OTKRIVAMO KO JE ZAISTA KUPIO AVALA FILM: Osnovao firmu pre mesec dana sa samo 60 hiljada dinara?!

"Filmvej" je osnovan vlasničkim kapitalom u iznosu od 60.000 dinara, ali je njegov vlasnik Mišel Babić već 1. aprila dao svoju firmu pod zalogu izvesnom Saši Ćoroviću, za koga se spekuliše da je bivši taksista

  • 10

"Avala film", najstarija producentska kuća u bivšoj Jugoslaviji, koja je pod nerazjašnjenim okolnostima 2011. otišla u stečaj, juče je izvesnom Mišelu Babiću prodata za oko 8 miliona evra, iako 37 hektara zemljišta, na kom se prostire, po najnižoj tržišnoj ceni za nekretnine u Beogradu, vredi barem 50 miliona.

FILMSKA POBUNA: Sprečite prodaju Avala filma Amerima, srpsko filmsko blago u opasnosti!

Srećni dobitnik filmske kompanije Mišel Babić vlasnik je firme Filmvej doo Beograd, ispred koje se juče na Privrednom sudu pojavio njegov zastupnik Vidoje Marjanović i na aukcijskoj prodaji kupio "Avalu" za 980.349.988 dinara.

Ono što se na sajtu Agencije za privredne registre može videti pretragom privrednog društva "Filmvej" (Filmski put) je da je ovo preduzeće osnovano pre mesec dana, da je njegov zastupnik Ivana Marković (26), a da je firma osnovana vlasničkim kapitalom u iznosu od 60.000 dinara.

GORAN MARKOVIĆ: Prodaja "Avala filma" je pljačka veka i pobeda tajkuna

Printscreen: APR Printscreen: APR

Tekući račun "Filmveja" je otvoren kod Dunav banke a.d. Zvečan, a broju mobilnog telefona koji je dat Agenciji za privredne registre "nije omogućeno da prima pozive".

Novi vlasnik "Avala filma" registrovan je na Vračaru u Molerovoj 59, a zvanična delatnost mu je "proizvodnja kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa.

Međutim, ono što dodatno komplikuje celu priču su neki drugi podaci, koji se takođe nalaze na sajtu APR-a.

Naime, firma Mišela Babića je 2. aprila stavlјena pod hipoteku, a vlasnik te hipoteke je takođe nepoznati Saša Ćorović, za koga se spekuliše da je bivši taksista iz Pančeva.

Printscreen: APR Printscreen: APR

U Registru založnog prava na pokretnim i nepokretnim pravima Zl. br. 4028/2015, 02.04.2015. godine, registrator je, odlučujući o registracionoj prijavi za upis založnog prava koju je podneo Mišel Babić, Francuska, doneo sledeće rešenje:

“Usvaja se registraciona prijava podneta dana 01.04.2015. godine u 13:51:47 časova, pa se registruje založno pravo sledeće sadržine:

PODACI O ZALOŽNOM POVERIOCU

Ime i prezime: Saša Ćorović

Prebivalište: Beograd (Vračar)

Kao dan dospelosti potraživanja određen je 24. mart 2016.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke, kaže da je jučerašnje javno nadmetanje završeno u rekordnom roku pod velom tajne.

- Sve je trajalo 20 sekundi. Ono što je trebalo rešiti na najvišem državnom nivou, kao stvar od opšteg nacionalnog i kulturnog interesa, oni su raskrčmili za 20 sekundi. Novog vlasnika niko nije ni video ni čuo - kaže Zelenović.

Prema pisanju lista "Danas", konzorcijum "Filmski put" jedini je položio depozit neophodan za učestvovanje na sutrašnjoj licitacionoj prodaji.

"Danas" navodi da je reč o kompaniji iza koje stoji francuski i američki kapital, ali i neke banke koje su spremne da prate novu investiciju.

- Osnov odluke da se uđe u proceduru kupovine Avala filma je poslovni plan konzorcijuma i banaka, zasnovan pre svega na najavljenom zakonu o poreskim olakšicama za strane producente ako snimaju u Srbiji, kazali su u konzorcijumu i naglasili da su osnovani "isključivo iz interesa ulaganja u filmsku industriju", piše u ovom listu.

U Konzorcijumu su istakli i da je u deo tog poslovnog plana uključena i ista ekipa producenata koja je uspela da u Beograd dovede snimanje filmova "Tri dana za ubijanje" s Kevinom Kostnerom i "Novembarski čovek" s Pirsom Brosnanom.

Dokumentaciju za učešće na licitaciji Avala filma otkupila su tri potencijalna kupca, ali druga dva nisu položila depozit koji omogućava učešće u nadmetanju.

Ko je zapravo kupio Avala film i kako se zove, pitanje je na koje ćemo morati da sačekamo da odgovore nadležnih institucija, kojima je već podnet zahtev da preispitaju prodaju "srpskog Holivuda".

(J. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA