HRVATI BESNI ZBOG BODLJIKAVE ŽICE: Traže od Slovenaca da je uklone, jer je preblizu granice!

- Samo ćemo ih upozoriti da su ušli na hrvatsku teritoriju i da pomere ogradu. Ukoliko to ne učine, onda ćemo prvo poslati notu, a onda i fizički maknuti ogradu - rekao je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić

  • 5

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske uputilo je ambasadi Slovenije "oštar protest zbog bodljikave žice na teritoriji Hrvatske koju Slovenija postavlja".

"ŽIVOT U VUKOVARU JE VEOMA, VEOMA TEŽAK": Evo kako žive Srbi u Hrvatskoj

Slovenija je pozvana da u najkraćem roku ogradu ukloni, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Hina.

- Reč je o području za koje i sama slovenačka strana u svojim službenim izvorima navodi kako pripada Republici Hrvatskoj - ističe se u saopštenju.

Hrvatska policija upozorila je da je ograda koju je slovenačka policija postavila radi kontrole izbeglica u neposrednoj blizini graničnog prelaza Harmica na hrvatskoj teritoriji i da će s nje morati da bude uklonjena.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Budući da je reč o teritoriji koja je u nadležnosti zagrebačke policijske uprave, na Harmici je kasno posle podne načelnik Goran Buružić slovenačkom kolegi preneo stavove hrvatske strane, prenosi Hina.

Nakon pregovora s granice su povučeni interventni policajci za koje se nagađalo da su tamo dovedeni kako bi uklonili ogradu.

Prema medijskim tvrdnjama, situacija je s obe strane granice tokom dana bila vrlo napeta, jer je i na slovenačkoj strani bilo pedesetak interventnih policajaca.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Osim toga, hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić istakao je ranije da su Slovenci pri dizanju ograde kod Sutle ušli u hrvatsku teritoriju, pa su na to područje upućene interventne snage hrvatske policije.

- Samo ćemo ih upozoriti da su ušli na hrvatsku teritoriju i da pomere ogradu. Ukoliko to ne učine, onda ćemo prvo poslati notu, a onda i fizički maknuti ogradu - rekao je Ostojić, preneo je zagrebački "Večernji list."

Slovenci su kod graničnog prelaza Harmica žicu postavili na hrvatskoj teritoriji, saznaje TV Nova.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Slovenačka vojska od jutros podiže ogradu od bodljikave žice između hrvatskog graničnog prelaza Bukovja, u Međumurskoj županiji, i slovenskoga Gibina u opštini Razkrižju, a do podneva su postavili oko 500 metara ograde visoke oko metar i 80 centimetara.

Ogradu postavlja pedesetak vojnika uz podršku dva kamiona, tzv. labudica i jednog bagera.

Vojnicima se žica dovozi u redovnim intervalima i istovaruje se pod nastrešnicu graničnoga prelaza Gibina, koji od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju služi kao hrvatsko-slovenački granični prelaz.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    12. novembar 2015 | 10:32

    Ovo je neverovatno! Cak i novokomponovane drzave se svadjaju oko medje. To nam je u krvi da se svadjamo sa komsijom oko medje.

  • Nbg

    12. novembar 2015 | 10:50

    Stvarno nema smisla bas sam se iznervirao e da kad ce te Srpsku Krajinu da nam vratite...

  • Gile

    12. novembar 2015 | 12:31

    Ko je sad ,,barbar,,!? Sever i zapad im opasan zicom. Još malo pa ko ovce u toru! :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA