12

DA LI IH IMA 300 ILI 30.000? Šta mislite koliko azilanata zaista šeta Srbijom?

Odgovor na pitanje gde su smešteni oni azilanti koje na putu kroz Srbiju prebrojavaju krijumčari, a ne graničari, daje jedan sirijski internet portal, na kom se reklamira beogradski hostel u samom centru grada

Azilanti iz Sirije
Foto: Marko Todorović

Preko granice s Makedonijom, u maju je u Srbiju ušlo 5.000 azilanata, koliko ih je lani registrovano na nivou od šest meseci. Jedino što više uznemirava od toga je činjenica da se u našoj zemlji, alternativnim putevima, obrelo daleko više njih.

DRAMATIČNO: Milion izbeglica nadire ka Srbiji! Preti nam HUMANITARNA KATASTROFA

Dok je prošle godine azil od Srbije tražilo 16.000 izbeglica iz Sirije, Avganistana, Eritreje, Somalije, Sudana, Malija, srpski granični policajci poslednjih nedelja evidentiraju više od hiljadu tražilaca azila dnevno!

Ukoliko se u obzir uzmu i oni koji ilegalno prelaze granicu, a kada stignu u Srbiju ne traže azil, već privatni smeštaj, po selima i gradskim hostelima, dolazi se do vrtoglave cifre od više desetina hiljada azilanata koji tumaraju našom zemljom.

Primera radi, meštani Bogovađe, sela kod Lajkovca, u kom se nalazi jedan od cenatara za smeštaj azilanata, nedavno su se ponovo žalili na teror više stotina migranata, preteći čak i protestima ispred Narodne skupštine.

Njihov strah i nesigurnost izviru iz statistike da ovo mesto naseljava više azilanata (oko 500) nego njegovih matičnih stanovnika (kojih ima 460), što je slučaj koji se sreće širom Srbije, a posebno na njenom jugu.

Prema zvaničnim podacima Komesarijata za izbeglice, od 1. januara do 30. juna prošle godine ukupno 4.257 lica tražilo je azil u Srbiji, što je znatno više nego 2013. Među njima je bilo 3.768 muškaraca i 489 žena, ali se onda njihov broj do novembra popeo na 8.500!

Bili smo u LEGLU AZILANATA u centru BG: Evo šta smo tamo zatekli (FOTO) (VIDEO)

Većina njih došla je iz Sirije - 1.963, dok ih je iz drugih zemalja znatno manje. Tako je iz Avganistana 420 lica izrazilo nameru da traži azil, iz Eritreje 406, Somalije 350 i Pakistana 163.

Maloletnih tražilaca azila je bilo 541, i to 433 dečaka i 108 devojčica.

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

U istom periodu podneto je 74 zahteva za azil. Odsek za azil dodelio je tri zaštite - dve izbegličke i jednu subsidijarnu.

Od 2008. godine u centrima za azil ukupno je bilo smešteno 9.536 tražilaca, a u prvoj polovini prošle godine - 3.485.

U Komesarijatu za izbeglice kažu da se u centrima za azilante trenutno nalazi oko 300 njih.

- Ranije ih je bilo više, ali taj broj progresivno opada. U proseku se kod nas zadržavaju oko sedam dana, a trenutno i kraće jer se trude da što pre stignu do srpsko-mađarske granice. Srbija im je gotovo isključivo zemlja tranzita, što se može videti i po odnosu broja podnetih zahteva za azil i broja odobrenih međunarodnih zaštita (subsidijarna, azilna, izbeglička…)  - navode u ovoj državnoj organizaciji.

Odgovor na pitanje gde su smešteni oni azilanti koje na putu kroz Srbiju prebrojavaju krijumčari, a ne graničari, daje jedan sirijski internet portal, na kom se reklamira beogradski hostel u samom centru grada.

FOTO: Dušan Perić

FOTO: Dušan Perić

Do njega azilanti dolaze direktno, mimo bilo kakvih centara za njihov smeštaj koje im je obezbedila Vlada Srbije.

 

- Sa svog prozora svakodnevno viđam na desetine njih. U prolazu mi se često obrate, pitaju za neku ulicu ili mesto, a dešavalo mi se da me zamole da ih odvedem do privatnog smeštaja, za koji im je neko rekao da prima azilante - priča jedan naš sugrađanin.

BEOGRAD NA ARAPSKOM: Zbog azilanata ugostitelji izbacuju natpise na njihovom jeziku! (FOTO)

Prema važećim konvencijama i međunarodnoj praksi, Srbija ima obavezu da sva lica koja su izbegla sa ratom zahvaćenih područja Sirije i Iraka tretira kao izbeglice.

Na njihov status kod nas, okolnost da li su oni izrazili nameru da traže azil u Srbiji, odnosno, da li to stvarno žele, ili nameravaju da nastave put ka evropskim zemljama, nema nikakav uticaj, budući da su obe grupe jednako tretirane.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Istina je, takođe, i to da je za ogroman procenat migranata koji se pojave u Srbiji (oko 95 odsto njih) ona samo zemlja tranzita, ali to ne umanjuje značaj pitanja gde su oni i šta rade u našoj zemlji dok ne odu dalje ka mađarskoj granici, a potom i ka nemačkoj i švedskoj.

Prema rečima samih azilanata, oni znaju da će im ovde biti obezbeđeni osnovni životni uslovi, ali i to da procedure za dobijanje izbegličkog statusa dugo traju, te da su im male šanse da ga dobiju.

Iako Zakon o azilu propisuje da imaju pravo na besplatan smeštaj, ukoliko se nakon upućivanja u centre za azil ispostavi da tamo nema dovoljno mesta, tražioci azila se sami snalaze za boravište i plaćaju ga kod privatnika - ili provaljuju u tuđe kuće, kao što je slučaj sa vikendicima u Bogovađi i Vračevićima.

Preko granice uglavnom prelaze organizovano, a često i uz pomoć krijumčara.

Inače, kako piše na sajtu Komesarijata za izbeglice i migracije, organizovani smeštaj za tražioce azila podrazumeva ležaj sa posteljinom, upotrebu sanitarnog čvora, grejanje, korišćenje struje i vode, sredstava za održavanje lične higijene i higijene u objektu, kao i određene namenske prostorije u Centru.

Azilanti

Osnovni životni uslovi u Centru obuhvataju: hranu (po pravilu tri obroka dnevno), odeću (najnužniju novu ili očišćenu polovnu), u posebnim slučajevima moguća je novčana pomoć, kao i druge uslove u skladu sa posebnim propisima i načelima postupka azila.

VULIN: UNHCR će pomoći Srbiji u borbi sa problemom migranata! (FOTO)

Od prostorija koje im stoje na raspolaganju azilanti imaju: smeštajni deo (sobe za noćenje i boravak, hodnici, sanitarni čvorovi, čajne kuhinje, prostorije za pranje veša), zajedničke prostorije (dnevni boravak, trpezarija, kuhinja, igraonica za decu, sanitarni čvorovi, prostorija za razne aktivnosti), posebni deo (kotlarnica, skladišni prostor, vešernica) i dvorište i parking prostor.

Kapacitet Centra za azil u Banji Koviljači, nedaleko od Loznice je 100 lica, a od otvaranja centra 2008. godine do juna 2014. u njemu je boravio 2.341 tražilac azila.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Tokom 2010. i 2011. godine zabeležen je njihov povećan broj, zbog čega centar u Banji Koviljači više nije mogao da zadovolji potrebe. Tada je  odmaralište Crvenog krsta u Bogovađi pretvoreno u još jedan centar za azilante, u kom je bilo mesta za 160 njih, a od tad, do juna prošle godine u njemu je boravilo 5.147 tražilaca azila.

Centar za azil u Obrenovcu prima 180 lica, ali je trenutno van upotrebe zbog oštećenja koja su izazavana majskim poplavama.

Privremeni centar za azil u Tutinu, nekadašnja fabrika, prenamenjena je u privremeni centar za tražioce azila, smeštajnog kapacitet 80 lica u zimskom i 150 u letnjem periodu, dok tu funkciju u centru u Sjenici ima hotel Berlin, koji može da primi 150 lica.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Zbog povećanog broja azilanata u 2014. godini kapaciteti postojećih centara nisu bili dovoljni, pa je Vlada otvorila još jedan centar za privremeni smeštaj na opštini Palilula, u Krnjači, gde je bilo smešteno 100 lica.

Plan je da ovaj objekat bude u upotrebi dok se nekadašnji vojni kompleks "Mala Vrbica" u Mladenovcu ne osposobi kao centar za azil.

(Jovana Babić)

Tagovi: Azilanti, Izbeglice, komesarijat za izbeglice, Sirija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (12)
Poređaj komentare:
 • D
  dule

  A kako uopšte dođu u Srbiju, mislim gde prodju jel imaju pasoše, ili neko na granici uzima lovu da ih pusti.

 • K
  kanjiža

  Kanjiža je puna azilanata svaki dan stigne oko 15-20 autobusa iz Beograda !!! pojavila se šuga, neki su zaraženi sidiom i sifilisom. Ceo grad je pun nema gde igla da se baci a država cuti!!!!!!!!!!

 • Y
  Yasna

  Ma da je jedan sve to napolje iz srbije Nek idu u ameriku ili druge zemje evropskih unija jer su bas oni to uradili da beze iz njihove zemlje

Kostovići imaju 11 dece, pre 6 godina su postali baka i deka, a pre nekoliko meseci ponovo roditelji: Ne primaju ni dinar, ali su najbogatiji (VIDEO)

Presudni dan za rešavanje bebi-afere ili samo još jedno prepiranje zavađenih strana? 91 porodica traga za decom, detalji sastanka roditelja sa Savetom Evrope (VIDEO)

Kaća je pravi heroj, posle kobne nezgode na kupalištu ostala je nepokretna: Sada će se pojaviti na Svetskom kupu u plivanju (FOTO)

Kopile, sperma, pišati, debela, dupe, prdež: Institut za evropske poslove objavio spisak od 62 reči zabranjene na njihovim nalozima

Nestao starac iz Bujanovca, porodica moli za pomoć

Smejali su mu se godinama jer je pričao o "strimovanju i svičovanju", pa smo ga pitali da li se popravio i kakav mu je sada srpski (VIDEO)

"Ovo ima samo kod nas": Žile Ništak nije loš čovek, Aca Piksla nije strasni pušač, a Nikolin nadimak je Miša

Stavite naočare za sunce i uživajte! Danas će temperatura biti i do 16 stepeni

U ovim srpskim selima se i dalje teraju "zli dusi" i zima: Strašna povorka na ulicama, odjekuju šerpe, a onda spaljuju lutku koja ima simbolično ime (FOTO)

"Apelujemo jeba**ma i jebač**ama, da ne bacaju svoje izdr**tine": Provokativna poruka svima koji imaju seks na Petrovaradinskoj tvrđavi

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 19. februar 2019. godine

Inspekcija će posetiti Opštu bolnicu u Leskovcu nakon smrti muškarca (64) koji je nag i bespomoćan ležao u Urgentnom centru

Beograd trenutno peti na listi najzagađenijih glavnih gradova na svetu

Da li Srbija stvarno kupuje kuće i imanja za migrante iz Sirije, Avganistana i Pakistana?

Albanci se okupili u Subotici i pevali pesme pored puške koje su razbesnele sugrađane: "Sramota, u srcu Srbije nama ovo ne treba" (VIDEO)

U ovom trenutku 7 kompanija u Jagodini traži radnike

Istog dana kada neko umre biće brisan iz biračkog spiska: Od sutra će biti spojene dve velike baze podataka

"Iznose netačne i zlonamerne tvrdnje": Miodrag Stojković ostaje šef katedre za matične ćelije

Miodrag je godinama sam čistio naselje, a onda su mu se priključila i deca: U svom dvorištu im je napravio raj kao nagradu

Prva srpska leteća bomba sa GPS-om i borbeni dron predstavljeni u Abu Dabiju: Novo oružje je ubojito, mogućnost promašaja je isključena (VIDEO)

Vozač agencije nije imao dozvolu, pa terao putike da lažu da su mu prijatelji: Hrvatski carinik im je iskopirao pasoše i naredio da se vrate u Beograd!

Tri važna saobraćajna projekta u Novom Sadu, grad dobio 410 miliona dinara (FOTO)

Neostvarena želja Šabana Šaulića: Dve decenije tražio Stefana koji je sa 7 godina bio najmlađi mesar, bio mu je omiljeni i davao mu je najveći bakšiš

20% popusta na Putno osiguranje, povodom Sajma turizma

Grip i dalje odnosi živote: Preminuo muškarac iz Vranja, njegova pluća nisu izdržala

Eksplozija u Kosovskoj Mitrovici: Razbijeni prozori, oštećen automobil, policija traga za napadačem

Nastavljaju se prolećne temperature: Danas u celoj Srbiji do 15 stepeni, evo do kad će nas poslužiti lepo vreme (FOTO)

Nova šefica katedre za matične ćelije u Kragujevcu podnela ostavku posle samo jednog dana na toj poziciji

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 18. februar 2019. godine

Nebojša (25) je izašao iz kuće pre osam dana i misteriozno nestao: Porodica je očajna, moli za pomoć svakog ko ga je video (FOTO)

"Ako igračka ima dlake, one ne smeju da otpadaju": Nova pravila o ispravnosti igračaka u Srbiji

Voz kod Kovačice prolazi, a rampa podignuta: Društvenim mrežama kruži snimak pružnog prelaza koji uteruje strah u kosti (VIDEO)

Avganistanac proveo 3 godine u Srbiji, pa odlučio da pokrene biznis. Sada zarađuje, plaća stan i mašta da dovede porodicu

Ovo morate znati ako biste da kupite ili prodate svoj stan: Stara gradnja ili novogradnja, šta je kvalitetnije i isplativije

Prijepolje je bio jedini grad koji nije hteo od sutra na raspust, sad se to promenilo

Jelena (26) nije želela da bude majka, a onda je videla oglas o prodaji jajnih ćelija: Započela je proces, može da zaradi 3.000 evra

Dolina Pčinje je predeo zaštićenih vrsta i organske hrane: Pod upravom je Srpske pravoslavne crkve i ovde se krije preko 140 vrsta ptica (FOTO)

Popodne se očekuju gužve na putevima, AMSS ima jedan važan savet za sve koji se vraćaju kućama

Savršen dan je pred nama: Prave prolećne temperature, najviša dnevna oko 12 stepeni (FOTO)

Prve 2 nedelje rada SOS linije otkrile tužne podatke: Jedan srpski grad prednjači po samoubistvima i očajničkim pozivima za pomoć

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 17. februar 2019. godine

Kakva čudovišta plivaju Dunavom: Slaviša je zabacio mrežu i izvukao pravog predatora, većeg od 2 metra (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima