Srbija korača ka statusu evropske Silikonske doline

- Srpski IKT sektor je visoko kotiran u inostranstvu, i to ne samo regionalno. Tokom nedavne posete državne delegacije vodećim IT kompanijama u SAD, njegova pozicija je dodatno potvrđena - ukazao je državni sekretar Ministarstva trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević

  • 11

Država mora da uloži napor da se informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) koriste u reformama zdravstvenog, obrazovnog i drugih sistema, a ta primena će umnogome pomoći srpskoj ekonomiji, kazao je danas državni sekretar Ministarstva trgovine i telekomunikacija, Stefan Lazarević.

Lazarević je, tokom učešća na regionalnoj konferenciji "Blogomanija" na Kopaoniku, kazao da Srbija ima veliki potencijal u razvoju informacionih tehnologija.

- Srpski IKT sektor je visoko kotiran u inostranstvu, i to ne samo regionalno. Tokom nedavne posete državne delegacije vodećim IT kompanijama u SAD, njegova pozicija je dodatno potvrđena - ukazao je on.

Srbija, kako je naveo, ima veliki potencijal u ovoj sferi, pre svega zbog već postojeće komunikacione infrastrukture, ali i na njoj treba dodatno raditi.

- Naši dalji koraci ka sticanju statusa ''silikonske doline'' Evrope, definisani su kroz pet prioriteta - dodatni razvoj infrastrukture, elektronska uprava, edukacija, internet bezbednost i zapošljavanje u okviru IKT sektora - podsetio je Lazarević.

Na pitanje koliko su ministarstva i sami službenici vlade aktivni na društvenim mrežama i na internetu, Lazarević je rekao da su ministri Vlade Srbije u velikoj većini prepoznali značaj društvenih mreža i alata, što je veoma važno, jer se radi o kanalu direktne komunikacije sa građanima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • made in great britain

    30. novembar 2013 | 15:57

    I nije Silikonska dolina vec treba Silicijumska dolina. IC i poluprovodnici se proizvode sa silicijumom ne silikonom.

  • Gruzanin

    30. novembar 2013 | 15:27

    Pa kad tako dobro ide ajde uvedite pdv na sve iz informatike barem 33%, koliko li ce se tek audia sa rotacijom moci da se uzme za vlast. Ako ne mogu da se napune fondovi, nek se barem napune garaze vlade. Zar nije genijalan predlog, ko da sam Jejl zavrsio?!?

  • Ivan

    30. novembar 2013 | 15:36

    Naslov je nevidjena smejurija, mislio sam da je saljiva vest

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA