≫ 

Koje manastire i crkve je obišao Đoković? Hodočašće od Hilandara i Ostroga do "srpske svete gore"

Najbolji teniser sveta je najbolji promoter pravoslavnih svetinja, ali i veliki dobrotvor koji ih novčano pomaže

  • 5
Novak Djokovic, manastir Hilandar, Ostrog Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/Shutterstock

Najbolji teniser sveta, Novak Đoković, odlučio je da "napuni baterije" u Srbiji pred poslednji turnir sezone, završni Masters u Londonu koji počinje u nedelju.

Đoković je ove godine boravio u Srbiji više nego inače, a to mu je omogućila i skraćena sezona zbog pandemije izazvane korona virusom. Novak je ove godine iskoristio boravke u Srbiji i da poseti neke od srpskih svetinja u našoj zemlji.

Pre nekoliko dana bio je na Fruškoj gori, koja je poznata kao "srpska sveta gora", zbog velikog broja pravoslavnih manastira na ovoj planini. Manastir Šišatovac iz 13. veka je jedan od 17 na Fruškoj gori, a Đoković je upravo u njemu bio na jutarnjoj liturgiji.

 
 
 
View this post on Instagram
Nole is recharging his batteries for London at home in Serbia, and recently visited the monastery of Šišatovac on Fruška Gora, where he attended the morning service and later talked to the monks of that monastery. 🇷🇸 So happy to see he's resting well and can't wait to see him playing in London. ❤️ . . . . . . . #novakdjokovic #djokovic #novak #nole #noledjokovic #djokovicnole #djokovicnovak #djoker #djokernole #champion #legend #nolefan #nolefam #nolefamcam #teamnole #teamnovak #teamdjokovic #teamdjokovic❤️ #tennis #tennis🎾 #tennisplayer #idemo #idemonole #brojjedan #numberone #serbia #srbija #srbija🇷🇸 #serbianpride #serbianpride🇷🇸A post shared by ♡Novak Djokovic Fan♡ (@novakdjokovickingoftennis) on

To je poslednji u nizu manastira i pravoslavnih svetinja čiji je Novak najbolji promoter. Prethodno je u maju Novak obišao manastir u Plešu u opštini Aleksandrovac Svetih besrebrenika Kozme i Damjana.

Iskoristio je Novak i boravak u Bosni i Hercegovini, kada je obilazio piramide u Visokom, da poseti i pravoslavnu crkvu u u ovom mestu, crkvu Svetog Prokopija, koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Crkva svetog velikomučenika Prokopija izgrađena je 1857. godine. Predstavlja hram Srpske pravoslavne crkve, pripada Dabrobosanskoj mitropoliji.

Od velikih spskih svetinja, Novak je posetio i velike zadužbine dinastije Nemanjić, manastir Studenicu i manastir Žiču. Takođe je bio pod Ostrogom i obišao je crkvu u Jasenovom polju, rodnom selu njegovog dede sa očeve strane kada je bio i u društvu pokojnog mitropolita Amfilohija.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Студеница Инфо (@studenica_info) on

Đoković je od svetinja u Crnoj Gori posetio i crvku Svetoh Arhiđakona Stefana, na Svetom Stefanu, gde se i venčao s Jelenom.

Novak je u više navrata bio na Hilandaru, gde je dolazio s braćom, ocem i stricom. Na Hilandaru je i dobio drveni krstić koji mu i dan danas služi kao amajlija i koji nosi na mečevima.

Novak Đoković, Rolan Garos, krst Novak Đoković na grudima nosi drveni krstić sa Hilandara kao amajliju; Foto: AP/Tanjug

Đoković je kada god mu se pružila prilika obilazio i pravoslavne svetinje u inostranstvu, tako je više puta posećivao crkvu u Nici, i upravo on je jedan od najzaslužnijih za njen opstanak, jer je pomagao u više navrata.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Novak Djokovic (@djokernole) on

Početkom godine je na turneji u Australiji iskoristio boravak u Brizbejnu da obiđe crkvu Svetog Nikole, kada je oduševio sve jer je čekao u redi za naforu kao i ostali vernici.

U Beogradu redovno pred krsnu slavu Aranđelovdan u Sabornoj crkvi lomi slavski kolač.

Nole je najbolji promoter spskih svetinja, ali i veliki dobrotvor koji ih finansijski pomaže. Svaki manastir i crkvu koju poseti, on i novčano pomogne, pa je tako više puta davao novac za obnovu Hilandara, za Đurđeve Stupove, Gračanici je donirao 100.000 dolara da se otkupi plac koji su Albanci hteli da prisvoje nedaleko od hrama.

Video: Novak iz drugog ugla: Srbi su nebeski narod, to nije slučajno, pozdrav svima koji se bore za istinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • деда Риста

    11. novembar 2020 | 15:01

    Браво за Нолета,тако се скупља чидесна мент.снага.Баш нас је задужио овај млади човек.Има времена Србија ће му дупло вратити.....

  • Danka Gavović

    11. novembar 2020 | 15:05

    "Srpska Sveta gora" je Ovčarsko-Kablarska klisura, a ne Fruška gora.

  • bandzi

    11. novembar 2020 | 19:55

    Bravo Nole, Slava Bogu... "Srpska Sveta gora" su manastiri u Ovcarsko-Kablarskoj klisuri, Bogu hvala ima ih prelepih i na Fruskoj Gori....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA