VESELO: Doček Srpske nove godine širom Srbije!

U Beogradu nije bilo organizovanog dočeka Pravoslavne nove godine, ali su Beograđani zabavu potražili u pojedinim klubovima, kafanama i restoranima, koji su pripremili posebne programe za novogodišnju noć. Veselo je bilo na trgovima u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Gračanici, Jagodini, Zlatiboru ... gde je više hiljada građana uz dobru zabavu dočekalo novu godinu

  • 0

Doček Pravoslavne Nove godine po Julijanskom kalendaru obeležen je u Srbiji na trgovima u više gradova, ali skromnije nego ranijih godina.

Ispred Hrama svetog Save u Beogradu u ponoć je priređen vatromet i oglasila su se zvona, kojim je obeležen doček Pravoslavne nove godine po julijanskom kalendaru. Ispred Hrama se okupili nekoliko hiljada građana, a neposredno pred vatromet vladika toplički Arsenije služio je moleban.

U Beogradu nije bilo organizovanog dočeka Pravoslavne nove godine, ali su Beograđani zabavu potražili u pojedinim klubovima, kafanama i restoranima, koji su pripremili posebne programe za novogodišnju noć. Veselo je bilo na trgovima u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Gračanici, Jagodini, Zlatiboru ... gde je više hiljada građana uz dobru zabavu dočekalo novu godinu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Više hiljada Nišlija Novu 2015. godinu po Julijanskom kalendaru dočekale su sa Goranom Bregovićem i njegovim orkestrom za svadbe i sahrane. Nova godina dočekana je na Trgu kralja Milana uz vatromet i dobro raspoloženje. Pre nastupa Bregovića, kao predgrupe nastupili su "Prava stvar", Saita i "Crne Mambe" i Penthaus bend. Slavlje na centarlnom gradskom trgu završeno jedan sat posle ponoći.

Proslavi Nove godine po Julijanskom kalendaru u Novom Sadu prisustvovalo je više 60.000 ljudi, rečeno je Tanjugu u novosadskoj Policijskoj upravi. Grad Novi Sad je po tradiciji organizovao doček Srpske nove godine na centralnom gradskom Trgu slobode ispred Gradske kuće. U programu proslave učestvovao je novosadski Old Timers bend, nakon koga su na binu ispred Gradske kuće izašli trubači, da bi 30-ak minuta pre ponoći počeo nastup zvezde večeri Svetlane Cece Ražnatović. Tačno u ponoć dolazak Nove godine po Julijanskom kalendaru obeležen je veličanstvenim 15-minutnim vatrometom. Prema informacijama organizatora, u Novi Sad je povodom obeležavanja Srpske nove godine došao veliki broj gostiju iz Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije, BiH, Hrvatske i svih krajeva Srbije.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Uz vatromet i bogat kulturno-zabavni program, u Gračanici su Srbi dočekali Pravoslavnu novu godinu. Na Trgu oslobodiocima u centru, u organizaciji opštine, priređen je doček uz bogat kulturno-zabavni program i vatromet u ponoć. Za građane Gračanice, koji su se okupili na trgu i pored veoma niske temperature, organizatori su ispekli vola na ražnju, pripremili kuvanu rakiju i vino. Predstavnici Opštine Gračanica najpre su najmlađima, pred početak novogodišnjeg programa, uručili novogodišnje paketiće. Novogodišnji program počeo je spletom igara ansambla "Venac", a potom su okupljene zabavljali pevači Nena Ðurović i Bojan Savić uz pratnju benda "Euridika". Pred ponoć okupljenim građanima je saopšteno da će sutra u Gračanici premijer Srbije Aleksandar Vučić svečano otkriti spomenik kralju Milutinu, ktitoru manastira.

Većina Kragujevčana je Pravoslavnu novu godinu dočekala u domovima, u krugu porodice i prijatelja, a tačno u ponoć sa krova gradske uprave priređen je vatromet, raskošniji u odnosu na doček kalendarske 2015. godine. Više od pet minuta nad gradom je ođekivala eksplozija za eksplozijom pirotehničkih sredstava, koje su označavale doček pravoslavne 2015. godine, i to ne samo sa zgrade gradske uprave, već i u privatnoj režiji.Organizovanog dočeka pravoslavne Nove godine na trgu u Kragujevcu nije bilo, kao ni za doček 2015. godine po gregorijanskom kalendaru.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA