Kako i zašto baš danas počinje JESEN i kakve veze SRBI imaju s tim?

Jesen, koja je počela danas tačno u 10 sati, 20 minuta i 33,26 sekundi, trajaće sve do 22. decembra do 5 sati i 49 minuta, kada nam stiže zima

  • 0
JESENJE JUTRO NA DUNAVCU Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Danas, 23. septembra je prvi dan jeseni, godišnjeg doba koje na severnoj Zemljinoj polulopti traje do 22. decembra.

LEPOTA SRBIJE: Jesenje rađanje dana na reci (FOTO)

Jesen nam je stigla tačno u 10 sati, 20 minuta i 33,26 sekundi. Danas 266. dana u godini, a do kraja godine ostaje još tačno 99 dana.

NAKON JESENI STIŽE JOŠ JEDNO LETO: Neverovatno vreme nas očekuje posle ove kiše!

Jesen počinje u trenutku kada Sunce preseče nebeski ekvator i krene na južnu hemisferu, a obdanica i noć su jednaki - traju po 12 sati. Taj dan se naziva i jesenja ravnodnevnica, a na južnoj polulopti počinje proleće.

LETO POLAKO ODLAZI, A PRISTIŽE TUŽNA JESEN: Evo šta će nam najviše faliti iz najromantičnijeg dela godine! (FOTO)

Foto-ilustracija: Foter/Nina Matthews Photography Foto-ilustracija: Foter/Nina Matthews Photography

U trenutku dolaska jeseni, naš jedini prirodni satelit Mesec, od Zemlje će biti udaljen 372.949,95 kilometara, a Sunce će baš tada biti nad Indijskim okeanom.

Mali trikovi da što lakše pregurate jesen i zimu

Jesen prestaje, a zima počinje, 22. decembra u 5.49 minuta.

Jesen je najtužnije doba godine, jer lišće s drveća opada, priroda se gasi, kiše su duge i dosadne, a nebo je skoro uvek prekriveno sivim oblacima.

Međutim, ona ume da bude i lepa, pogotovo kada se pogledaju prelepe bakarne nijanse lišča u šumama.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Inače, pri pomenu smene godišnjih doba, odmah nam na pamet pada jedan od najvećih srpskih naučnika - Milutin Milanković!

Da li ste znali da je Milutin Milanković bio u pravu o pomeranju Zemljine ose pri promeni godišnjeg doba, i da upravo to pomeranje Zemljine ose izaziva ledena doba?

Ovo otkriće ima velikih posledica po naše razumevanje klime na planeti, a moglo bi da bude ključno i za "predviđanje dugotrajnih promena klime u budućnosti".

Naime, prema njegovom otkriću, kod obrtanja Zemljine osovine postoje dva ciklusa, jedan koji traje 10.000, a drugi 40.000 godina, a kada se poklope, dolazi do galacijacije i deglacijacije, odnosno do nastanka i prestanka ledenih doba.

Foto: Wikipedia/Paja Jovanovic, NASA/JPL-Caltech Foto: Wikipedia/Paja Jovanovic, NASA/JPL-Caltech

Ovu tezu je postavio Milutin Milanković pre čitavog veka, a tek ju je pre nekoliko godina potvrdio Piter Hjubers, geolog sa Harvarda.

Ako se oba ciklusa poklope, led se povlači velikom brzinom. Ako je to poklapanje prisutno, Sunčevo zračenje koje severna hemisfera tokom leta prima povećava se za više desetina vati po metru kvadratnom, a velike ledene mase na tim prostorima, ukoliko su prisutne, tope se i nestaju (faza u klojoj se zemlja trenutno nalazi).

Upravo zbog ovoga ne treba da čudi što nam je jesen toplija nego što je to ranije bio slučaj. Priroda sredila, a Srbin objasnio!

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Astronomija.co.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA