STRAŠNO: Bolesnog dečaka svakog dana tuku zato što je odličan đak!

Majka osnovca A. V. tvrdi da njen sin godinama trpi uvrede i batine. Deca iz razreda putem Fejsbuka pozivala na njegov linč, a zatim ga dva puta prebila

  • 23

Dvanaestogodišnji A. V. godinama trpi vršnjačko nasilje u osnovnoj školi "France Prešern" na Miljakovcu, tvrdi njegova majka. Dečaka, po njenim rečima, vršnjaci vređaju, tuku i kradu mu stvari zato što je odličan đak.

Lidija Ilić tvrdi da ostali đaci putem Fejsbuka pozivaju na linč njenog sina, nakon čega je on pretučen dva puta u jednom danu! U školi tvrde da rešavaju problem i da je A. V. prebačen u drugo odeljenje. U utorak je školu posetila Republička prosvetna inspekcija.

Majka dečaka A. V. Lidija Ilić kaže da su problemi njenog sina počeli u nižim razredima, ali da učiteljice nisu uspevale da ih reše. Kada su deca krenula u peti razred, problemi su postali veći.

- Od sredine petog razreda konstantno dolazi kući istraumiran i pred spavanje ponavlja "Majka, ja ne mogu više da izdržim". Iako sam ga vaspitavala da nikada ne tuče druge, sada mu kažem da ima ruke i da može da vrati kada ga neko udari. Pita me kako da se brani kada ga trojica drže, a ostali tuku - počinje priču Ilićeva.

Ona kaže da je on ćutljiv i povučen dečak, ali da nije problematičan. Odličan je đak, ide na takmičenja i rado pomaže drugima. Ipak, A. V. je lošijeg zdravstvenog stanja. Naime, osim što ima astmu i nosi dioptrijske naočare, A. V. je nedavno operisan tumor na nozi.

- I pored svega što je preživeo, dobro je dete, a ta grupa dečaka ga zove štreber, ludi naučnik, ludi profesor, udaraju mu ćuške po glavi, čvrge, guraju ga, bacaju mu torbu, pocepaju duks, ukradu tempere, slome naočare - priča zabrinuta majka.

Ipak, Ilićeva kaže da je najgore postalo pre mesec dana kada su deca iz odeljenja putem Fejsbuka pozvala na linč A. V., a zatim ga dva puta pretukli nasred škole. Ona kaže da je povod bilo to što je A. V. prijavio da je nekoliko đaka otišlo u igraonicu, umesto da čisti sneg, kao što je direktorka tražila.

- Pre časova je otišao do direktorke i prijavio joj pretnje. Ona je pozvala dečake koji su bili inicijatori, ali kada su se vratili u razred, pretukli su ga nasred časa muzičkog pred nastavnicom. Ona je to prijavila direktorki koja ništa nije preduzela. Zatim su ga ponovo pretukla sedmorica dečaka za vreme velikog odmora u holu škole. Dvojica su ga, kako mi je ispričao, držala ispod mišica, a ostali su ga udarali u glavu, stomak i gazili mu cokulama ranu na nozi gde je operisan - žali se ogorčena majka.

Direktorka O.Š. "France Prešern" Slavenka Mirkov tvdi da je škola preduzela neophodne mere kako bi zaštitila A. V.

- Intenzivno smo sa razrednim starešinama istraživali slučaj i ustanovili da svi učesnici snose deo krivice. Na izričit zahtev majke A. V. premestili smo ga u drugu odeljensku zajednicu, da bi bio sa najboljim drugom, a ostalima je propisan pojačan vaspitno-pedagoški rad - rekla je direktorka.

I nakon prelaska u drugo odeljenje, nasilje nad A. V. se nastavilo. Zbog toga je majka pozvala SOS telefon Ministarstva prosvete i prijavila slučaj.  U Republičkoj prosvetnoj inspekciji kažu da su odmah reagovali na tu prijavu i da su inpektori išli u školu u utorak, a da će zapisnik biti gotov danas.

(M. S. / Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tijana s

    29. mart 2012 | 11:44

    Ti si verovatno majka jednog takvog monstruma a ni ti nisi bolja kad mozes da opravdavas nasilje nad detetom sta god da je razlog.Volela bih da te vidim da tvoje dete neko bije sta bi rekla.najgore je kad bolesni ljudi stvaraju bolesne porodice pa onda ni deca ne mogu da budu normalna....srami se ne znam ni kakvim imenom da te nazovem

  • Jasmina

    29. mart 2012 | 16:31

    Vanja duso ,to su deca, nemaju nas mozak -- PA DA RAZMISLJAJU KAO MI,decko ne radi nista lose,pa i ja bih tuzila pravo da ti kazem ako cu ja da NAJEBEM OD PROFESORA a pritom me oni tuku ili kako god,e da su drugovi to je druga prica! E da mi je pet minuta da prebijem tu "nafuranu" decu. Za to su njihovi roditelji krivi,a ako su vec tako radili treba ih izbaciti iz skole sa zabranom SKOLOVANJA DRZAVNO . i decu i roditelje te koji pustaju da se tako ponasaju treba ih prevaspitati.. Ja sam majka IMAM 20 godina,sina od godinu dana, i nisam tako davno isla u osnovnu skolu. Da mi se sa detetom tako nesto desava skola bi odavno letela u vaduh zajedno sa direktorkom. A vi koji imate razumevanja za tu decu VI STE IDIOTI KLASICNI,za to postoji Palmoticeva -adolescencija. Po mom misljenju ta majka je sve moguce mere preduzela,a sad se obraca novinama,jer zena ne zna sta da radi.. Vanja ti gutas slova kad citas! I u moje "vreme" smo imali naucnike itd to je normalno,ali da bijes jer je odlican djak e to je nenormalno. Pozdrav,a ako udaris repliku na moj komentar onda zaista nemam reci,sem da branis neki svoj stav,a ne vredi ti.

  • kata

    29. mart 2012 | 09:35

    Neverovatno,žrtvu prebacuju u drugo odeljenje?!!! Nasilnici su dakle na sigurnom terenu,i autoriteti ih štite,a to je pohvala njihovom ne-delu!Ministarstvo je valjda upoznato sa činjenicom da postoje u gradu škole u kojima je veći nivo znanja,pa samim tim i kulture a i ponašanja,zar je problem kada već dete toliko dugo preživljava torturu,prebaciti ga u takvu školu i pokazati i njemu i nama da je ON u pravu,da je dobar,da nije kriv za to što postoje deca koja imaju poremećaj ponašanja za koji su krivi roditelji te dece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA