12

DA LI IH IMA 300 ILI 30.000? Šta mislite koliko azilanata zaista šeta Srbijom?

Odgovor na pitanje gde su smešteni oni azilanti koje na putu kroz Srbiju prebrojavaju krijumčari, a ne graničari, daje jedan sirijski internet portal, na kom se reklamira beogradski hostel u samom centru grada

Preko granice s Makedonijom, u maju je u Srbiju ušlo 5.000 azilanata, koliko ih je lani registrovano na nivou od šest meseci. Jedino što više uznemirava od toga je činjenica da se u našoj zemlji, alternativnim putevima, obrelo daleko više njih.

DRAMATIČNO: Milion izbeglica nadire ka Srbiji! Preti nam HUMANITARNA KATASTROFA

Dok je prošle godine azil od Srbije tražilo 16.000 izbeglica iz Sirije, Avganistana, Eritreje, Somalije, Sudana, Malija, srpski granični policajci poslednjih nedelja evidentiraju više od hiljadu tražilaca azila dnevno!

Ukoliko se u obzir uzmu i oni koji ilegalno prelaze granicu, a kada stignu u Srbiju ne traže azil, već privatni smeštaj, po selima i gradskim hostelima, dolazi se do vrtoglave cifre od više desetina hiljada azilanata koji tumaraju našom zemljom.

Primera radi, meštani Bogovađe, sela kod Lajkovca, u kom se nalazi jedan od cenatara za smeštaj azilanata, nedavno su se ponovo žalili na teror više stotina migranata, preteći čak i protestima ispred Narodne skupštine.

Njihov strah i nesigurnost izviru iz statistike da ovo mesto naseljava više azilanata (oko 500) nego njegovih matičnih stanovnika (kojih ima 460), što je slučaj koji se sreće širom Srbije, a posebno na njenom jugu.

Prema zvaničnim podacima Komesarijata za izbeglice, od 1. januara do 30. juna prošle godine ukupno 4.257 lica tražilo je azil u Srbiji, što je znatno više nego 2013. Među njima je bilo 3.768 muškaraca i 489 žena, ali se onda njihov broj do novembra popeo na 8.500!

Bili smo u LEGLU AZILANATA u centru BG: Evo šta smo tamo zatekli (FOTO) (VIDEO)

Većina njih došla je iz Sirije - 1.963, dok ih je iz drugih zemalja znatno manje. Tako je iz Avganistana 420 lica izrazilo nameru da traži azil, iz Eritreje 406, Somalije 350 i Pakistana 163.

Maloletnih tražilaca azila je bilo 541, i to 433 dečaka i 108 devojčica.

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

U istom periodu podneto je 74 zahteva za azil. Odsek za azil dodelio je tri zaštite - dve izbegličke i jednu subsidijarnu.

Od 2008. godine u centrima za azil ukupno je bilo smešteno 9.536 tražilaca, a u prvoj polovini prošle godine - 3.485.

U Komesarijatu za izbeglice kažu da se u centrima za azilante trenutno nalazi oko 300 njih.

- Ranije ih je bilo više, ali taj broj progresivno opada. U proseku se kod nas zadržavaju oko sedam dana, a trenutno i kraće jer se trude da što pre stignu do srpsko-mađarske granice. Srbija im je gotovo isključivo zemlja tranzita, što se može videti i po odnosu broja podnetih zahteva za azil i broja odobrenih međunarodnih zaštita (subsidijarna, azilna, izbeglička…)  - navode u ovoj državnoj organizaciji.

Odgovor na pitanje gde su smešteni oni azilanti koje na putu kroz Srbiju prebrojavaju krijumčari, a ne graničari, daje jedan sirijski internet portal, na kom se reklamira beogradski hostel u samom centru grada.

FOTO: Dušan Perić

FOTO: Dušan Perić

Do njega azilanti dolaze direktno, mimo bilo kakvih centara za njihov smeštaj koje im je obezbedila Vlada Srbije.

 

- Sa svog prozora svakodnevno viđam na desetine njih. U prolazu mi se često obrate, pitaju za neku ulicu ili mesto, a dešavalo mi se da me zamole da ih odvedem do privatnog smeštaja, za koji im je neko rekao da prima azilante - priča jedan naš sugrađanin.

BEOGRAD NA ARAPSKOM: Zbog azilanata ugostitelji izbacuju natpise na njihovom jeziku! (FOTO)

Prema važećim konvencijama i međunarodnoj praksi, Srbija ima obavezu da sva lica koja su izbegla sa ratom zahvaćenih područja Sirije i Iraka tretira kao izbeglice.

Na njihov status kod nas, okolnost da li su oni izrazili nameru da traže azil u Srbiji, odnosno, da li to stvarno žele, ili nameravaju da nastave put ka evropskim zemljama, nema nikakav uticaj, budući da su obe grupe jednako tretirane.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Istina je, takođe, i to da je za ogroman procenat migranata koji se pojave u Srbiji (oko 95 odsto njih) ona samo zemlja tranzita, ali to ne umanjuje značaj pitanja gde su oni i šta rade u našoj zemlji dok ne odu dalje ka mađarskoj granici, a potom i ka nemačkoj i švedskoj.

Prema rečima samih azilanata, oni znaju da će im ovde biti obezbeđeni osnovni životni uslovi, ali i to da procedure za dobijanje izbegličkog statusa dugo traju, te da su im male šanse da ga dobiju.

Iako Zakon o azilu propisuje da imaju pravo na besplatan smeštaj, ukoliko se nakon upućivanja u centre za azil ispostavi da tamo nema dovoljno mesta, tražioci azila se sami snalaze za boravište i plaćaju ga kod privatnika - ili provaljuju u tuđe kuće, kao što je slučaj sa vikendicima u Bogovađi i Vračevićima.

Preko granice uglavnom prelaze organizovano, a često i uz pomoć krijumčara.

Inače, kako piše na sajtu Komesarijata za izbeglice i migracije, organizovani smeštaj za tražioce azila podrazumeva ležaj sa posteljinom, upotrebu sanitarnog čvora, grejanje, korišćenje struje i vode, sredstava za održavanje lične higijene i higijene u objektu, kao i određene namenske prostorije u Centru.

Azilanti

Osnovni životni uslovi u Centru obuhvataju: hranu (po pravilu tri obroka dnevno), odeću (najnužniju novu ili očišćenu polovnu), u posebnim slučajevima moguća je novčana pomoć, kao i druge uslove u skladu sa posebnim propisima i načelima postupka azila.

VULIN: UNHCR će pomoći Srbiji u borbi sa problemom migranata! (FOTO)

Od prostorija koje im stoje na raspolaganju azilanti imaju: smeštajni deo (sobe za noćenje i boravak, hodnici, sanitarni čvorovi, čajne kuhinje, prostorije za pranje veša), zajedničke prostorije (dnevni boravak, trpezarija, kuhinja, igraonica za decu, sanitarni čvorovi, prostorija za razne aktivnosti), posebni deo (kotlarnica, skladišni prostor, vešernica) i dvorište i parking prostor.

Kapacitet Centra za azil u Banji Koviljači, nedaleko od Loznice je 100 lica, a od otvaranja centra 2008. godine do juna 2014. u njemu je boravio 2.341 tražilac azila.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Tokom 2010. i 2011. godine zabeležen je njihov povećan broj, zbog čega centar u Banji Koviljači više nije mogao da zadovolji potrebe. Tada je  odmaralište Crvenog krsta u Bogovađi pretvoreno u još jedan centar za azilante, u kom je bilo mesta za 160 njih, a od tad, do juna prošle godine u njemu je boravilo 5.147 tražilaca azila.

Centar za azil u Obrenovcu prima 180 lica, ali je trenutno van upotrebe zbog oštećenja koja su izazavana majskim poplavama.

Privremeni centar za azil u Tutinu, nekadašnja fabrika, prenamenjena je u privremeni centar za tražioce azila, smeštajnog kapacitet 80 lica u zimskom i 150 u letnjem periodu, dok tu funkciju u centru u Sjenici ima hotel Berlin, koji može da primi 150 lica.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Zbog povećanog broja azilanata u 2014. godini kapaciteti postojećih centara nisu bili dovoljni, pa je Vlada otvorila još jedan centar za privremeni smeštaj na opštini Palilula, u Krnjači, gde je bilo smešteno 100 lica.

Plan je da ovaj objekat bude u upotrebi dok se nekadašnji vojni kompleks "Mala Vrbica" u Mladenovcu ne osposobi kao centar za azil.

(Jovana Babić)

Tagovi: Azilanti, Izbeglice, komesarijat za izbeglice, Sirija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (12)
Poređaj komentare:
 • D
  dule

  A kako uopšte dođu u Srbiju, mislim gde prodju jel imaju pasoše, ili neko na granici uzima lovu da ih pusti.

 • K
  kanjiža

  Kanjiža je puna azilanata svaki dan stigne oko 15-20 autobusa iz Beograda !!! pojavila se šuga, neki su zaraženi sidiom i sifilisom. Ceo grad je pun nema gde igla da se baci a država cuti!!!!!!!!!!

 • Y
  Yasna

  Ma da je jedan sve to napolje iz srbije Nek idu u ameriku ili druge zemje evropskih unija jer su bas oni to uradili da beze iz njihove zemlje

Dete je pregledano, ali je majka tražila drugog lekara: Evo šta je prethodilo skandalu u Domu zdravlja u Kragujevcu

Horor u Vršcu: Uginulo više od 70 životinja, za pomor kriva pšenica sa protivzakonitom supstancom

Skandal u Domu zdravlja u Kragujevcu: Doktorka odbila da primi bolesno dete, jer nije njen pacijent. Iz ustanove tvrde da nije bilo tako (VIDEO)

Od danas će specijalni timovi patrolirati 24 sata pored srpskih puteva: Ako uhvate onog ko pali polje i rizikuje život, sledi mu kazna!

Seoska svirka koja je osvojila celu Srbiju: O ovim momcima svi pričaju zbog kola sa traktorom, a oni prave još jače nastupe (VIDEO)

Skandalozni tekst u čitanci za osnovce: Dečak će devojčicu istući "kao magare", roditelji frapirani (FOTO)

Plaćali ljudima 500 dinara za fotografiju sa ličnom kartom: Tvrde da su iz Beograda i da ih slikaju za kladionicu (FOTO) (VIDEO)

Kako nikim, valjda ni sa kim? Masovne prozivke na račun "Slagalice" pokazale su koliko u stvari nemamo pojma (FOTO)

U Srbiju su stigle tri nove droge ubice: Veoma su opasne, a "božja" je samo jedna od njih

Da ti presednu i slavlje i gosti: Srbi zbog slave dižu kredit i zadužuju se, plaćaju je na čekove, a sve da bi glumili dobre domaćine

Reka Lepenica se jedva nazire ispod pene, ali inspektori tvrde da ne primećuju milione mehurića (VIDEO)

Danas slavimo Svetog Tomu: Njegov dan nije obeležen crveno, ali ovih stvari morate da se pridržavate!

Ubuduće će svaki školarac morati da poseti sveto mesto srpske istorije i grad gde je počela velika i važna priča (FOTO)

Novinarka Sandra Denda pre dva meseca je teško povređena u udesu, a sada se prvi put oglasila i ima poruku za sve koji su je bodrili

Neženje iz Srbije "zapucale" u Rusiju po neveste: Kazali su nam da će nas čekati gomila devojaka, naši kidišu, po petorica na jednu, ne možeš da dođeš na red

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 19. oktobar 2018. godine

"Ovaj će do Nove godine da pije kafu u Americi": Svi iskompleksirani komentari na račun mladog Nemanje koji je završio dva fakulteta

Stigla je dugoročna prognoza za čitavu Evropu, a saznali smo i da li ćemo se smrzavati u Srbiji

Vrću ti u dinar kusur u Lidlu: Ova baba je opasna konkurencija Lindi iz Pečenjevce (VIDEO)

Kako da prepoznate žrtvu trgovine ljudima i kako je spasiti sa putanje od tačke A do sablasne C? (INFOGRAFIKA)

"Hope On" - Pokrenuta kampanja za podizanje svesti o problemu trgovine ljudima (VIDEO)

Bojan je odslužio kaznu u zatvoru, pa molio da ga tamo vrate: Za KPZ Sremska Mitrovica veže ga jedna velika ljubav (FOTO)

30 učenika Saobraćajno tehničke škole započinje učenje kroz rad u austrijskim kompanijama: Potpisani ugovori o dualnom obrazovanju (FOTO) (VIDEO)

Više škole uskoro neće postojati: Evo šta će biti sa studentima čiji je program u toku

Ovo je Metohija, trenutno najpopularnija beba u Srbiji: Njen tata je objasnio zašto su izabrali baš to ime i kako će im se zvati sin

Održana prva godišnja konferencija lokalnih skupština (FOTO)

Beogradski taksista je rekao da su žene nekad kuvale kao majke, a danas piju kao očevi - i pokrenuo lavinu

Mladen i Aleksandar su radili i poginuli zajedno u Americi, a sada je osvanuo mural posvećen njima sa porukom koja boli (FOTO)

Sa našom Sarom nema šale: Srpska mis turizma toliko precizno udara, da nijedan muškarac ne sme da je iznervira (VIDEO)

Jagodinka diplomirala i dobila automobil, posle mesec dana pronašla ga je u pepelu, i to zbog jedne babe (FOTO)

Nova radna mesta u Opštini Kula

Najbolja prijateljica iz Srbije joj je našla posao u Italiji, a tamo ju je sačekao pakao: Postala je rob i imala seks sa nekoliko ljudi dnevno

Tužna priča deke Petra iz Nove Varoši: "Dobio je spor, a štetu ne mogu da naplatim jer - nemam šta da mu uzmem"

Zacrne nebo usred dana: Jagodina je danima pod opsadom vrana. Deluju zločesto, a ustvari pokazuju koliko vole ovaj grad (VIDEO)

Petrovaradinska tvrđava je simbol Novog Sada, Dunava i Vojvodine, a malo ko zna strašnu tajnu koju njeni bedemi kriju

Kolege, ne štampam ništa što je napisano latinicom! Brutalan natpis na skriptarnici fakulteta izazvao veliku polemiku

Preslatko mladunče lava sa Palića ima deset dana i još nema ime: Među prvim predlozima Simba, Leona, Gospava, Alba, Nala, Lulu (VIDEO)

Dragan je krenuo da čisti odžak, pa zapalio jednoj ženi celu životnu ušteđevinu koju je sakrila (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za četvrtak, 18. oktobar 2018. godine

Masovne tuče se zakazuju na Fejsbuku zbog Lidla: Jagodince su ugasili, a Inđija se tek sprema za obračun oko piletine

Nemanja je sa 23 godine završio 2 fakulteta, seo Nikoli Tesli u krilo i tako proslavio: Simpatični mladić je možda naslednik velikog naučnika (FOTO) (VIDEO)

Da li je Sergej Trifunović preterao? Lončar hoće da me stavi u zatvor kako bi nastavio s eutanazijom!