SKANDAL NA KOPAONIKU: Maloletnicima prodaju - ALKOHOL!

Prema rečima zabrinutih roditelja, mladićima i devojkama od 15 i 16 godina, u nekolicini noćnih klubova na Kopaniku, uredno se služe alkoholna pića, a da im niko pritom ne traži lična dokumenta, ili ih nadgleda i vodi računa o njima

  • 55

Ugostitelji na Kopaoniku bez problema prodaju alkohol maloletnicima, na šta su nam se požalili roditelji nekolicine njih, koji su bili na skijanju na ovoj planini.

Zabranimo točenje alkohola deci: Zašto se ne uvedu kazne za one koji krše tu zabranu?

Prema njihovim rečima, mladićima i devojkama od 15 i 16 godina, u nekoliko noćnih klubova na Kopaniku, uredno se služe alkoholna pića, a da im niko pritom ne traži lična dokumenta, a kamoli ih nadgleda i vodi računa o njima.

Iako zakon predviđa prilično visoke kazne za kršenje zabrane prodaje alkoholnih pića maloletnicima, u praksi retko ko odgovara za ovaj prekršaj, a posledice toga snose samo oni koje bi država trebalo da štiti - deca.

KO JE KRIV? Maloletnici u kandžama alkohola sve brutalniji

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

- Tačno je da u današnje vreme mladi izgledaju mnogo starije, iako to važi prvenstveno za devojke, ali jedno je  kada u klub dođe jedna mlada osoba za koju biste se zakleli da je punoletna, a sasvim drugo kada u klub uđe 50 njih. Niti svi mogu da izgledaju kao da imaju po 25 godina, niti su konobari i šankeri toliko neiskusni i naivni, da ne mogu da procene da je reč o nekoj ekskurziji. Utoliko pre kad je reč o Kopaoniku, na koji ljudi dolaze u grupama, na odmore, ekskurzije, rekreaciju... - napominje B.J. majka jednog od maloletnika, čijem su društvu na Kopaoniku ugostitelji danima prodavali alkohol.

Nedavno usvojeni Zakon o javnom redu i miru za njih propisuje oštrije novčane kazne od svog prethodnika, (dok je zatvorska kazna u trajanju od 30 dana ukinuta) pa tako, za onog ko prodaje alkoholno piće licu koje pod očiglednim uticajem alkohola naruši javni red i mir ili maloletnom licu koje nije navršilo 16 godina života, predviđa novčanu kaznu od 20.000 do 100.000 dinara.

U slučaju pravnih lica, ovaj prekršaj zaprećen je novčanom kaznom od 200.000 do 500.000 dinara; preduzetnik za kog se ispostavi da je maloletnicima prodavao alkohol biće kažnjen novčanom kaznom od 50.000 do 200.000 dinara, a odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 20.000 do 100.000 dinara.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Da ove zakonske norme ne bi bile samo mrtvo slovo na papiru stara se Odeljenje tržišne inspekcije Beograda Ministarstva trgovine i turizma, koje kontroliše koji restorani i klubovi vrše legitimisanje svojih gostiju (u cilju provere toga da li se radi o maloletnim licima), ali se to, nažalost, radi povremeno i isključivo u koordiniranim akcijama sa policijom, najčešće po zahtevu MUP-a, koja najbolje prepoznaje objekte u kojima se te stvari dešavaju, ili - po prijavi građana.

Turistički inspektori kontrolišu ugostiteljske objekte prema Operativnom planu rada službe, redovne kontrole i kontrole po prijavama koje su prioritetne. Učestalost kontrola u određenim objektima zavisi od više faktora kao što su radno vreme objekta, lokacije objekta, tehničke mogućnosti koje su u datom momentu raspoložive – objasnili su nam nadležni iz Turističke inspekcije.

Oni objašnjavaju da je Zakonom o zaštiti potrošača utvrđeno da je zabranjena prodaja, služenje i poklanjanje alkoholnih pića (uključujući pivo) licima mlađim od 18 godina. U slučaju sumnje da je potrošač lice mlađe od 18 godina, trgovac nije dužan da proda ili da usluži alkoholno piće, dok mu potrošač ne omogući uvid u važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

Takođe, turistički inspektor  ima ovlašćenja da protiv odgovornog lica podnese prekršajnu prijavu ukoliko se od strane radnika MUP-a utvrdi legitimisanjem gostiju na licu mesta da je uslužio alkoholnim pićem lice mlađe od 18 godina.

- Turistički inspektor nema ovlašćenja da u ugostiteljskim objektima legitimiše goste koji konzumiraju alkohol. Legitimisanje rade službena lica MUP-a, koja su i sama ovlašćena da preduzimaju mere u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru. Za kontrolu kvaliteta i porekla alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima, koja je takođe bitna, nadležna je poljoprivredna inspekcija – dodaju iz ove ustanove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baki

    18. februar 2016 | 17:11

    A sta neko sa 15 godina trazi u nocnom klubu.

  • Ja

    18. februar 2016 | 17:13

    Nije samo Kopaonik u pitanju!!Nema gde se ne prodaje i u kakve klubove klinke i klinci idu..To se pije moet toci se samo alkohol a pored toga dolaze droge blud i td..

  • Samoneko

    18. februar 2016 | 16:48

    Pa što ovi roditelji kući ne vaspitaju svoju decu nego svi drugi to treba da rade umesto njih, nisam za to da se prodaje alkohol maloletnim licima ali ljudima otežavati posao te tražite dokumenata, te niko ne sme da vas legitimiše užas, bolje vaspitavajte svoju decu da ne piju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA