NIKO IM NIJE REKAO: Večiti studenti iz generacije 2006. imaju još ŠEST DANA da diplomiraju!

"Bolonjci" koji su mislili da je i njima produžen rok kao i "večitim studentima" u panici su od kada su shvatili da za završetak studija imaju još svega nekoliko dana

  • 11

Oko 2.000 prvih bolonjaca, studenata koji su fakultete upisali 2006. godine, izgubiće status studenata ukoliko koji ne završe fakultet i streknu diplomu za šest dana, do 30. septembra.

Paradoksalno, država je starijim akademcima, među kojima su i oni koji studiraju već 20 ili više godina, izašla u susret, prenosi portal "24 sata". Ovim studentima je izmenama Zakona o visokom obrazovanju rok za završetak studija produžen do 30. septembra 2016. godine.

Iako Bolonja predviđa da se studije završe u vremenu svog dvostrukog trajanja (na primer, ako traju četiri godine da se završe za najviše osam), Bolonjci su mislili da je i njima produžen rok kao i "večitima".

- Očajna sam, očajna! Ostala su mi dva ispita do kraja, a sad čujem na fakultetu da imam rok još samo nedelju dana. Ne znam šta da radim... Prosto ne mogu da poverujem da je nekome ko studira 20 godina data šansa, a da nama koji studiramo osam nije - ispričala je jedna uplakana studentkinja.

Bolonjci iz generacije 2006. koji nisu završili fakultet, gube status studenta nakon 30. septembra.

- To znači da moraju ponovo da polažu prijemni ispit kako bi opet stekli status studenta. Takođe, gube pravo da se finansiraju iz budžeta. Nakon što polože prijemni, fakultet će im odrediti koliku razliku ispita treba da polože da bi završili studije. Neće sigurno polagati sve ispite ispočetka - objašnjava dekan Fizičkog fakulteta u Beogradu prof. dr Jablan Dojčilović.

U Ministarstvu prosvete kažu da nisu mogli da zaštite Bolonjce na četvorogodišnjim studijama, zato što su oni na trogodišnjim, koji nisu završili studije u roku od šest godina, već izgubili status studenta.

- Ipak, postoji jedna caka u Zakonu koju Bolonjci mogu da iskoriste. U članu 94 piše da se studentu na lični zahtev može produžiti rok za završetak studija, u skladu sa opštim aktom visokoškolske ustanove. To znači da studenti svakako mogu podneti zahtev fakultetu, ako iz objektivnih razloga nisu mogli da završe fakultet za osam godina - odgovaraju u Ministarstvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ovako

    24. septembar 2014 | 19:32

    Fax sam upisao 2005te( Sreca pa ne spadam u ovu grupu 2006). Do 2008me, davao godinu za godinom. Na pocetku te godine saznajem da mi otac boluje od raka. ( pluca, metastaza na mozgu) sredinom iste godine je i preminuo. Studirao sam u NSu a inace sam iz okoline PA. Cim sam saznao za bolest vratio sam se kuci. Posto je otac jedini radio, majka i brat bili ne zaposleni a u kreditima. Brat i ja smo poceli da radimo, u kaficu, diskoteci, kao nocni cuvari pa na kraju i u nekoj firmi gde jos uvek radim ali bez ugovora. Na fax sam isao kad sam stigao, vrlo retko. U medjuvremenu sam se malo konsolidovao i poceo da dajem ispite ali kad se ispafne iz toka, mnogo je teze. Sad sam stigao da toga da mi je ostao jos jedan ispit i diplomski. To sigurno ne bih stigao za ovih par dana. Osim ovih ruznih stvari koje su me odvajale od faxa i ucenja bilo je i lepih, ozenio sam se i sad cekam da na svet dodje jedna mala princeza. Ovo sam podelio sa vama samo zato sto uzimate sve zdravo za gotovo pa i nas " vecite." Opet, verovatno bi neko i u mojim uslovima sve odradio u mnogo kracem roku ali neki bi i odustali. Pa zar na kraju ne zasluzujem nagradu sto nisam odustao? Srdacan pozdrav svim dobrim ljudima ;-)

  • Dimdim

    24. septembar 2014 | 16:28

    Nisam zavrsio ovolike godine, a da zavrsim za ses' dana. Jasta. :-D

  • kiza

    24. septembar 2014 | 16:24

    Dokle vise braco, ja sam zavrsio fakultet posle 8 godina i svako vece visio na nekomn splavu. Mozete i vi to, ne mislim na splavove, nego na zavrsavanje faksa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA