Ognjanovići za sebe uzeli desetine hiljada evra?

Istragom je utvrđeno da su roditelji male Tijane Ognjanović imali dva računa, jedan u Srbiji, drugi u Americi, na koja su uplaćivali pare, a pokazalo se i da su se pojedini dobavljači "ugrađivali" u cenu opreme koju su oni kupovali za Institut za majku i dete

  • 63

Policija je završila istragu u slučaju "Ognjanović" i predala sve dokaze Višem javnom tužilaštvu koje sada treba da odluči da li će podići optužnicu zbog sumnje u zloupotrebu humanitarnog novca, saznaje Politika iz krugova bliskih pravosuđu.

- Ognjanovići su na informativnom razgovoru u MUP-u Srbije krajem 2013. godine rekli da nemaju račun u inostranstvu, ali pokazalo se da to nije tačno. Utvrđeno je da postoji račun na ime Jelene Ognjanović koji je otvoren u leto iste godine u Dž. P. Morgan Čejs, na kojem ima više desetina hiljada dolara, a sumnja se da postoje i drugi računi sa novcem - naveo je izvor blizak pravosuđu.

Kako ovaj list nezvanično saznaje, postoje i druga neslaganja između izjava Ognjanovića datih u policiji 2013. godine i onog što su utvrdili nadležni u istrazi sprovođenoj od jula ove godine.

Policija je prikupila sve dokaze u ovom slučaju još pre skoro dva meseca i još tada je predala kompletnu dokumentaciju tužilaštvu koje nije pokrenulo postupak zbog štrajka advokata. Međutim, ova infomacija kao ni to dokle se stiglo u istrazi slučaja juče nije mogla da se proveri u Višem javnom tužilaštvu.

Podsećamo, istraga u slučaju "Ognjanović" počela je krajem juna ove godine, zbog sumnje u malverzacije s humanitarnim novcem prikupljenim u proleće 2013. kako bi mala Tijana otišla u Ameriku na transplantaciju srca.

Devojčica operaciju nije dočekala i umrla je u julu u bolnici u Hjustonu, a zakonski naslednici novca prikupljenog u dobrotvornim akcijama širom Srbije početkom decembra prošle godine postali su njeni roditelji Nebojša i Jelena Ognjanović. Za malu Tijanu je prikupljeno ukupno 2,66 miliona evra, a od tog novca milion evra je potrošeno na njeno lečenje u toj bolnici od maja do jula prošle godine i intervencije koje su obavljene u tom periodu.

Ognjanovići su Institutu za zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" poklonili kupovinom aparata i opreme 1,2 miliona evra, a i dalje imaju ostatak od 440.000 evra, iako su pre godinu dana obećali da će sav novac pokloniti u humanitarne svrhe.

U višemesečnoj istrazi policija je proveravala sve tokove prikupljenog novca, račune na koje su pare uplaćivane i za šta su trošene. Istraga je pokazala da su se pojedini dobavljači "ugrađivali" u cenu opreme koju su Ognjanovići kupovali za institut i na taj način "zaradila" čak 323.000 evra humanitarnog novca koji su građani Srbije dali da bi maloj Tijani produžili život.

Iako je tokom leta i jeseni na informativan razgovor pozvano više od dvadesetak osoba koje su bile u kontaktu sa Ognjanovićima, ili na bilo koji način bile povezane sa humanitarnim novcem, Nebojša i Jelena, nisu ponovo saslušani. Ipak, u policiji nisu želeli ni da potrvrde Politici, ali ni da demantuju ovu informaciju.

- Sada je na tužilaštvu da odluči da li će pokretati krivični postupak zbog sumnje u zloupotrebu humanitarnog novca, ali i pranje para. Tužilaštvo treba da traži međunarodnu pravnu pomoć iz Amerika kako bi se utvrdilo da li je za višemesečno lečenje devojčice u bolnici u Hjustonu zaista potrošeno milion evra, iako transplatacija nije obavljena - naveo je izvor bizak pravosuđu.

Laicima zaista zvuči neverovatno da je lečenje u Americi toliko koštalo, s'obzirom na to da su u slučaju male Ljubice Adamić, koja se uspešno oporavlja posle transplatacije srca koja je izvedena u avgustu 2013. u AKH klinici u Austriji, presađivanje srca, ali i jednogodišnje lečenje devojčice u bečkoj bolnici koštali malo više od 130.000 evra.

Nebojša i Jelena Ognjanović su nekoliko puta u poslednjih godinu i po dana, od kada im je preminula ćerka, bili prozivani u javnosti da vrate novac koji je zakonski pripao njima, jer kako je navođeno, pare suprikupljali građani Srbije kako bi pomogli jednom detetu i trebalo je da se namene kao pomoć drugoj teškoj oboleloj deci.

Kako bi sistemski rešila problem porodica čija su deca teško obolela i spas mogu da nađu samo u inostranstvu, ali i stala na put bilo kakvim malverzacijama u vezi sa novcem prikupljanim u humanitarnim akcijama, država je nedavno osnovala fond za lečenje dece u inostranstvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grof

    25. decembar 2014 | 11:11

    Pohlepa je cudo...

  • ♥♡♥

    25. decembar 2014 | 11:59

    Kako posle ovoga neko moze biti poverljiv i pomagati drugima? Ako se ovo ne istera do kraja ispastace oni kojima je pomoc zaista potrebna, jer je narod prevaren mnogo puta i nece zeleti vise da ucestvuje u tome.

  • PRINCIP

    25. decembar 2014 | 11:42

    Cela akcija prikupljanja pomoci je od pocetka bila sumnjiva...Neverovatno je koliki se broj ljudi,pravnih lica,javnih preduzeca javio i uplatio novac...Neko krupniji stoji iza ovoga,ovo dvoje samo su saucesnici...Tragicno je koliko su ljudi postali bezobzirni...Ovo je najveca sramota za Srbiju...Iskreno,sve najgore zelim ovakvim roditeljima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA