslednjem meču na turniru, utakmici za sedmo mesto. Osvajanjem te sedme pozicije Srbija će se direktno plasirati na SP.

Zašto je ovo tako lako, bar na papiru? Iz prostog razloga što će, ako pretpostavimo da će Francuska, Srbija i Litvanija sigurno proći u četvrtfinale iz naše grupe u drugoj fazi, poslednja ekipa među završnih osam biti Ukrajina, Letonija i Belgija. Po svemu sudeći, timovi koji nemaju kvalitet za nešto više - prolazak u polufinale ili borbu za peto mesto.

Tu naša računica dobija konačan epilog: ako Srbija bude igrala s jednom od pomenute tri reprezentacije, verujemo da će pobediti.

Sve ovo je, naravno, "šta bi bilo kad bi bilo", ali odraz snaga na terenu daje nam za pravo da se nadamo da ćemo u najgorem slučaju biti sedmi i da će selekcija Srbije zaigrati i na Svetskom prvenstvu.

S Dudom Ivkovićem ili ne, to je već pitanje za druge.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    10. septembar 2013 | 14:44

    Ma idemo na medalju ,sem Spanije ne vidim ko moze lako da nas pobedi!!!

  • Bunt!

    10. septembar 2013 | 15:12

    Tako je!!! Idemo do kraja

  • Бојке Кум

    10. septembar 2013 | 18:11

    За све момке на паркету, за најбољи спорт на свету, за Србију нашу мајку остваримо ову бајку. До победе нек' се пева српска песма, српски стих, само храбро и без страха јер бољи смо од свих њих!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA