GASNO ORUŽJE NA SRPSKIM ULICAMA KOŠTA 800 DINARA: Biber-sprej i suzavac svako može da kupi! (FOTO)

Imajući u vidu da je zakonom zabranjena upotreba, korišćenje i prodaja gasnog oružja (biber-sprejeva, suzavaca) ekipa Telegrafa otišla je do obližnje pijace, i tamo ih zatekla na tezgama

  • 5

Upotreba biber-spreja u samodbrani sve je popularnija među Srbima, koje ovo gasno oružje često koriste u odbrani od nasilnika, agresivnih pasa lutalica ili silovatelja

Imajući u vidu da je zakonom zabranjena upotreba, korišćenje i prodaja gasnog oružja (biber-sprejeva, suzavaca) ekipa Telegrafa otišla je do obližnje pijace da proveri prodaje li se ovo tamo - i tamo zatekla i biber sprej i suzavac!

Prodaju se po ceni od 800 dinara, a 500 košta sprej za pse. Jedna jedina tezga na "buvljaku" prodaje ova mini sredstva za samoodbranu. Drugi nemaju, ali kažu da bi valjalo da nabave, jer im ih mušterije traže. Pored ovoga, lokalni prodavci kažu da ponekad biber-sprej mogu naći i u uličnoj prodaji, ali ne tako često jer se kriju od Komunalne policije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Podsetimo, u martu ove godine usvojena je izmena Zakona o oružju i municiji po kojoj će svi moći slobodno da nose i koriste gasne sprejeve. Međutim, svi koji posežu za korišćenjem ove vrste odbrane treba da imaju u vidu dve stvari. Prva je da je istinito da su izmene Zakona legalizovale korišćenje gasnog oružja, ali same izmene moći će da se primenjuju tek sledeće godine.

PIŠTOLJ, ELEKTROŠOK, BIBER SPREJ: Evo kako da se branite ako vas neko napadne

U slobodnom prevodu, građani će moći od marta 2016. godine slobodno da koriste gasne sprejeve za odbranu (biber sprejeve i suzavce), a njihova prodaja postaće legalna. Sve do tada, svako korišćenje smatraće se prekršajem, a ukoliko se koristi i za napad, a ne samo za odbranu, počinilac će ozbiljno odgovarati. 

KAKO SE ODBRANITI OD NASILNIKA: Veštine samoodbrane koje ženi mogu da spasu život (FOTO) (VIDEO)

- Nošenje gasnog oružja je apsolutno zabranjeno. Ali, postoje određene manjkavosti u Zakonu o oružju i municiji, pa se veliki broj može pozvati na izmene koje su usledile u martu ove godine. Mnogi ne shvataju da će se te usvojene izmene primenjivati tek od marta 2016.godine. Sve do tada svaka upotreba biber-spreja i drugih gasnih materijala je zabranjena - priča Duško Ilić, sekretar Nacionalne asocijacije za oružje Srbije i dodaje da izgleda kao da Zakon ovim prećutno dozvoljava njihovo slobodno korišćenje.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Ilić takođe navodi da se neregulisana prodaja na Internetu i buvljim pijacama za par stotina dinara, može lako suzbiti, ali ne postoji inicijativa, a ni minimum volje za tim. Pored gasnog oružja, Ilić napominje da je sve veći broj internet prodaje vazdušnog oružja, koja je nelegalna i van režima svih dozvola.

Na zvaničnom sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova navode se činjenice koje potkrepljuju tvrdnje sekretara NAOS-a, Duška Ilića:

Na osnovu člana 5. stav 1. ovog Zakona, zabranjen je promet, nabavljanje, držanje i nošenje gasnog  oružja.

U članu 348. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Srbije propisano je da će se za nabavljanje, držanje i nošenje gasnog oružja učinilac krivičnog dela kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

NOVA PRAVILA: Komunalna policija će koristiti BIBER SPREJ, radiće u civilu i zaustavljati automobile!

Biber-sprej je izmenama Zakona o komunalnoj policiji trebalo da postane legalno sredstvo samoodbrane komunalnog policajca, ali do sada takvi planovi nisu ušli u zakonsku proceduru.

Foto: Profimedia/Petr Švancara - ČIF Foto: Profimedia/Petr Švancara - ČIF

- Ne, iako je bilo priče o izmenama Zakona, za sada možemo da koristimo samo službene palice i lisice  -kaže izvor iz komunalne policije.

Biber sprejevi su neškodljivi za organizam, imaju nisku koncentraciju gasa, deluju na razdaljini od četiri metra. Izazivaju kašalj, svrab, ubrzano lučenje pljuvačke. U nekim situacijama i kratkotrajno slepilo. Sadrži ekstrakt ljute paprike.

Suzavac izaziva nepodnošljivo peckanje kože i suzenje očiju, kašalj i stezanje u grudima. Domet suzavca je takođe oko četiri metra. Oba su naročito popularna kod žena, jer im služi kao odlično sredstvo za samoodbranu.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Da korišćenje biber spreja i suzavca nije još uvek legalno, pokazuje i činjenica da ni u jednoj radnji ne možete legalno kupiti ovo gasno oružje.

- Nemamo to u prodaji, tačno je da je usvojena izmena Zakona o oružju i municiji, ali nije još odobreno primenjivanje u praksi, odnosno slobodna kupovina i prodaja - kažu u "Armi šopu".

Napišite nam u komenatrima da li biste koristili  gasno oružje (biber sprej, suzavac) u samoodbrani i da li ste nekada imali iskustva sa korišćenjem istih.

(I. Lazić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gp

    25. novembar 2015 | 16:33

    S obzirom ko sve ne seta nasim ulicama,svaka osoba trebalo bi da ima jednu ovakvu napravu uz sebe...

  • Aaa

    25. novembar 2015 | 19:19

    E ja bas sad pre 2 nedelje kupio i suzavac i biber sprej na buvljaku, jedna mala bocica kao na slici ova na kojoj pise nato je 400din

  • Ivica

    26. novembar 2015 | 22:50

    Odlicna stvar za samoodbranu inace imam dva komada od pre nekoliko meseci primenjivao sam ih na agresivnim psima i mogu ti reci da je odlicna stvar nikada te ti psi vise ne napadaju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA