SALOPEK DEVETA ŽRTVA ISIS-A SA "ZAPADA": Među obezglavljenima i hrvatski zet! (FOTO) (VIDEO)

Egzekucija hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka poslednja je u nizu otmica i ubistava državljana zapadnih zemalja

  • 5

Potvrdi li se vest da su pripadnici Islamske države brutalno pogubili Tomislava Salopeka, to će biti njihovo deveto ubistvo nekog zapadnog državljanina odsecanjem glave.

HRVATSKI PREMIJER: Bojim se da je Tomislav mrtav, ali se i dalje nadam da je živ!

Američki slobodni novinar Džejms Foli nečovečno je ubijen 19. avgusta u znak odmazde zbog američkih vazdušnih napada na militante Islamske države. Foli je otet u Siriji dve godine pre dok je radio za bostonski portal "Global Post".

Islamska država objavila je gnusni video snimak odrubljivanja Folijeve glave kao upozorenje Vašingtonu da prekine napade, ali je predsednik Barak Obama rekao da je ISIS "rak koji treba zaustaviti" i da će SAD nastaviti da čini ono što mora kako bi zaštitio svoje ljude. Porodicu Džejmsa Folija nazvao je lično Papa kako bi im izrazio saučešće, prenosi portal jutarnji.hr.

SANJAO O SLOBODI: Pročitajte dirljivo pismo zaklanog američkog novinara

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Na kraju snimka Folijevog ubistva prikazan je drugi američki novinar Stiven Sotlof, koji je radio za "Time" i "Jerusalem Post" i otet je u Siriji 2013. godine. "Život ovog američkog državljana, Obama, zavisi od tvoje sledeće odluke", kaže maskirani ubojica na engleskom jeziku s britanskim naglaskom. Taj će krvnik kasnije biti identifikovan kao Džihadi Džon. Sotlof je ubijen 2. septembra po istom obrascu kao i Foli dve nedelje ranije.

PORODICA UBIJENOG NOVINARA: Bio je nežna duša!

Sledeća žrtva bio je britanski humanitarac Dejvid Hejns koji je obezglavljen 13. septembra. Ubistvo je snažno odjeknulo u Hrvatskoj jer je Hejns bio sisački zet. U Hrvatsku je došao 2000. gde je radio kao šef kancelarije nemačke humanitarne organizacije "Arbeiter Samariter Bund" u Petrinji i Kninu, a poslije u Sisku. Onde je upoznao i svoju drugu suprugu Draganu s kojom je osnovao zajedničku firmu u Sisku gde je i imao prijavljeno prebivalište. Imaju četverogodišnju ćerku.

Foto: Jaysh Al-Islam Foto: Jaysh Al-Islam

- To je odvratno i zastrašujuće ubistvo nevinog humanitarca. To je čin čistog zla - rekao je za ubistvo britanski premijer Dejvid Kameron. Američki predsednik Barak Obama snažno je osudio "barbarsko ubistvo" britanskog državljanina poručivši "Sjedinjene Države večeras stoje rame uz rame sa svojim bliskim prijateljima i saveznicima u tuzi i odlučnosti".

OBAMA NEMA IZBORA: Uništiće Islamsku državu zbog ubistva američkog novinara?

Džihadisti iz Alžira povezani s Islamskom državom (ID) u septembru su brutalno pogubili otetog francuskog turistu Hervea Gourdela zbog francuskih vazdušnih udara na ID u Iraku. Francuski predsednik Fransoa Oland vest je primio na zasedanju Generalne skupštine UN-a. Gourdel je "ubijen kukavički, okrutno i sramotno", rekao je francuski predsednik, dodavši da će se vazdušni napadi francuske vojske na džihadiste ID-a u Iraku nastaviti "dok bude potrebno".

Printskrin: Youtube/Lone Soilder Printskrin: Youtube/Lone Soilder

Naredno ubistvo odsecanjem glave džihadisti ID-a počinili su u oktobru. Žrtva je bio britanski humanitarac Alan Hening, koji je bio otet u Siriji prethodne godine. On je bio četvrta žrtva Džihadi Džona, britanskog muslimana Mohameda Emvazija. Njegova peta žrtva, ubijena istim načinom u novembar iste godine, postat će američki humanitarac Piter Kasig. To je bilo prvo ubistvo kojem nije prethodila poruka zapadnim vladama pa se nagađalo da Kasig nije hteo da je snimi, prkoseći svojim krvnicima.

ŠOK & NEVERICA: Čovek koji je zaklao američkog novinara je britanski reper! (VIDEO)

Poslednje zapadne žrtve ID-a bili su japanski preduzetnik Haruna Jukava i slobodni novinar Kenji Goto u januaru ove godine. Islamisti su u zamenu za njihovo oslobađanje prvo tražili 200 miliona dolara, a zatim i oslobađanje jedne zarobljene džihadistice. "To je odvratan teroristički čin zbog kojeg sam jako ljut", izjavio je tada premijer Šinzo Abe, vidno uznemiren. "Nikad nećemo oprostiti teroristima", kazao je on. "Japan je odlučan da preuzme odgovornost unutar međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma" i nastojanju da oni koji su za njega odgovorni "budu privedeni pred sud".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

To, međutim, nisu bila jedina zverska ubistva džihadista ID-e. Jordanski pilot Muat al-Kasasbeh koji je učestvovao u vazdušnim napadima na Siriju, gde je i oboren, živ je spaljen. To je izazvalo bes i zgražanje u Jordanu i islamskom svetu. Al-Azhar, jedna od najuglednijih institucija sunitskog islama sa sedištem u Egiptu, ID je nazvala satanskom organizacijom.

NEOBJAVLJENA ISTINA: Jezivi detalji mučenja i ubijanja talaca džihadista!

Surovi džihadisti objavili su i fotografije masovnih pokolja egipatskih kopta i etiopskih hršćana. Javno su objavljena i pogubljenja nekolicine zarobljenih sirijskih i kurdskih vojnika koji su se borili protiv Islamske države.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tuga velika

    12. avgust 2015 | 21:10

    Ne moze niko da mi objasni da se ovim bolesnicima ne moze stati na kraj.Ili nekom odgovara da oni postoje jer tako plase svoj narod.Suze su mi posle zbog jadnog coveka a kako li je tek njegovim najblizima?Bog neka mu dusu prosti i neka pociva u miru a rodbini najiskrenije saucesce i puno snage da ovo prezive.Boze,molim ti se za njegovu dusu.Amin

  • MIRCE

    12. avgust 2015 | 21:26

    Zalosno je sto stradaju nevini ljudi ali ti isti nevini dolaze iz zemalja koje su potpaljivale sukobe i ratove i tim istim islamskim zemljama.Englezi Ameri Francuzi itd.Sad je za jednog Kameruna to najvece zlo a sta su radili 99-te iz vazduha sa nama, sa nasom decom?Ponavljam da mi je zao slucajnih zrtava, ali neka se bliznji pokojnika okrenu oko sebe jer zlo su upravo njihovi premijeri i predsednici napravili.

  • Република Српска

    12. avgust 2015 | 22:37

    Какви псиxопати јбт. па такви ликови су се некада могли видети само у Xоливудским кинематографским остварењима а сада су реалност

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA