Cicipas za Telegraf o potencijalnim duelima sa Noletom i Rafom: Neka me na šljaci neko zaustavi ako može!

Grk sebi predviđa trijumfalno proleće na šljaci

  • 0

U seriji poraza favorita na Mastersu u Monte Karlu, i povlačenju i drugog francuskog asa sa turnira (Simon i Conga), teniska publika se sada već redovno pita ko je sledeći akter narednog velikog iznenađenja?

Iskusni „šljaker“ Švarcman je isuviše lako izgubio od Frica (odrastao na tvrdim podlogama u SAD), Mađar Fučović od Norija (oba meča rešena u 2 seta),  a neverovatno je zvučalo da je skoro izraziti dubler Herber izbacio Nišikorija, kome ovo tenisko proleće izgleda uopste ne donosi procvat i optimizam (uz poraz protiv našeg Lajovića pre nekoliko nedelja u SAD).

Srećom po njih, Đokoviću i Ćoriću su se pridružili Zverev (testiran ali ne i ugrožen protiv Ožer-Aljasima), Fonjini (posle Simonove predaje), Medvedev („pojeo“ Albota 6:1 6:2), Cicipas (bolji od Kukuškina u dva seta) i Nadal (zbrisao zemljaka Bautistu Aguta 6:1. 6:1), uz nadu da bi odlična igra iz prethodnih nedelja i prvog meča u Monte Karlu bila dobra osnova da se narednog kola domogne i naš Dušan Lajović, „na štetu“ velikog favorita Gofana.

Foto: AP/Tanjug

Kao što nam je juče i rekao prvi reket sveta, prelazak na šljaku i pogotovo takmičenje na njoj posle dugog perioda igre na tvrdoj podlozi na početku sezone (za one koji nisu išli u Južnu Ameriku ili čelendžere na drugim meridijanima) je veoma komplikovan proces i zahteva složenu adaptaciju na više faktora,  pa je utisak da sve više igrača smatra (inače, neobavezni) Masters u Monte Karlu kao pripremni za dalje nastupe na ovoj podlozi – u Madridu, Rimu i na Rolan Garosu.

Ipak, nije lako prihvatiti „standardne“ argumente u Vavrinkinom porazu od Čekinata posle 6:0 u prvom i vođstva od 5:3 u drugom setu, Čilićevom protiv Pelje sa 6:1 u trećem, Kačanovljevnom protiv Sonega u dva seta i „cela“ dva osvojena gema Bautiste Aguta protiv Nadala, a ne reći da su kombinacija kalkulantskog pristupa turniru i izvedeni nedostatak motivacije nešto što i ovoga puta „ubija draž“ praćenja turnira sa proslavljenom reputacijom kao što je Masters u kneževini na Azurnoj obali.

U tom smislu je veoma ohrabrujuće, po sebe i tenis u Monte Karlu zvučao simpatični grk Stefanos Cicipas, šesti nosilac u singlu, dajući izjavu za Telegraf posle pobede nad Kukuškinom.

Cicipas spreman i za Noleta Foto: Guliver/ Clive Brunskill/Getty Images

- Srećan sam što sam ovde, na turniru o kome sam celo detinjstvo maštao. Inspirisan sam ovim jedinstvenim ambijentom, i pogotovo obradovan što nas je napokon obasjalo sunce, bez koga je igra na šljaci nešto potpuno drugačije. Dakle, najbolji mogući nastup u Monte Karlu je veliki izazov i cilj za mene – i nikako ga ne posmatram samo kao početak sezone na podlozi na kojoj sam odrastao i igrao od šeste do četrnaeste godine - kaže nam Cicipas, i nastavlja:

- Glavni zadaci koje postavljam pred sebe ovde su da ostvarim najviši nivo fokusiranosti, koncentracije i agresivnosti u igri – kako bih potvrdio kvalitetan rad uložen u pripremu ove sezone. Moj tim i ja smatramo da bi, posle niza uspeha koji je započeo prošle sezone upravo na šljaci (turnir serije 500 u Barseloni) ovo bio deo godine u kome bih mogao da se ustalim u Top 10 rang liste, što bi mi omogućilo još bolji žreb i prilazak samom vrhu.

Kralj šljake će morati dobro da pazi na krunu Foto: Tanjug/AP

- Svi vidimo – po rezultatima i igri – da mnogi igrači nisu još našli „zajednički jezik“ sa ovom podlogom, i da su spremni na to da postepeno dižu formu. Kod mene to nije slučaj – obožavam šljaku, uvek sam osećao da njoj „prirodno pripadam“, odlično sam se pripremio od starta – i imam sve razloge da budem optimista da ću ovde i na drugim turnirima na kojim budem nastupao biti odličan - rezimira Cicipas, i završava – na visokoj noti.

- Osećam se nezaustavljivo – i spremno izazivam svoje protivnike u Monte Karlu da se potrude da dokažu suprotno -  sa velikim dečačkim osmehom, ali i odlučnošću Top 10 igrača sveta završava svoju izjavu – ili najavu - andidature za najviši plasman – najmlađi član Top 10 teniskog društva iz prijateljske Grčke.

VIDEO - Novak posle pobede nad Kolšrajberom: Šljaka nije laka

(Od izveštača iz Monte Karla, Vuka Brajovića)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA