Novakovih 8 titula u Australiji: Prvi Conga zaborava nema, proganjanje Endija Marija, pad Nadala...

Sve je krenulo 2008. godine kada je došao u Australiju svestan da je u protekle dve godine Rodžer stizao do titule

  • 2
Novak Đoković, pehar, Australijan open Foto: Profimedia

Novak Đoković je prolaskom u još jedno finale i pobedom nad Aslanom Karacevom potvrdio da mu nema ravnog na Australijan openu. Melburn je njegov, tu mu je druga kuća i temelj njegove trke sa Rafael Nadalom i Rodžerom Federerom u broju osvojenih Grend slem titula. Do sada, osam puta je ulazio u borbu za trofej i svaki put ga je osvojio. Da li će to učiniti i sada?

Sve je krenulo 2008. godine kada je došao u Australiju svestan da je u protekle dve godine Rodžer stizao do titule, ali Švajcarac tada nije ni uspeo da se plasira u finale, pa je Đoković za trofej igrao protiv Žoa Vilfreda Conge, Francuza koji ni danas ne može da prežali tu priliku.

Upravo su Federer i Rafa odvojili Novaka od naslova naredne dve godine, ali je već 2011. stigla nova titula, i to tako što je najbolji teniser sveta počistio Endija Marija.

Već 2012. godina je počela trofejom u Australijan openu pobedom nad Nadalom nakon velikog preokreta i borbe, te je tada jasno da će se dominacija nastavljati i u narednom periodu.

Tri vezane titule u Melburnu kompletirane su još jednom pobedom protiv Marija koji je već stekao utisak da nikada neće uzeti taj trofej u ruke. I bio je totalno upravo, jer se teror srpskog tenisera samo nastavio.

Vratio se Novak 2015. godine, ponovo mu je Britanac izašao na megdan. Držao se Endi u prva dva seta, jedan taj-brejk uzeo, drugi izgubio, ali onda je samo spustio gard i u dva seta osvojio samo tri gema.

Naredne godine nije bilo takvih padova, ali jeste poraza u tri seta. Mari ima apsolutno pravo da mrzi Novaka nakon svega što mu je ovaj napravio. Svaki put ga je zaustavljao na poslednjem stepeniku, i to ne nekom prevelikom borbom, već prilično sigurnim trijumfima.

Tako Mari više nikada nije imao šansu da se plasira ni u finale, a kamoli da osvoji Australijan open, ali je i Đoković pauzirao dve godine od bitke za trofej. To je iskoristio Federer koji je prvo Rafu, a onda i Marina Čilića savladao i došao do dva Grend slem naslova.

U tom momentu je Nole imao već šest titula u Australiji, a onda je došao 2019. godine i oduvao Nadala u tri seta, pa je bilo jasno da nema nameru da stane i, kad je već Rafa privatizovao Rolan Garos, onda će on to učiniti sa velikim turnirima u Melburnu.

Novak brani titulu na Australijan openu, što znači da je do osme titule stigao prošle godine u jednom zaista neizvesnom duelu gde je dva puta imao po jedan set minusa protiv Dominika Tima. Ipak je preokrenuo i razočarao Austrijanca.

Igrao je protiv Španca, Francuza, Austrijanca i Britanca, a sada će mu totalno neko novi doći na megdan. Da li Stefanos Cicipas iz Grčke ili Danil Medvedev iz Rusije, to je sada manje bitno, jedino je sigurno da svaki put kada dođe dovde, Đoković to i osvaja.

Sa Cicipasom je do sada igrao šest puta, četiri puta je slavio, a poslednji duel se odigrao na Rolan Garosu gde je Nole bio bolji u pet setova. Sa druge strane, sa Rusom je odigrao sedam duela i prilično je gusto (4:3), pogotovo imajući u vidu da je Medvedev pobedio u poslednjem okršaju sa lakih 6:3, 6:3.

Bilo kako bilo, Đoković će biti ponovo favorit - zbog ranga, zbog tradicije, zbog nepobedivosti u finalima Australijan opena, zbog međusobnih duela, a na Grku ili Rusu je da ovaj impresivni niz pokušaju da prekinu.

Video: Đoković demolirao rusko čudo, ide u borbu za deveti trofej Australijan openu: Piše se istorija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cc

    18. februar 2021 | 13:17

    Tada je bilo uzivAnje gledati njegov tenis sad ne igra vise tako napadAcki i brz tenis.

  • Sofronije

    18. februar 2021 | 13:14

    -U svakom slučaju igra sa rusom.... Ovom "grku" po majčinoj strani sve asovi i šampioni, osvajači medalja...ali za SSSR ili RF, ne Grčku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA