≫ 

Koliko je trčanje efikasno za mršavljenje?

Konstantno se vodi polemika da li je bolji brzi hod ili džoging, a zapravo je istina negde u sredini

  • 3
Trčanje, džoging rekreacija, momak, devojka

Foto: Profimedia

Trčanje je feomenalan način da potpuno zdravo topite masne naslage, ali pod uslovom da se pridržavate i određenih pravila u ishrani. Bez toga vam ni maratonska trka svakog dana ne bi pomogla da smršate.

Iskustva onih koji su probali da skinu višak kilograma sa ovom aktivnosti su uglavnom pozitivna. Sa malim korigovanjem ishrane i trčanjem 3 do 4 dana u trajanju od 45 minuta u proseku se skida od pola kilograma do kilograma na nedeljnom nivou.

Praktično, ako se malo potrudite možete da skinete 4 kg mesecčno ili 12 kg za tri meseca. Idealno je da sada počnete i da se spremite za leto.

mršavljenje

Foto: Unsplash.com

Trčanje svaki dan daje dosta bolje rezultate naročito ako se kombinuje sa režimom ishrane koji smanjuje i do 500 kalorija dnevno.

Bitno je istaći da je ključna stvar za topljenje sala sa stomaka izbegavanje slatkiša i masne hrane u kombinaciji sa redovnim trčanjem.

hrana

Foto: Pixabay.com

Dakle, trčanje samo po sebi neće topiti kilograme, naročito ako unosite više kalorija nego što potrošite. Kalorijski deficiti je najbitniji. Nemojte misliti da je dovoljno samo trčati i jesti šta poželite ako bi ste imali savršenu liniju.

Moderni telefoni danas imaju brojne aplikacije koje mere intezitet trčanja i broj pređenih kilogama na osnovu čega mogu odrediti koliko ste kilograma izgubili, tako da iskoristite tu tehnologiju da vam pomogne.

Međutim, mnogi ne vole da trče, ne osećaju se komforno ili su preteški pa imaju problema sa kolenima. U takvoj situaciji, najbolje je da krenete sa hodanjem, za početak malo bržim nego što je šetnja, pa onda još bržim , dok se skinete taj početni višak kilograma, a onda možete da krenete i sa džogingom.

ajvon, mobilni telefon

Pixabay.com

Neki istraživanja kažu da je najbolje sa topljenje masti da se održava intenzitet od 55 do 65% od maksimalne srčane frekvence, a da se ide na dugotrajnije trčanje. Prema nekim istraživanjma telo tek posle 20 minuta od početka aktivnosti počinje dominanntnije da troši masti, a pre toga u određenom delu koristi hidrate kao gorivo.

Možemo zaključiti da je trčanje zaista delotvorno kada je mršavljenje u pitanju. Ovo je aktivnost koja se preporučuje svima, bez obzira na pol i godine, jer ne samo da ćete imati savršenu liniju, već ćete se osećati srećnije, zdravije, imaćeete više enegije, bolju kondiciju i bićete pozitivniji, što verujem da je cilj većini ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    8. mart 2020 | 08:59

    Trcanje nije samo za mrsavljenje,ono imac visestruku ulogu,izbacivanje toksina iz organizma , mentalni relax i pokretacku energiju duha i tela🏃

  • Ccc

    8. mart 2020 | 12:28

    Ma kakvo trcanje...to mozda kad si u formi ...a za 90% ljudi koji zele skinut kg su vazni redovni mali obroci...bucikliranje 2 sata dnevno ili duge setnje 2 sata...jer kad imas previse kg ti trcanjem vise stetis organizmu nego sto profitiras..i vazno je da znas trcat ...prava opreme tehnika..i izbegavat beton

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA