Na BALKANU, STRANCI najviše hoće da ulažu u - SRBIJU!

Zahvaljujući poboljšanju klime za investiranje i poslovanje velike strane kompanije su u poslednje dve godine kod nas otvorile oko 30 novih fabrika i pogona i počele nove investicione projekte. Stižu i Tenis, Lidl, Cumtobel...

  • 19

Vest koju su mnogi dočekali sa odobravanjem je ta da je indeks poslovne klime za Srbiju dostigao početkom ove godine najvišu vrednost od izbijanja ekonomske i finansijske krize, saopštila je Austrijska kontrolna banka (OeKB).

U prilog ovome  ide i jasno poboljšano raspoloženje investitora u zemljama zapadnog Balkana, posebno u Srbiji.

- Ovo je još jedan u nizu dobrih signala budućim investitorima, utoliko pre što je rezultat  anketiranja čelnih ljudi 400 kompanija sa sedištem u Austriji koje posluju u centralnoj i istočnoj Evropi. Srbija se vratila na mapu poželjnih investicionih destinacija zahvaljući  značajnom napretku u ekonomskim reformama koje sprovodi vlada Srbije i čiji rezultat je i podsticajna klima za investiranje i poslovanje, kako za strane investitore tako i za domaće kompanije - izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije povodom saopštenja ove finansijske institucije.

VUČIĆ: Od svih zemalja u regionu strani investitori najviše ulažu u Srbiju

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Podseća da je privreda prošle godine izašla iz recesije, i to u godini štednje. Ono što je posebno važno, ističe, da je rast BDP-a bio podstaknut rastom investicija i izvoza i da je pokretač tog rasta bila industrija.

Smanjen je fiskalni, ali i trgovinski deficit u razmeni sa svetom, unapređen je regulatorni okvir, poboljšana je pocizija Srbije u  izveštajima Svetske banke, MMF-a, Evropske komisije, na listama  rejting agencija, otvorena prva poglavlja u procesu pristupanja EU, unapređena je klima za poslovanje i ulaganje i smanjeni rizici…

Foto: wikipedia.org/AgnosticPreachersKid Foto: wikipedia.org/AgnosticPreachersKid

Sve to  je, smatra, bilo impuls za domaću privredu, a napredak je prepoznala i međunarodna poslovna zajednica,  što je rezultiralo i većim prilivom stranih investicija i odlukama o novim  ulaganjima.

Na konstataciju OeKB  da indeks jasno pokazuje poboljšano raspoloženje  investitora  u zemljama zapadnog Balkana, a pre svega u Srbiji, Čadež kaže da o povećanom interesovanju stranih kompanija najbolje govori podatak da je prošle godine Srbija privukla 1,8 milijardi evra neto stranih direktnih investicija  – 45,6 odsto više nego u 2014. godini, da su velike inostrane kompanije u poslednje dve godine kod nas otvorile oko 30 novih fabrika i pogona i da je još 15-ak u izgradnji. U njih je od 2014. godine uloženo ukupno 900 miliona evra i zaposleno više od 13.000 radnika. 

Foto: Youtube / hellostudentsrbija Foto: Youtube / hellostudentsrbija

Među njima su, podseća sagovornik Telegrafa, i austrijske investicije - Gerlinger, Svarovski, Ajmaks, Soravia, Pošta Austrije… Preko Austrije u Srbiju su stigle i mnoge nemačke investicije, poput Henkelove u proširenje pogona. Na srpskom tržištu već posluje oko 500 preduzeća sa austrijskim kapitalom, a prema statistici NBS, za poslednjih 14 godina u Srbiju je iz Austrije stiglo ukupno 2,8 milijardi evra direktnih stranih ulaganja (ne računajući reinvestiranu dobit), što je austrijsku privredu svrstalo u vrh liste stranih investitora.

VUČIĆ NA BIZNIS FORUMU U FINSKOJ: Investitori, ne oklevajte, ulažite u Srbiju! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP, Profimedia Foto: Tanjug/AP, Profimedia

- Očekivanja  su da, kroz ulaganja u postojeće, projekte u izgradnji i najavljene investicije, ćija će realizacija početi ove godine, strana direktna ulaganja u Srbiji u 2016, uveliko premaše dve milijarde evra, čime bismo postigli novi rekordan priliv od izbijanja ekonomske krize. Odluke da investiraju u Srbiji potvrdili su nemački Tenis i Lidl, austrijski Cumtobel, a kreće i realizacija dogovorenih ulaganja od prošle godine, kompanija Lir korporejšn i Kontinental - dodaje Čadež.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sa izvesnim skepticizmom na pokazatelje indeksa gleda ekonomista Ljubomir Madžar koji smatra da je poslovna klima "eventualno bolja".

Krkobabić: Investitori nemaju razloga za strah od PUPS-a

Indeks pokazuje da je sad zastupljeno manje zlo od onog od pre nekoliko godina, ali to ne znači da još vlada dobro raspoloženje. Teško mi je da poverujem da je interesovanje investitora veće kod nas, nego kod zemalja koje su članice EU. Najbolje ćemo videti kakva je zapravo poslovna klima po tome kada će, sa koliko i sa kakvim investicijama doći da ulažu u našu zemlju - poručuje Madžar.

Prema Indeksu, na drugom mestu po poverenju investitora nalaze se Češka i Rumunija, dok je na četvrtom Poljska prema kojoj skeptičnost stranih investitora raste. Tamo se, nezvanično, pogoršalo aktuelno stanje, ali i očekivanja poslovanja zbog, kako smatraju u austrijskoj banci, rastućeg nepoverenja prema novoizabranoj vladi.

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    5. mart 2016 | 08:44

    Normalno da hoće da ulažu u Srbiju. Nema nigde u Evropi, pa čak ni na Balkanu da ti radnici rintaju za 200€.

  • Sale

    5. mart 2016 | 09:26

    kakva laz ja sam u inostranstvu i saradjivo sam sa firmama u srbiji, i mogu reci NIKAD VISE svi mogu i hocu a na kraju puko ja na poslu zbog onih koji sve mogu za firme iz inostranstva, sad saradjujem sa poljacima turcima i mogu reci da se trebaju nasi malo ugledati u one tamo.

  • Milos

    5. mart 2016 | 08:57

    Mislite zahvaljujuci subvencijam drzave kakvih nigde nema i otpisom poreza koji se placaju svugde na svetu? Pa samo seicima iz AIR Srbije je otpisano 20 miliona. Mogao bih i ja tako voditi privredu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA