≫ 

Ispravka: Đoković dao 10 saveta za borbu protiv korone, ali nauka tvrdi drugačije

Novak je dao preporuke za koje veruje da pomažu u jačanju imuniteta i prevenciji u borbi protiv virusa COVID-19, ali se neki od njih kose sa medicinskim istraživanjima

  • 29
Novak Djokovic, saveti za zastitu od korona virusa Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković godinama istražuje zdravu ishranu i jačanje imuniteta, pa je za Telegraf dao 10 saveta saveta za koje veruje da mogu da pomognu u prevenciji od korona virusa.

Pandemija je otkazala brojne sportske događaje, takođe i teniska dešavanja širom sveta za narednih šest nedelja, pa je Novak proveo vreme sa svojom porodicom tokom pauze u teniskoj sezoni.

Novak je imao sreću da sa svojim timom uhvati jedan od poslednjih letova iz Amerike za Evropu, usled zatvaranja granica, a dan kasnije, za Telegraf je dao svoje savet za jačanje imuniteta za koje veruje da smanjuju rizik od dobijanja korona virusa.

Neki Novakovi saveti nisu u saglasnosti sa preporukama nauke, što je u svojoj analizi istakao portal Raskrinkavanje, pa ćemo u nastavku teksta u originalu objaviti Novakove savete, kao i kakve su preporuke nauke.

Ovo su njegovi glavni saveti za sve čitaoce Telegrafa:

- Uvećajte unos Vitamina C i Cinka. Preporučeno je između 5 do 7 grama dnevno Vitamina C, a može i do 10. Ukoliko nađete tečni Cink, bolje je nego u drugoj formi. U slučaju da ne nađete tečni Cink, i u pilulama je dobro uzimati 3 do 4 puta veću dozu nego uobičajeno preporučene doze.

- Svakodnevno ujutru na prazan stomak piti toplu vodu sa limunom i malo morske soli (opciono dodati i đumbir i sveže listove nane). Toplu vodu sa limunom piti još nekoliko puta u toku dana. Preporučljivo je na prazniji stomak.

- Piti što više zelenih sokova i šejkova sa zelenim lisnatim povrćem (peršun, spanać, kelj...). Zeleno lisnato povrće stvara alkalnu bazu u telu što uništava patogene i viruse koji opstaju u kiseloj sredini.

- Kiselu sredinu izaziva nezdrava brza hrana, stres, briga, ljutnja, napici sa puno rafinisanog šećera, mlečni proizvodi, itd.

- Preporučljivo je konzumirati mali deo čena belog luka u kašičicu meda sa cimetom. Takođe, ulje od divljeg origana, đumbir, kajen paprika (vrsta ljute papričice).

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Novak Djokovic (@djokernole) on

- Koloidna srebrna voda je izuzetno delotvorna za imunitet i borbu protiv otrova koje imamo u telu.

- Razne vrste čajeva i svežeg bilja su uvek dobrodošli. Pogotovo Rtanjski čaj i Čaj od hibiskusa.

- Provoditi određeno vreme na svežem vazduhu u prirodnom ambijentu (parkovi,šume, jezera, reke, more, plaža, planina, brda...) koji nas isceljuje i puni orgonskom, životnom energijom koja je presudna za život u izobilju zdravlja i dobrobiti duše, uma i tela.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Novak Djokovic (@djokernole) on

- Raditi vežbe svesnog disanja jer na taj način uspostavljate emotivni i mentalni sklad i mir koji vam dozvoljava da se lakše nosite sa brigama, strahovima i neizvesnostima. Takođe vam uravnotežuje metaboličke procese ključne za optimalno zdravlje.

- Što više se smejati, uživati u muzici koja vas ispunjava i čini srećnim. Biti okružen dragim ljudima sa kojima osećati veliko prisustvo ljubavi, blagostanja i radosti.

Šta kaže nauka?

Neke Novakove tvrdnje ne podudaraju se sa istraživanjima medicinsih časopisa i naučnika, pa u nastavku pogledajte i kakve su preporuke nauke povodom Novakovih preporuka, koje je uradio portal Raskrinkavanje u analizi, gde je članak Telegrafa označen kao "pseudonauka".

O vitaminu C i cinku: Američki medicinski centar "Mayo Clinic" u tekstu objavljenom 18. marta 2020. godine navodi da je dnevna preporučena doza vitamina C 65 do 95 miligrama dnevno, a gornja granica je 2.000 miligrama dnevno. Takođe se navodi da iako je malo verovatno da će previše vitamina C u ishrani biti štetno, velike doze vitamina C u dodacima ishrani mogu da prouzrokuju dijareju, mučninu, povraćanje, žragavicu, stomačne grčeve, glavobolju, nesalnicu... kao i da zdrava ishrana većini ljudi pruža dovoljnu količinu vitamina C. Kada je u pitanju tvrdnja o cinku, članak na portalu "Healthline" od 16. juna 2018. navodi da dodaci ishrani mogu da uzrokuju trovanje cinkom, uključujući multivitamine, ili se ono može desiti zbog slučajnog unosa proizvoda iz domaćinstva koji sadrže cink, kao i da su simptomi trovanja cinkom mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku, proliv, simptomi gripa, nedostatak bakra i učestale infekcije.

O toploj vodi na prazan stomak sa limunom i malo morske soli: Portal Healthline u članku iz 14. novembra 2016. godine navodi sledeće: 

- Nema mnogo sumnje da u većini slučajeva ispiranje slanom vodom ima kratkoročnog efekta u čišćenju debelog creva tako što uzrokuje izbacivanje izmeta. Ipak, nema naučnih dokaza da ispiranje slanom vodom detoksifikuje telo ili da uklanja takozvane naslage otpadnih materija i parazite iz digestivnog trakta.

O alkalizaciji tela: Portal Snopers u članku iz 26. marta 2020. godine navodi da su tvrdnje o "alkalizaciji" popularne u "alternativnoj medicini", kao i da su one netačne, te da ishrana ne može da promeni pH vrednost međućelijskog prosora i čelija koje čine tkiva u organizmu:

- Mogućnost da se “alkalizuje” nečije telo je bila popularna tvrdnja koju su promovisali naučnici u dvadesetim godinama prošlog veka i koju danas promovišu prodavci suplementima i "gurui zdravog života". Ali ukoliko ne patite od izvesnog specifičnog i medicinski katastrofalnog stanja, kao što je metabolička acidoza, efektivno je nemoguće ishranom izmeniti pH vrijednost ćelijskog okruženja koje čini razna tkiva u vašem telu, uključujući tkiva imunološkog sistema. Telo održava ta okruženja u strogo kontrolisanom rasponu: pH vrednost između 7,36 i 7,44 u arterijama, i oko 7,2 u međućelijskom prostoru. Jedina pH vrednost u vašem telu koju možete promeniti ishranom je pH vrijednost vašeg urina. Takva promjena neće pružiti medicinske prednosti u borbi protiv virusne infekcije - navodi se u tekstu.

O koloidnoj srebrnoj vodi: Američki Državni centar za komplementarno i integrativno zdravlje, koji deluje pri ministarstvu zdravlja te zemlje, u članku iz aprila 2017. godine navodi sledeće:

- Koloidno srebro može prouzrokovati ozbiljne nuspojave. Najčešća je argirija, plavo-siva diskoloracija kože koja je obično trajna. Koloidno srebro takođe može uzrokovati slabu apsorpciju nekih lekova, kao što su izvesni antibiotici i tiroksin (lek koji se koristi za liječenje deficijencije tiroidne žlezde). FDA (Američka federalna agencija za lekove) je takođe upozorila 1999. godine da koloidno srebro nije sigurno ili efektivno u lečenju bilo koje bolesti ili poremećaja - navodi se u tekstu.

Video: Sledite uputstva Ministarstva zdravlja i smanjite rizik od zaraze korona virusom

Napomena: U prvobitnoj verziji teksta istaknuti su saveti Novaka Đokovića o tome kako ojačati imunitet, za koje veruje da pomažu u prevenciji od zaraze od korona virusa. Portal Raskrinkavanje je u svojoj analizi neke stavove Đokovića označio kao "pseudonauka", pa smo u skladu sa prijavom izmenili naslov, a takođe smo u tekstu dodali i naučne činjenice koje su urađene u analizi vezane za stavove Đokovića koji se kose sa naučnim istraživanjima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA