Zagreb i Crkva ga dočekali kao heroja, a njegova najmlađa žrtva je beba od 3 meseca (VIDEO)

Od novembra 1991. do marta 1994. godine, Dario Kordić, je prouzrokovao, planirao, podsticao, naređivao i počinio mnoge gnusne zločine protiv Muslimana, ali to nije sprečilo pojedine Zagrepčane i crkvene velikodostojnike da ga na aerodromu dočekaju kao heroja

  • 77

Ratni zločinac Dario Kordić juče je sleteo u Zagreb. Na aerodromu su ga osim porodice dočekali i predstavnici Katoličke crkve, sveštenici i časne sestre, a sisački biskup Vlado Košić u jednom trenutku je poveo kratku molitvu.

Prema najavama u zagrebačkoj katedrali trebala je da se održi i misa zahvalnica na izričitu želju ratnog zločinca Darija Kordića. On je bio potpredsednik i član predsedništva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a jedno vreme je bio i predsednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH).

Dario Kordić, između ostalog, odgovoran je i proglašen krivim za ratni zločin u selu Ahmići gde su pripadnici HVO-a su 16. aprila 1993. godine, izvršili ratni zločin protiv čovečnosti. Bio je to najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata.

U petak, 16. aprila, u 5,30 ujutro, HVO je istovremeno napao naselja Vitez, Stari Vitez, Ahmići, Nadioci, Šantici, Pirići, Novaci, Putiš i Donja Večeriska. Hrvatski stanovnici tih sela su pravovremeno upozoreni o napadu, a neki su čak i učestvovali u njemu. Hrvatske žene i deca su evakuisani dan pre borbi. Tog jutra, HVO vozila blokirala su glavne puteve, a napad je započeo sa tri strane da bi se stanovništvo u begu usmerilo prema jugu gde su vojnici čekali i pucali na ljude.

Male grupe od oko pet do deset vojnika išle su od kuće do kuće, palili ih i ubijali, ili terali meštane. Na kraju, Ahmići su teško razoreni. Ubijeno je 116 osoba, od čega su 32 bili žene, a 11 dece mlađa od 18. Najmlađa žrtva je bila tromesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena.

Otprilike od novembra 1991. do marta 1994. godine, Dario Kordić, zajedno s raznim članovima HDZ-BiH, HZ H-B/HR H-B i HVO-a i njihovim vođama, oružanim snagama i agentima, prouzrokovao, planirao, podsticao, naređivao ili počinio, ili pomagao i na drugi način podupirao planiranje, pripremu ili izvršenje zločina protiv čovečnosti, odnosno rasprostranjenih ili sistemskih progona civila bosanskih Muslimana na političkoj, rasnoj, nacionalnoj ili verskoj osnovi, po celoj HZ H-B/HR H-B i opšini Zenica, na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ta kampanja rasprostranjenih ili sistemskih progona počinjena je, izvršena i sprovedena na sledeće načine:

- Napadima na gradove, gradiće i sela nastanjena civilima bosanskim Muslimanima.

- Ubijanjem i nanošenjem teških povreda ili šteta civilima bosanskim Muslimanima, uključujući žene, decu, starije i nemoćne osobe, za vreme i nakon tih napada.

- Ohrabrivanjem, podsticanjem i promovisanjem mržnje, nepoverenja i razdora na političkoj, rasnoj, nacionalnoj ili verskoj osnovi, putem propagande, govora i na drugi način.

- Izdvajanjem, lišavanjem slobode i zatvaranjem bosanskih Muslimana na političkoj, rasnoj, nacionalnoj ili verskoj osnovi.

- Otpuštanjem i smenjivanjem bosanskih Muslimana s državnih, opštinskih i drugih položaja.

- Prisiljavanjem, zastrašivanjem, terorisanjem i prisilnim preseljavanjem civila bosanskih Muslimana iz njihovih domova i sela.

- Fizičkim i psihičkim zlostavljanjem, nečovečnim delima, nečovečnim postupanjem, prisilnim radom i uskraćivanjem stvari osnovnih za život, kao što su primerena hrana, voda, smeštaj i odeća, bosanskih Muslimana koji su lišeni slobode ili zatvoreni.

- Korišćenjem bosanskih Muslimana koji su bili lišeni slobode ili zatvoreni za kopanje rovova.

- Korišćenjem bosanskih Muslimana koji su bili lišeni slobode ili zatvoreni za taoce i živi zid.

- Bezobzirnim i opsežnim razaranjem i/ili pljačkanjem zgrada, poslovnih objekata, lične imovine i stoke civila bosanskih Muslimana.

- Razaranjem i namernim nanošenjem štete muslimanskim verskim i obrazovnim institucijama.

Pogledajte video:

0g1hxovgXe0

(Telegraf.rs / Izvor:index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novi svetski poredak

    7. jun 2014 | 12:39

    Od svih Srba,Hrvati su najgori!!!

  • Srbin Ze

    7. jun 2014 | 13:39

    Dobro dosao svojoj kuci Generale!!!!zahvaljujuci tebi 90% Srba iz srednje Bosne je prezivjelo!!!Kao sto je moj spasen od strane HVO i tebe tako tebi zelim dug i sretan zivot na slobodi!!!!

  • Србин Торлак

    7. jun 2014 | 12:37

    Da li Telegraf radi za bosanske muslimane??? Nije mi jasno zašto toliko njih veličate i štitite!? Ti muslimani su nam naneli toliko zla da je uopšte glupo ričati na tu temu!!! Pišite malo o srpskim žrtvama!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA