≫ 

Kako naći motivaciju za trčanje? Najbolji saveti da postanete ozbiljan trkač!

Proleće uskoro stiže, vreme je da počnete da razmišljate o trkačkim aktivnostima u prirodi

  • 0
Trčanje, zima Foto: Pixabay

Trkački pokret je poslednjih godina dostigao vrhunac, sa preko 9 miliona učesnika na trkama u celom svetu u 2016. godini.

Takođe, sve više žena učestvuje u trkama širom sveta. U najnovijoj studiji koju sam ove godine objavio sa koautorima iz Grčke i Švajcarske, žene su tokom poslednjih 10 godina u nekim trkama učestvovale u većem broju nego muškarci.

Popularnost trčanja u Srbiji raste svake godine

Naravno, trkačka groznica ne zaobilazi ni našu zemlju, pa tako imamo sve veći porast broja učesnika na pojedinim trkama, poput Beogradskog maratona.

Ukoliko se još niste odlučili da počnete da trčite, mart je pravo vreme za to. Dnevna temperatura raste, dan je duži, a trkačka sezona obiluje interesantnim i izazovnim trkama.

Naravno, motivacija je tu najveći problem. Ono čuveno, kako da se pokrenem? Moj savet je da krenete korak po korak.

Ne želite da, fudbalskim žargonom rečeno, “sagorite u želji”. Bilo da želite da smršate 20 kilograma, ili da budete zdraviji , krenite sa manje zahtevnim ciljevima, koji će vas na kraju dovesti do glavnog cilja. Na primer, postavite sebi cilj da istrčite 3 kruga na trim stazi ili 5 kilometara na nekoj trci.

Maratonka Foto: AP/Tanjug

Pre početka, ne zaboravite da iskoristite pomoć prijatelja. Probajte da nađete “kompanjerosa” sa kojim ćete ponekad trčati. Kada je napolju loše vreme ili niste raspoloženi za trčanje, veća je verovatnoća da ćete ipak otiči na trčanje, ako imate obavezu prema prijatelju.

Prvi koravi kad krenete da trčite

Na kraju, malo reči i o samom treningu. Naravno, pre početka, proverite svoje zdravstveno stanje.

Početnici ne moraju puno da filozofiraju oko treninga. Najvažniji savet koji dajem svim početnicima je da ne prepisuju treninge vrhunskih trkača. Takav plan treninga najčešće vodi u pretreniranost i povredu.

U zavisnosti od godina i trenutnog nivoa pripremljenosti, krenite sa laganim trčanjem ili sa kombinacijom hodanja i trčanja (kod nekih je to samo hodanje). U početku je dovoljno trenirati 2 do 4 puta nedeljno.

Brzina kojom trčite (ili hodate) nije u posebno bitna, ali jeste bitno koju kilometražu ćete prevaliti. Na primer, ako se spremate za trku na 5 kilometara, probajte da kombinacijom hodanja i laganog trčanja, nakon 3 do 7 treninga, dostignete dužinu od približno 4 do 6 kilometara na jednom treningu.

Maraton u Tokiju Foto: Tanjug/AP

Nakon toga, ne morate više povećavati dužinu koju trčite. Postepeno povećavajte udeo trčanja u odnosu na hodanje, dok ne dođete u situaciju da 4 kilometara na treningu prevalite trčeći. Tada možete biti sigurni da ćete na trci istrčati svih 5 kilometara.

Video: Najlepša sportska novinarka sveta trenira i na Božić: Sve se trese

(Docent dr Ivan Ćuk, Univerzitet Singidunum i član stručnog saveta Atletskog saveza Srbije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA