Evo ko je sve priveden zbog Galenike

Sumnja se da su privedeni različitim mahinacijam oštetili "Galeniku" i pribavili imovinsku korist "Velefarmu" u iznosu od 75 miliona evra

  • 5

Policija je danas privela osam osoba zbog sumnje da su oštetili kompaniju "Galenika" za oko 75 miliona evra, a osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i u toku je njihovo saslušavanje u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Slobode su lišeni bivši generalni direktor "Galenike" Nenad Ognjenović (60), predsednik UO "Galenike" Dejan Backović (39), bivši generalni direktor i predsednik UO "Velefarma" Dragoljub Vučićević (66) i pomoćnik generalnog direktora za ekonomske poslove "Galenike" Dragan Šebrek (56).

Privedeni su i direktor marketinga u "Velefarmu" Rade Lazarević (45), direktor i ovlašćeno lice za zastupanje te kompanije Momir Vuković (64), rukovodilac upravljanja finansijskim sredstvima "Velefarma" Ljubica Kapor (58) i direktorka računovodstva "Velefarma" Tatjana Vučetić (57).

Za direktorom Direkcije finansijskih poslova "Velefara" Miroslavom Milovanovićem policija intezivno traga.

Protiv njih, policija je podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da su od 2008. do kraja 2012. godine, oštetili "Galeniku" za više od 75 miliona evra i za taj iznos pribavili protivpravnu imovinsku korist za "Velefarm", "Velefarm holding a.d." i druga povezana pravna lica.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je izrazio očekivanje da će saslušanja biti završena ako ne danas, onda sutra pre podne. On je dodao da je za sve privedene doneto rešenje o zadržavanju, a da će Tužilaštvo odluku o daljem vođenju postupka doneti nakon saslušanja, analize krivične prijave i dokaza koji budu podneti uz njih.

Kao najznačajnija sporna aktivnost osumnjičenih, u navedenom periodu, rekao je Radisavljević, označena je prodaja proizvoda, pre svega lekova "Galenike" "Velefarmu".

- Ta aktivnost je odrađena mimo standardnih procedura koje su postojale u Galenici, a odstupanje od tih procedura tiče se pre svega neadekvatnog obezbeđenja prodate robe i njene naplate - objasnio je tužilac.

Istraga u aferi Galenika počela je sredinom maja 2013. kada je uhapšen bivši generalni direktor Nenad Ognjenović, a Specijalni sud u Beogradu potvrdio je, krajem januara ove godine, optužnicu protiv njega i još devet osumnjičenih za nanošenje štete tom preduzeću u iznosu većem od 900 miliona dinara.

Prva saznanja o zloupotrebama u toj kompaniji dobijena su kad je počela provera poslovanja "Agrobanke".

Galenika, koja je i na spisku sporne 24 privatizacije, vodila je pre desetak godina spor oko kupovine sa američkom firmom ICN Pharmaceuticals, koji je bio vlasništvo srpskog biznismena Milana Panića i vraćena je u vlasništvo Srbije. Međunarodni arbitrarni sud je 2004. doneo odluku kojom je ICN ovlašćen da povrati osnovni novčani ulog u ICN Galeniku do iznosa od 50 miliona američkih dolara i da ovo pravo ICN-a treba da se obezbedi putem likvidacije te kompanije.

Vlada Srbije je krajem decembra 2009. raspisala tender za strateškog partnera "Galenici", ali je u proleće 2010. odustala od privatizacije zbog neadekvatnih ponuda. Novi tender je raspisan krajem 2012. godine, ali je produžen sa krajnjim rokom za prijavu do 30. aprila ove godine. Samo jedna kompanija dostavila je pismo o namerama - američka kompanija "Valeant Pharmaceuticals".

Nekada uspešna državna firma iz Zemuna, prošlu godinu je završila gubitkom od oko 1,432 milijardu dinara i smanjenim poslovnim prihodom.

U aprilu 2014. godine je saopšteno da je prvi put posle tri godine uzastopno negativnih rezultata u poslovanju, "Galenika" za prva tri meseca ove godine, ostvarila dobit iz redovnog poslovanja vredan 11 miliona dinara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MMilan

    25. maj 2014 | 17:16

    Dacic naravno o ovome svemu nije imao pojma...

  • Zoran

    25. maj 2014 | 17:15

    I sta sada

  • jelena

    25. maj 2014 | 20:47

    Da li ce narod u Srbiji imati nesto od toga,da li ce im biti oduzeta imovina,blokirani racuni,ili ce samo biti uslovno kaznjeni i smenjeni sa funkcije i onda ce doci drugi koji ce to isto raditi?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA