DESET EVRA ZA ŠEST FLAŠICA VODE: Evo kako još pljačkaju migrante!

Makedonska policija je upotrebila šok bombe i suzavac kako bi rasterala hiljade izbeglica s Bliskog istoka koji pokušavaju da iz Grčke pređu u Makedoniju

  • 10

Lokalni trgovci u Đevđeliji pokušavaju migrantima po veoma visokim cenama da prodaju osnovne namirnice. Za šest flaša vode treba dati deset, a za paketić čokolade pet evra.

TERORISTI SE KRIJU MEĐU MIGRANTIMA: Na stotine njih prošlo kroz Srbiju, sumnja se da su neki još uvek u našoj zemlji! (FOTO)

Osim toga, kutija cigareta je takođe pet evra, a kilogram banana deset dolara, navodi portal "Plusinfo".

Pozivajući se na svedoke sa lica mesta, MIA navodi da je policija tokom dana u nekoliko navrata propuštala 200 do 300 izbeglica koji su se sa grčko-makedonske granice uputili ka Đevđeliji, a otuda ka prelazu Tabanovce na srpskoj granici.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Makedonsko Ministarstvo unutrašniih poslova je ranije tokom dana saopštilo da je "ograničenom broju ilegalnih imigranata u ranjivim kategorijama dozvoljeno da uđu u Makedoniju i njima će biti pružena pomoć u skladu sa našim mogućnostima".

UNHCR je kontaktirao makedonske zvaničnike, zahtevao da se prema izbeglicama ne primenjuje nasilje i obećao pomoć.

Da podsetimo, Makedonska policija je upotrebila šok bombe i suzavac kako bi rasterala hiljade izbeglica s Bliskog istoka koji pokušavaju da iz Grčke pređu u Makedoniju.

Lakše je povređeno osam izbeglica u sukobu s policijom, jedno dete povređeno je šrapnelom od šok bombe i jedan policajac uboden nožem.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

U dogovoru sa UNCH makedonske vlasti su kasnije dozvolile izbeglima s Bliskog istoka da sa železničke stanice u Đevđeliji pređu u Srbiju i za njih je obezbeđen vanredni voz.

Pored toga, najavljeno je da ubuduće ulazak u Makedoniju biti dozvoljen samo ograničenom broju izbeglica iz "ranjivih kategorija", a razvučena je ograda od bodljikave žice sa obe strane železničke pruge kod graničnog prelaza Đevđelija-Idomeni.

Ivo Kotevski, portparol makedonskog MUP Ivo je tada odbacio navode medija da su pripadnici snaga bezbednosti na granici s Grčkom brutalni.

- Nisu brutalni, naprotiv, oni postupaju u skladu sa ovlašćenjima. Imaju obavezu da štite granicu i sebe, te da ne nastupaju ofanzivno - rekao je Kotevski.

Foto: Tanjug/N.Batev, VECER Foto: Tanjug/N.Batev, VECER

Rojters je nakon svih sukoba, oko 17 časova javio da je stotinama izbeglica i migranata dozvoljeno da uđu u Makedoniju iz Grčke.

- Policija se razmakla i mi smo ušli, niko nas nije zaustavljao - rekao je jedan muškarac, ne navodeći svoje ime.

Oko 22 časova su novinske agencije javile da su bezbednosne snage Makedonije na granici sa Grčkom dozvolile grupi od oko 200 izbeglica sa Bliskog istoka da pređu u Makedoniju i nastave put ka EU. Kako se navodi, među njima je uglavnom bilo žena, dece i iznemoglih.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs /Tanjug /B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • obilic

    22. avgust 2015 | 10:35

    Na tudjoj muci nikad se ne zaradjuje sve je to prokletstvo od bede iljudi koji negde gledaju da se spase ne treba ubirati novac. Tako su me ucili stariji i verujte da je tacno. Sve su to proklete pare djavolske.

  • KaleBrdo

    22. avgust 2015 | 10:02

    A za koliko smo mi prodavali vodu srpskim izbeglicama iz Hrvatske, onomad?

  • Jaaaaaa

    22. avgust 2015 | 21:13

    Sramota bogatiti se na tudjoj nesreci.Profiteri kako mozete mirno spavati?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA