≫ 

POBEDAAA! Novak Đoković dobio vladu Australije na sudu: Ne može mu niko ništa, jači je od države!

Pravična odluka suda...

Velika pobeda Novaka Đokovića na Federalnom i porodičnom sudu u Melburnu! Najbolji srpski teniser "dobio" je slučaj protiv Vlade Australije, presudio je sudija Entoni Keli koji je naredio njegovo momentalno puštanje i vraćanje ličnih predmeta i pasoša posle procesa koji je potrajao nekih sedam sati.

Nakon što je čitavo suđenje kasnilo nekih pola časa, usledilo je izlaganje Novakovih advokata, koji su obrazlagali Đokovićevo stanovište gotovo dva i po sata. Usledila je manja pauza, da bi posle nje, zastupnik Vlade Australije pričao pred Kelijem svega 30-ak minuta.

U međuvremenu, bio je pomeren rok za deportaciju Novaka iz zemlje na 10.00 časova po srednjeevropskom vremenu, pošto je prethodno bio postavljen na 06.00 ujutru. Usledila je nova velika pauza, posle koje smo čuli i konačnu odluku.

Sudija Keli obrazložio je da je Đoković imao kompletnu dokumentaciju za medicinsko izuzeće i da je ispoštovao sva pravila koja su pred njega bila postavljena i da Vlada nije dala dovoljno vremena da ga obavesti o poništenju vize. Naređeno je da Vlada Australije plati sve troškove, te da se vrate pasoš i Novakove lične stvari.

Da je ovo "pobeda" samo u prvoj rundi, potvrđeno je kasnije kada je advokat Vlade Australije istakao da Ministarka unutrašnjih poslova ima pravo da po svojoj diskreciji ponovo "pritvori" Đokovića, posle čega  bi slučaj bio vraćen pred sudske organe. Svakako, napravljen je veliki korak ka razrešenju slučaja i Novakovom učešću na Australijan openu.

Uživo:

07.38 - To je to što se tiče noćašnjeg suđenja. Hvala vam što ste ga ispratili uz Telegraf Sport.

07.25 - Pred sam kraj suđenja, nakon što je sudija Keli doneo konačnu odluku, advokat Vlade Australije poručio je da Ministarka unutrašnjih poslova ima pravo da po svojoj diskreciji ponovo pritvori Novaka.

07.19 - VELIKA ODLUKA! POBEDA NOVAKA! Sudija Keli je presudio da je Novak Đoković oslobođen, nakon ponovnog pregleda predmeta. Naređeno je da Vlada Australije plati sve troškove, da on bude na slobodi u roku od 30 minuta i da mu se vrate pasoš i lični predmeti.

Sudija je istakao da je zbog toga suđenje bilo ovoliko produženo.

07.13 - Suđenje je nastavljeno, potvrđeno je da je Novak stigao na sud i da je zajedno sa svojim advokatima. Sudija Keli ponovo sa njima razrađuje predmet i zahteve.

06.33 - Rok za deportaciju Đokovića bio je 16 časova po lokalnom, odnosno 06.00 po našem vremenu, ali ga je sudija Keli prvo pomerio za pola sata. Zbog novog odlaganja, taj rok je pomeren za 10.00 po srednjoevropskom vremenu.

05.57 - Taman kada smo pomislili da će se nastaviti, sudija je odobrio još pola sata pauze. Nije isključeno da će se i nakon toga produžiti vremenski interval odmora između dva dela izlaganja.

05.50 - Uskoro bi trebalo da se nastavi suđenje, a Novak je usnimljen kako se prevozom probija kroz gužvu ispred hotela gde su ga smestile vlasti Viktorije. Sudija je tražio njegovo prisustvo nešto ranije.

Novak Đoković, suđenje Foto: AP/Tanjug

04.04 - Idemo na pauzu od sat vremena i 35 minuta, pa će se suđenje nastaviti sa izlaganjem advokata Trena koji za sada nije, po svemu sudeći, oduševio.

04.02 - Advokat australijske strane evocirao je uspomene na dva slučaja koja je povezao sa Novakovim i naglasio da "se rado seća tih slučajeva, iako je oba izgubio".

03.48 - Tren tvrdi da sudija Entoni Keli ne može da utvrdi da su zvaničnici graničnih snaga vršili pritisak na Đokovića tokom procesa intervjua. Sa druge strane, Keli kaže da su u periodu od oko osam sati delegati "utrčavali i izlazili" iz sobe za intervjue, koja se snimala, pa se Đoković osećao pod pritiskom.

03.33 - Novakova odbrana je zaključila svoje izlaganje i zatraženo je momentalno puštanje Đokovića ukoliko se ustanovi da je njegova strana priče tačna.

Svoj govor započeo je Kristofer Tren, branilac stava australijskih vlasti i on će govoriti nekih 30 minuta pre pauze.

03.13 - Vud kaže da je Đoković pozivao delegata ministra da mu ne otkazuje vizu na osnovu svih saveta koje je dobio od Tenis Australije i savezne vlade pre dolaska u Australiju da ima pravo na izuzeće.

- Nigde se delegat u navedenim razlozima uopšte ne bavi time - kaže Vud. Sve što se pominje je da, ako dođe do otkazivanja, Đoković neće moći da se vrati u Australiju tri godine.

03.03 - Vud, Đokovićev advokat, kaže da delegat ministra koji donosi odluku o ukidanju Novakove vize nije pružio dokaze da prethodna infekcija Kovidom-19 nije valjan razlog za medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv Kovida-19 pre ulaska u Australiju. I u tom slučaju, jedini dokaz na koji se može osloniti su smernice Atagi, koje kažu da se vakcinacija može odložiti do šest meseci od infekcije kao valjan razlog za medicinsko izuzeće.

02.50 - Sudija Keli naložio je da Novak Đoković takođe prisustvuje saslušanju, te da se najbolji teniser sveta dovede u prostoriju koja je odabrana od njegovog advokata. Interesantno je da u kancelariji, koja zastupa Novaka, nije dozvoljen ulaz nevakcinisanima.

02.46 - Došlo je do još jednog kašnjenja, sada sa nastavkom suđenja, ali se očekuje brzi nastavak rada.

02.23 - IZLAGANJE ODBRANE NOVAKA ĐOKOVIĆA JE ZAVRŠENO. Pred nama je pauza od 15 minuta, a onda će reč pred sudijom Kelijem imati advokati koji zastupaju australijsku stranu.

02.10 - Dok Đokovića pred sudijom brane advokati, a sa druge strane je vlast Australije, navijači se kvalitetno zabavljaju ispred ove ustanove.

01.57 - Đorđe Đoković, brat najboljeg tenisera sveta, kaže da mu se dopada dosadašnji tok suđenja i da je ohrabren posle uvodnih dešavanja na saslušanju povodom žalbe Novaka Đokovića na zabranu ulaska u Australiju.

01.50 - Ponovo imamo poteškoća i strim je još jednom "pukao". 

01.40 - Veoma interesantnu opasku je imao sudija Keli na izlaganje advokatskog tima Đokovića.

- Šta je više ovaj čovek mogao da uradi? - misleći na ispunjavanje svih propisa države Viktorije pri ulasku u zemlju.

To je zasmetalo redovnom Novakovom "mrzitelji", Benu Rotenbergu, koji je naveo da je glavni u ovom slučaju pokazao simpatije prema Đokoviću.

01.36 - Uradio je sve što je bilo do njega i sve što je potrebno kako bi ušao u Australiju. Uslovi su svi ispunjeni - kaže Vud, Novakov advokat.

01.30 - Pre nego što je ušao u avion u Dubaiju, Đoković je podneo zahtev i rekao da ima medicinsku kontraindikaciju i da pripada u grupu B.

Tada ne mora da podnese dokaz za to, samo da izjavi – on je svejedno dao dokaze Australijancima.

- Ne samo da je Đoković uradio sve da dostavi potrebnu dokumentaciju, nego je to učinio i pre nego što je seo u avion - kaže Vud.

01.15 - Podrška stiže od reprezentativnog kolege, Dušana Lajovića.

01.03 - Proradio strim! Sada i zvanično može da se prati suđenje, a u toku je saslušanje advokatskog tima Novaka Đokovića koji je iznosi svoje viđenje čitave situacije.

00.46 - Dokle traje saslušanje Novakove odbrane, u isto vreme se odvija i obraćanje premijera Australije, Skota Morisona, u Kanberi.

00.38 - POČELO JE SUĐENJE! Još uvek ne možemo da vidimo prenos i niko van sudnice nema priliku da čuje šta se dešava trenutno.

00.23 - Suđenje Novaka kasni, a sajt gde će se prenositi suđenje je "pukao" i trenutno ne može da se vidi slika.

00.16 - Podrška pre suđenja stiže i od Crvene zvezde.

00.13 - Veliki broj Srba okupilo se i pred odajama Suda gde će doći do konačne presude po pitanju Novaka Đokovića. Uz harmoniku i "Marš na Drinu", igra se kolo i ljudi daju podršku najboljem na svetu:

23.37 - Kamere su zabeležile odlazak Novaka iz hotela ka sudu, a čitavu situaciju možete pogledati ovde:

23.34 - Evo koji će advokati braniti Đokovića na sudu, a ko će zaustupati Australiju u ovom slučaju.

23.33 - Uoči pojavljivanja najboljeg tenisera sveta pred Federalnim sudom u Australiji gde će pokušati da obori odluku tamošnjih vlasti da mu zabrane ulaz u zemlju, oglasila se i njegova supruga Jelena porukama podrške.

22.57 - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da će Srbija nastaviti da pomaže Novaku Đokoviću koliko god može i ocenila da ova situacija verovatno ima političku pozadinu, ali da to nema veze sa odnosom Srbije i Australije, već sa predizbornom kampanjom u toj zemlji. Ona je ocenila da je "svako ko je hteo da pljune Srbiju, pljunuo i Novaka".

- Mi pokušavamo da pomognemo. To želimo, to je naš posao. Nešto smo uspeli da uradimo, a borićemo se i dalje - poručila je Brnabić u emisiji "Hit Tvit".

Ana Brnabić Printskrin: Youtube/Sky News

22.48 - Advokati Ministarstva unutrašnjih poslova Australije ponovo su poručili, uoči saslušanja najboljeg tenisera sveta, da Novaku Đokoviću nikada nisu date garancije za medicinsko izuzeće kojim bi mogao da uđe u tu zemlju. Potencirajući činjenicu da Novak nije vakcinisan, pravni tim Vlade Australije poručuje da nema ni validnih razloga da Đokoviću bude dozvoljeno učešće na Australijan openu koji startuje 17. januara. Da li ovim činom vrše pritisak na sudiju?

22.35 - Poznati britanski političar Najdžel Faradž nalazi se u  Beogradu gde u društvu porodice Đoković prati saslušanje najboljeg tenisera sveta pred australijskim sudom. Faradž prethodnih dana nije skrivao podršku Novaku  u borbi sa nadobudnim Australijancima.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Nigel Farage (@nigel_farage)

22.20 - Dok čekamo početak saslušanja Novaka Đokovića, dramatične scene stižu iz hotela u kom je zatočen i najbolji teniser sveta. Tamo je policija upala i počela da hapsi migrante.

Srbija noćas ne spava! Novak Đoković, njegova porodica i tim, ljubitelji tenisa i generalno sporta, svi sa nestrpljenjem očekuju odluku australijskog suda na žalbu koju je uputio njegov pravni tim povodom poništavanja medicinskog izuzeća za vakcinaciju protiv korona virusa, a samim tim i vize za ulazak u Australiju kako bi nastupio na Australijan openu.

Novakovo saslušanje počinje tačno u ponoć po našem vremenu, odnosno u 10 ujutru po lokalnom, a OVDE pogledajte satnicu.

Tada će biti odlučeno i da li će biti deportovan ili će ostati u zemlji i moći da učestvuje na Australijan openu jer je sud odbio zahtev federalnog tužilaštva da odloži suđenje i tužilaštvu da još dva dodatna dana za pripremu.

Australijska vlada je, između ostalog, neposredno pred Đokovićev izlazak pred sud, objavila da kao suverena država ima pravo da ga ponovo pritvori, u slučaju da srpski teniser dobije dozvolu za ostanak u zemlji...

Video: Građani ne odustaju: Skup podrške Novaku Đokoviću i danas ispred Skupštine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србија до Токија, Русија до милвокија

    9. januar 2022 | 23:01

    Највише бих волео да их Ноле добије на суду, а онда одустане од АО, и више никада не игра тамо.

  • Ja

    10. januar 2022 | 01:43

    Pokazi im ko si, sta si i koga predstavljas!!! Svaka cast i respekt

  • Dusan

    10. januar 2022 | 01:37

    Ako Noletu bude hvalila dlaka sa glave ima da potopimo ostrvo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA