≫ 

Da li znate da VAŠE lične i privatne PODATKE kupuje i prodaje ko hoće?

Ko sve, iz kojih razloga i po kojoj tarifi trguje vašim podacima, nažalost možda nikada nećete saznati, ili hoćete kasno, kada već dođe do krađe identiteta, kada postanete "vlasnici" preduzeća koja duguju velike iznose ili ste "počinioci" krivičnih dela ili prekršaja u zemljama ili na mestu na kojima nikad u životu niste bili

  • 10

Osiguravajuće kuće, teleprodavci, operateri telefonije i Interneta, velika preduzeća i mali preduzetnici - svi oni raspolažu podacima o ličnosti.

 

Problem nastaje kada se ti podaci nađu na crnom tržištu, odnosno kada ih PRODAJE I KUPUJE KO HOĆE!

 

Nekad se za podatke daje novac, nekad neka druga vrednost, usluga. Nekad, ništa! - navodi Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i dodaje da se tačna cifra onih koji rukovode ovim zbirkama ne zna, ali se pretpostavlja da podatke obrađuje par stotina hiljada subjekata, dok je  broj zbirki nekoliko puta veći.

 

(VIDEO) Tražili smo ljudima na ulici ličnu kartu. Šta mislite, koliko njih nam je pokazalo dokument?

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

- Najrobusnije krađe podataka o ličnosti vezuju se za hakerske napade na velike elektronske baze ličnih podataka u bankama, sistemima koji se bave e-trgovinom ili kod organa vlasti. Sofisticirano se krade i, npr. kontaktnim ili beskontaktnim čitanjem podataka sa čipova pametnih kreditnih ili identifikacionih kartica ili pasoša, ali i daleko trivijalnijim metodama poput skeniranja i kopiranja ličnih dokumenta ili pošta, “kopanjem” po arhivama, pa čak i đubretu, kako elektronskom (u vidu ostavljenih hard-diskova starih kompjutera bez zaštite) i pravom smeću - objasnio je poverenik i naglasio da je uloga pojedinca jako važna kako ne bi dolazilo do zloupotreba.

 

Šta se desi kad neko GREŠKOM dobije vaša dokumenta? EVO ODGOVORA!

 

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

 

BANKAMA ZABRANJENO DA KOPIRAJU LIČNE KARTE: Evo otkad ovo važi

 

Posledice ove krađe podataka o ličnosti mogu biti krađa identiteta, već viđen scenario prema kome možete postati "vlasnici" preduzeća koja duguju velike novčane iznose ili da postanete "počinioci" krivičnih dela ili prekršaja u zemljama ili na mestima na kojima nikad u životu niste bili.

 

 

Iz tog razloga postoje kazne, ali poverenik objašnjava da je neophodno uvesti i bolju kaznenu politiku.

 

(VIDEO) Srbi preko VIDEO-NADZORA snimaju S KIM SE KOMŠIJINA ĆERKA VRATILA IZ GRADA! Da li je ovo zakonito?

 

Printskrin: Gmail

Printskrin: Gmail

 

DA LI JE OVAJ ČOVEK I VAS OBMANUO NA INTERNETU? Uhapšen opasni prevarant! (FOTO)

 

- Krivični zakonik (čl.146) predviđa kaznu zatvora i do tri godine, ali je tek nedavno dobijena prva pravnosnažna presuda kojom je izrečena neka zatvorska kazna i to od šest meseci zatvora, za teško, ozbiljno delo. No, i ona je uslovna i to na kratak rok. U prekršajnim postupcima, pokrenutim po zahtevu Poverenika, izrečen je veći broj novčanih kazni, više desetina. Kazne zaprećene zakonom iznose od 50 hiljada do milion dinara za pravna lica i od 5.000 do 50.000 dinara za odgovorna fizička lica, ali sudovi najčešće izriču kazne blizu minimuma - zaključuje naš sagovornik.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvonko

    21. februar 2016 | 22:11

    Stare L.K su bile zakon, em što su slike bile kvalitetnije i normalne i tu L.K nije mogo niko da otkrije a da je ne ukrade, kao i pasoš. A sada nisi vise siguran.

  • ja sam ti

    21. februar 2016 | 21:01

    pa ovo krimi otkrice postoji dugo dugooo covek placa auto koje nije ni video ni kupio nesme se zali bice pogubljen sve je u ovom zivotu krimolistikaaaaaaA malo zescaaaa zini ostaces bez jezika a sta ti posle znaci zivotttttt pobegla bih u zemlju ljubavi gde se ona nalazi a ovaj krim sve opasnijiiiii i opasnijiiiiii na zalosttt nesmes zinut neznas ko je sa kim rod u ovom kriminaluuuuu

  • iznogud

    21. februar 2016 | 23:17

    znam,i sta se tu moze uciniti,imas cip na pasosu,licnoj karti,vozackoj,///svi citaju,a na kraju imamo na internetu koliko je ko neplatio kazni za parkiranje da bi svi znali koliki je to kriminalac,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA