ALJASKA I HAVAJI ŽELE DA SE OTCEPE OD SAD: Amerikanci ih eksploatišu i zagađuju im zemlju i vodu!

- Oni uzimaju našu zemlju i u ogromnim količinama eksploatišu mineralne resurse, nanoseći štetu okolini. Smatramo da nam Rusi mogu pomoći. Godine 2017. navršiće se 150 godina od vremena kad je Rusija Americi prodala Aljasku - izjavio je predstavnik Aljaske Ronald Barns

  • 36

Predstavnici domorodačkog stanovništva Aljaske i Havaja obratili su se UN sa molbom da se razmotri pitanje nezakonite aneksije njihove teritorije od strane vlasti SAD u okviru Saveta UN koji će biti održan 11. maja. Oni su zatražili i pravo na samoopredeljenje i održavanje referenduma.

4 razloga zašto Rusija NIKAKO NIJE SMELA da proda Aljasku! (FOTO)

Teritorije Aljaske i Havaja 1959. godine progutale su Sjedinjene Države prevarom i namernim kršenjem mandata i principa UN i procesa samoopredelenja, navodi se u saopštenju objavljenom na zasedanju UN u Ženevi.

Stanovnici ove dve savezne američke države pozvali su UN da "isprave grešku" i mirnim putem organizuju održavanje referenduma na Aljasci i Havajima, prenosi agencija Tas.

Foto: Foter/flickr/paul bica Foto: Foter/flickr/paul bica

- Oni uzimaju našu zemlju i u ogromnim količinama eksploatišu mineralne resurse, nanoseći štetu okolini. Smatramo da nam Rusi mogu pomoći. Godine 2017. navršiće se 150 godina od vremena kad je Rusija Americi prodala Aljasku. Kada bismo mogli, radeći sa Rusijom, da predočimo istinu o tome šta se zaista desilo u istoriji i promenimo iskrivljenu koncepciju o Aljasci i našim narodima, mislim da bi to bio dobar način da se ispravi situacija - izjavio je predstavnik Aljaske u formiranoj radnoj grupi "Alijansa Aljaska-Havaji za samoopredeljenje" Ronald Barns.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Naša kultura se guši. Politika SAD je usmerena ne samo protiv naše kulture, već i cele planete, jer se na Havajima nalazi vojna baza Perl Harbor. U vreme vojnih vežbi, oni zagađuju našu zemlju i vodu. Od toga se razboljevaju ljudi. To predstavlja zloupotrebu naše zemlje i naroda. Mi ne želimo da budemo deo vojne mašine - dodao je predstavnik Havajaca Leon Siu.

(Telegraf.rs / Izvor: rs.sputniknews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Шоне-Р. Српска

    8. maj 2015 | 19:49

    Подржимо миран распад САД-а, све у духу демократије!

  • Građanin

    8. maj 2015 | 19:07

    U slučaju da Amerika ne dozvoli otcepljenje, pružiti punu podršku narodima Aljaske i Havaja. Pokrenuti akciju "Najmilosrdniji anđeo" i napasti ih. Pri tom, iskoristiti priliku i istresti na njih sav nuklearni otpad u vidu municije.

  • Jakov

    8. maj 2015 | 18:29

    Puna podrška Aljasci i Havajima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA