≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako su Englezi prestali s napadima na Novaka kad su saznali da se i Lampard lečio kod doktorke Marijane?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nova kolumna profesora Dikića za Telegraf

  • 0
Frenk Lampard, Novak Đoković, Marijana Kovačević Foto-kolaž: Tanjug/AP, Telegraf

Kada se Novakovo lečenje poveže sa lečenjem Frenka Lapmarda i engleskih reprezentativaca u fudbalu onda odjedanput postaje prihvatljivo i napadi prestanu.

Prvo sam napisao u svojoj kolumni da Dino Bađo ima pravo da zahteva istinu o terapiji koju su oni i saigrači dobijali devedesetih godina, ukazujući na dugotrajne posledice dopinga koje mogu da postoje.

A onda sam u odličnom podcastu Dragutina Stojmenovića nastavio priču o antidopingu. Kroz priču smo došli i do lečenja i mog saznanja o terapiji koje je farmaceutkinja Marijana Kovačević primenila na velikom broju sportista.

Očigledno i da pored velikog broja činjenica izrečenih u "podacstu" taj deo priče je izazvao najviše pažnje jer je sve naravno povezano sa Novakom ili tačnije njegovom povredom na Australian openu.

Nekoliko novinara je pokušalo da proširi priču iako objektivno nije bilo moguće jer niko nije znao pravu prirodu povrede koju je imao Novak. I kao uvek sve je išlo u pravcu optuživanja, da je Novak izmislio povredu, da nije povređen ili da je koristio nedozvoljene supstance.

A onda je Dragutin Stojemnović izvukao deo iz podcasta i napisao članak „Ekskluzivno! Otkrivamo tajnu tretmana doktorke Marijane i kako je izlečila Novaka: "Treba da dobije Nobela".

Mnogo medija prenelo je članak, među njima i britanski Sunday Express.

FK Kristal Palas, FK Celsi Frenk Lampard; Foto: Tanjug/AP

Iako je namera bila hejterska svi čitaoci engleskog tabloida su mogli da saznaju da je istom metodom svojevremeno lečeno pola engleskog nacionalnog tima i sam kapiten Frenk Lapmard. I reakcija je bila obrnuta od onoga što su želeli. Terapija više nije bila pod znakom pitanja, a svakako nije bila zabranjena jer nju sigurno ne bi koristili engleski igrači.

Mi i dalje ne znamo prirodu Novakove povrede ni kakvu je terapiju primio, ali zahvaljujući prenošenju vesti splasnuli su napadi, pa se pojavilo i u engleskim novinama da je Novak GOAT (Greatest Of All Time) ili najbolji svih vremena, jer ako je lečen na dozvoljen način onda samo najveći teniser svih vremena može onako da odigra dobro i pobedi.

Slično se desilo i sa izjavom Dina Bađa. Nakon početnog potcenjivanja i italijanske i svetske novine su prenele i argumente o mogućim dugotrajnim posledicama dopinga i potrebi da se na pitanja Bađa ipak odgovori.

Danas sam odgovarao na pitanja novinarke Ekskluziva (TV Prva) i činjenica je da ipak svi treba da razumemo da su sportisti pred velikim izazovima i da ne mogu sami da imaju znanje i odgovore na sva pitanja.

Konačno:

- Sportisti ne treba da budu jedini odgovorni za terapiju koju primaju jer o tome malo znaju i ako ne veruju svojim doktorima, onda ne bi ni trebalo da koriste njihove usluge. A doktori moraju da ih upozore šta im prepisuju kao terapiju ili ne treba ni da ih leče. Suprotno etici je da im daju lekove i suplemente i ne objasne im šta uzimaju i moguće neželjene efekte.

- Sportisti moraju da imaju pravo da zaleče povredu na najbrži i najefikasniji način dozvoljenim sredstvima, ali ne postoji ni jedan razlog da podnese račun svima koje to interesuje. Lekarska tajna mora da ostane kao takva, a odnos sportiste i lekara mora da bude takav da pre svega uvek zaštiti sportistu.

- Konačno edukacija sportista i njegovog personala mora da buse kontinuirana i takva da se izbegnu svi mogući neželjeni efekti, da bude u granicama dozvoljenog, ali i da pre svega sačuva integritet sportiste.

Video: Ekskluzivno: Otkrivamo tajnu tretmana doktorke Marijane, kojom je izlečila Novaka na AO

(Prof. dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA