Evo zašto ŽENE u reklamama imaju - PLAVU MENSTRUACIJU!

S obzirom na to da krv asocira na bolest, povrede i nešto negativno, menstrualna krv je u reklamama za higijenske uloške, kojih dnevno vidimo na desetine - plave boje

  • 17

Plavu krv imaju kraljevi, kraljice, pripadnici aristrokratije i žene u reklamama za higijenske uloške. Da li ste ikada zapitali zašto je to tako?

Naime, kroz istoriju se menstrualna krv gledala na različite načine. U nekim kulturama je smatrana simbolom za nečisto, u drugim se poistovećivala sa Božjom kaznom, u trećoj je označavala plodnost i čistoću. Ponegde, međutim, kao i u Starom zavetu, menstrualni ciklus žene, predstavljan je kao bolest.

TESTIRALA SAM SVOJU PLODNOST: Evo koliko još imam godina da postanem MAJKA!

Upravo iz tog razloga, jer krv asocira na bolest, povrede i nešto negativno, prema rečima ginekologa Mime Fazlagić, menstrualna krv je u reklama za higijenske uloške, kojih dnevno vidimo na desetine, plave boje.

ZABORAVITE NA IGLE KADA VADITE KRV: Google sprema revolucionarni uređaj

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Bilo bi veoma neprihvatljivo da se krv pojavljuje u reklamama. Kao takva ona asocira na nešto loše, na bolest. Psihološki gledano, krv na ljude nikada ne deluje pozitivno  - objašnjava dr Fazlagić.

Odluku o tome da krv na reklamama za uloške bude plave, a ne crvene boje doneo je tim psihologa. Deluje suludo, ali dok se menstrualna krv predstavlja kao tečnost plave boje, na tim istim televizijama se konstatno pojavljuje krv u filmskim scenama.

Ovo je prava istina o tamponima i ulošcima! (VIDEO)

Naša sagovornica objašnjava da se u reklamama za uloške akcenat stavlja na tečnost, a ne na krv , kao i da ista ciljna grupa ne prati te reklame, baš kao i filmove u kojima su zastupljene scene krvoprolića.

Koje ste još "nelogične" stvari primetili u reklamama? Podelite to sa nama u komentarima, kako bismo i njih uspeli da objasnimo.

(Telegraf. rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mm

    8. decembar 2015 | 22:21

    Kad vec pitate koju nelogicnost pronalazim u reklamama da odgovorim-nikada mi nije bilo jasno kom mozgu pada na pamet da u onim reklamam za pervol i prasak za ves kad prijateljice sede u restoranu i jedna od njih prospe kafu na bluzu,ona druga izvadi iz dzepa prasak od 6kg...

  • Sara

    8. decembar 2015 | 22:48

    Hajmo zene... Koliko vas za vreme ciklusa ima zelju za ribanjem kuce? Ja prosto poludim za vreme ciklusa, non stop mi je krpa u ruci

  • Ivana

    8. decembar 2015 | 21:57

    Glupost....jedina reklama gde je prikazan plavi ulozak Olways... je plav zbog gela unutra koj skuplja tecnost i pretvara u gel....sve ostale reklame su bez plave boje na ulosku....i bez bilo kakve boje...Olways- uloske su tako plave bas kao iz reklama....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA